Annons

USA-börser: Statistik höjer humöret inför öppning

Terminerna i New York pekar upp inför att handel ska inledas på fredagen. En timme innan öppningen i New York ökade riskaptiten sedan detaljhandelsstatistik för juli inkommit helt i linje med förväntningarna.

Klockan 14.55 var septemberterminerna för Dow Jones 0,8 procent högre, S&P 500 var upp 0,8 procent och Nasdaq Composite ökade 0,5 procent.

Riskaptiten i USA ökade inför öppningen sedan siffror från handelsdepartementet visat att detaljhandelsförsäljningen i steg med 0,5 procent i juli. Vilket var helt i linje med analytikernas förväntningar, enligt Bloomberg News sammanställning.

Europabörserna steg, med finanssektorn i spetsen, på fredagen efter beslutet att Spanien, Italien och Belgien att från och med i dag, fredag, förbjuder blankning av aktier i ett försök att stabilisera marknaderna efter våldsamma fall för bland annat franska bankaktier.

Den amerikanska detaljhandelstatistiken lyfte Europabörserna ytterligare på fredagseftermiddagen.

På bolagsfronten i New York rusade Nvidia över 11 procent i förhandeln sedan halvledartillverkaren redovisat ett resultat som överträffat analytikernas förväntningar och samtidigt spått framtidsutsikter som var ljusare än väntat efter torsdagens stängning.

En annan aktie som kan komma att synas under fredagens handelssession är varuhuskedjan Nordstrom sedan bolagets rapport, sent på torsdagskvällen, slagit analytikernas förväntningar.

Statistik som väntas på fredagen är, Klockan 15.55, preliminärt Michiganindex för augusti, där analytikerna räknar med en nedgång till 62,0, från 63,7 i juli. Dagen avslutas med lager av osålda varor i juni klockan 16.00, där en uppgång med 0,5 procent väntas.

På obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 6 punkter till 2,28 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?