Annons

Stockholmsbörsen: Vändning upp

De snabba svängningarna fortsatte på Europabörserna som handlades högre på fredagsförmiddagen. På torsdagsnatten bekräftades uppgifterna om ett blankningsförbud i Frankrike, Italien, Spanien och Belgien med start i dag, fredag.

"Den volatila utvecklingen fortsätter på finansmarknaderna och negativa nyheter mottas med kraftiga reaktioner. Blankningsförbudet är ett dumt beslut som andas desperation. Det är som att sätta ett plåster på ett stort öppet sår, förr eller senare blöder det igenom", sa Lars Söderfjell, analyschef på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Runt klockan 10.40 var OMXS30-index upp 0,9 procent till noteringen 947. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 4,2 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 6,1 miljarder kronor.

Efter den senaste tidens turbulens kommer Frankrike, Spanien, Italien och Belgien att från och med i dag, att förbjuda blankning av aktier i ett försök att stabilisera marknaderna efter våldsamma fall för bland annat franska bankaktier.

De svenska bankerna avancerade. SEB A ökade 1,2 procent till 39,12 kronor, Swedbank A lyfte 1,3 procent till 89,60 kronor, SHB A var 0,5 procent högre och Nordea steg 1 procent.

I jämförelse med de senaste dagarna kursrörelser var det en ganska beige tillställning bland bolagen på OMXS30-listan.

I toppen fanns ABB, som var upp 2,2 procent, och i botten hittades Boliden med ett tapp på 0,9 procent.

Desto stormigare var det för Kappahl vars aktie rasade 22,4 procent till 16,60 kronor efter en vinstvarning som visade att bolaget utvecklats betydligt sämre under juni- juli än vad analytiker räknat med, enligt SME Direkt.

"Levererar man svaga siffror och har en balansräkning vars styrka kan ifrågasättas får man stryk", sa Lars Söderfjell.

Det var också några svenska bolag som rapporterade under morgonen med följande resultat och kursrörelser.

New Wave föll 6,5 procent till 30,20 kronor. Bolagets resultat före skatt blev 61,5 miljoner kronor. Analytikerna genomsnittliga förväntningar var 61,4 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Samtidigt ändrades formuleringen i prognosen i en svagare riktning.

Arise Windpower ökade 3 procent till 40,70 kronor. Bolaget redovisade ett resultat efter skatt på 1,3 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på 1,9 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.

Tilgin, som utvecklar mediaaccesslösningar, redovisade ett resultat efter skatt på -7,5 miljoner kronor. Samtidigt aviserades en nyemission om 1:1. Aktien rasade 22,7 procent till 1,02 kronor.

Frankrikes BNP var oförändrad under andra kvartalet jämfört med kvartalet före. Jämfört med motsvarande kvartal året före ökade BNP med 1,6 procent. Det visade preliminär statistik från Insée.

Analytikernas förväntningar låg på en ökning med 0,3 procent från kvartalet före, respektive en ökning på 2,0 procent från motsvarande kvartal ett år tidigare.

Klockan 11.00 publicerar Eurostat industriproduktionsdata för euroområdet i juni.

På den amerikanska agendan väntar främst detaljhandelsstatistik för juli, klockan 14.30, följt av preliminärt Michiganindex för augusti, klockan 15.55, och lager osålda varor i juni klockan 16.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?