Annons

Råvaror: Oljan vänder ned

Råoljan tappade mark när handeln fortsatte på fredagsmorgonen. Metaller visade en starkare trend och pekade uppåt. För guldet hejdades det fall som kom kvällen innan.

Spotpriset på guld visade vid 7.45 på morgonen en uppgång på 1:60 dollar till 1.765:70, en uppgång som motsvarar 0,1 procent. Det är en stabilisering efter ett fall på torsdagen som var det största på sex veckor.

Det kraftiga prisrallyt som förde guldet över 1.800- dollarsnivån gör dock att det finns risk för ytterligare nedgång på kort sikt, menar aktörer som refereras av Bloomberg News.

Frank Holmes, chef för US Global Investors, varnar för en nedgång på 10-15 procent, men ser det mer som en rekyl efter den kraftiga uppgången. Därefter är det sannolikt att uppgången tar ny fart.

Basmetallerna förlängde torsdagens uppgång när handeln fortsatte på morgonen, dock i måttligare takt än dagen innan. Kopparterminen var upp 13 dollar till 8.894 medan zinken var upp 23 dollar till 2.209.

På oljemarknaden förbyttes torsdagens uppgång till vikande trend på morgonen.

Vid 7.45 visade WTI-oljan en nedgång på 1:02 dollar till 84:70 dollar per fat efter att ha stigit nära 3 dollar dagen innan. Brent-oljan var ned 0:62 dollar under morgonen till 107:40 dollar per fat.

"Den största risken är att denna volatilitet stryper förtroendet", konstaterar Ben Westmore, mineral- och energianalytiker vid National Australia Bank i Melbourne, i en kommentar till Bloomberg News och fortsätter:

"Det finns en fortsatt oro kring Europa och skuldsituationen och när man lägger det på toppen över makrostatistik som är sämre än väntat får det folk att befara det värsta".

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?