Annons

Råvaror: Guldet faller

Priset på metaller visade relativt små rörelser under veckans avslutande handelsdag. Priset på guld fortsatte dock att rekylera efter att CME meddelat om höjda marginalkrav.

Spotpriset på guld visade vid klockan 11.45 en nedgång på drygt 16 dollar till knappa 1.748 dollar per uns.

Under torsdagsnatten höjdes CME marginalkraven på de mest handlade guldkontrakten med 22 procent i ett försök att stävja den senaste månadens kraftiga uppgångar.

Även om marginalkravshöjningen tog en del kraft från guldmarknaden, bedömer analytiker varje nedgång i guldpriset som tillfällig.

"Vi bedömer risken för en korrektion i gulden på denna utveckling som hög men tror inte att magnituden på den korrektionen kommer att bli i närheten av den som var i silver under april och maj", sade Edel Tully, analytiker på UBS till Wall Street Journal.

Frank Holmes, chef för US Global Investors, varnar för en nedgång på 10-15 procent, men ser det mer som en rekyl efter den kraftiga uppgången. Därefter är det sannolikt att uppgången tar ny fart.

Många bedömare tror istället att guldpriset står inför nya uppgångar. Goldman Sachs tillhör den skaran, och tippar på ett pris på 2.500 dollar per uns vid årsskiftet.

Basmetallerna visade små rörelser under förmiddagen. Kopparterminen var ned 5 dollar till 8.876 medan zinken var ned 1 dollar till 2.185.

"Jag tittar på koppar som en barometer för ekonomisk tillväxt. För tillfället tror inte de flesta investerare på tillväxt, de tror på en inbromsning eller trög tillväxt. Det är därför vi ser svaghet", sade Walter Hellwig, förvaltare vd BB&T Wealth Management till Bloomberg News.

Kim Soo Bong, chef för Korea Nonferrous Metal Association, uppgav i en intervju med Bloomberg News att efterfrågan på koppar i Sydkorea, Asiens tredje största konsument, kan komma att stiga i en långsammare takt än vad som tidigare har prognostiserats i takt med att högre kopparpriser tvingar vissa användare att byta till billigare aluminium.

"Kopparpriset har gått upp för mycket och breddat prisskillnaden mot aluminium. I takt med att gapet på något sätt har bestått, letar slutanvändare efter billigare substitut såsom aluminium och rostfritt stål", sade Kim Soo Bong.

Konsumtionen kan missa tidigare prognos om en tillväxt på 1,5 procent till 840.000 ton 2011. I stället kan användningen vara i stort sätt oförändrad.

På oljemarknaden visade WTI-oljan en nedgång på 0:37 dollar till 85:35 dollar per fat efter att ha stigit nära 3 dollar dagen innan. Brent-oljan var dock upp 0:61 dollar till 108:63 dollar per fat.

"Vi tror inte att det kommer att finnas många köpare av Brent så här i slutet på veckan på grund av den enorma mängd osäkerhet på finansmarknaderna. Vi ställer oss negativa till morgonens nivåer kring 107 dollar per fat. Positiv detaljhandelsstatistik från USA, klockan 14.30, kan kontra det här", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?