Annons

Råvaror: Guldet backar

Efter en dramatisk vecka var rörelserna för flertalet metaller måttliga. Undantaget var guld, som backade i takt med att börskurserna stabiliserades.

CME:S beslut under torsdagsnatten att höja marginalkraven på de mest handlade guldkontrakten med 22 procent hade också en effekt, menar bedömare.

"Beslutet att höga marginalkraven har definitivt en viktig del(i nedgången)", konstaterar VTB Capital i ett nyhetsbrev.

Nedgången väntas dock inte bli långvarig, enligt bedömare.

"Vi bedömer risken för en korrektion i guld som hög men tror inte att magnituden på den korrektionen kommer att bli i närheten av den som var i silver under april och maj", sade Edel Tully, analytiker på UBS till Wall Street Journal.

Vid 18.40-tiden var guldpriset ned 1,3 procent till 1.741 dollar per uns, medan silver steg 0,6 procent till 38:96 dollar.

Basmetallerna handlades i ett smalt spann runt nollstrecket. Koppar var i det närmaste oförändrat medan bly och zink backade 0,2 respektive 0,5 procent.

Kim Soo Bong, chef för Korea Nonferrous Metal Association, uppgav i en intervju med Bloomberg News att efterfrågan på koppar i Sydkorea, Asiens tredje största konsument, kan komma att stiga i en långsammare takt än vad som tidigare har prognostiserats i takt med att högre kopparpriser tvingar vissa användare att byta till billigare aluminium.

"Kopparpriset har gått upp för mycket och breddat prisskillnaden mot aluminium. I takt med att gapet på något sätt har bestått, letar slutanvändare efter billigare substitut såsom aluminium och rostfritt stål", sade Kim Soo Bong.

Den amerikanska statistiken för detaljhandelsförsäljningen visade på en uppgång med 0,5 procent i juli, i linje med förväntningarna. Uppgången var den största på fyra månader. Dessutom reviderades junisiffran upp med ett par tiondels procentenheter.

Statistiken fick oljepriserna att stiga efter att ha backat tidigare under dagen. WTI-oljan var upp 0,9 procent och Brent något mindre.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?