Annons

Europabörser: Bankerna i täten

Europabörserna inledde veckans sista handelsdag i en oregelbunden trend.

I öppningen avancerade index försiktigt för att sedan påvisa ännu en volatil session, där investerarna sågs varsamma i att inta nya positioner inför helgen. FTSE och DAX noterade stigande kurser medan CAC parerade mellan positivt och negativt territorium, men lyckades sedan åter finna kraft och steg.

Asienbörserna handlades under morgonen på båda sidorna av nollstrecket. Nikkei 225 stängde ner 0,2 procent i Tokyo, där teknik- och fordons aktier tyngde sentimentet. I Hongkong ökade Hang Seng 0,1 procent och på det kinesiska fastlandet steg Shanghai Composite 0,4 procent.

Stöd kom från Wall Streets starka avslutning och de positiva arbetslöshetssiffrorna som i går kom ut bättre än väntat från USA.

Bland sektorerna i Stoxx 600 Europa ledde försäkring- och finansaktierna uppgångarna. Bland enskilda banker ökade Commerzbank 3,4, BNP Paribas 0,8, Societe Generale 1 medan Royal Bank of Scotland och Lloyds båda steg omkring 7 procent.

Belgien, Frankrike, Italien och Spanien förbjuder från och med idag blankning i finansiella aktier under en period på 15 dagar i ett försök att stabilisera marknaderna.

Marknadsturbulensen har sedan tidigare medfört att Turkiet, Grekland och Sydkorea infört restriktioner mot blankning.

"Huruvida en sådan strategi har visat sig åstadkomma en skillnad tidigare kan debatteras? I verkligenheten är det bara ett första hjälpen-stöd enligt vår syn och inte en lösning som förändrar det fundamentala problemen vi nu står inför", kommenterade Deutsche Banks strateg Jim Reid, enligt Dow Jones Newswires.

I Frankrike gäller förbudet 11 företag, bland annat BNP Paribas, Credit Agricole och Societe Generale. Banksektorn i landet har varit utsatt för marknadsrykten under veckan vilket fått kurserna att falla kraftigt.

Den franska storbanken BNP Paribas avfärdar de senaste dagarnas spekulationer om svagheter i den franska banksektorn. BNP Paribas egna solvensmått har varit stadigt ökande över de senaste kvartalen, enligt banken.

Frankrikes BNP var oförändrad under det andra kvartalet 2011 jämfört med kvartalet innan, enligt preliminär statistik.

Marknaden hade räknat med en uppgång på 0,3 procent i kvartalstakt. Frankrike kommer att nå BNP-tillväxtmålet för 2011 och regeringen kommer att göra vad som krävs för att landet ska nå det uppsatta målet för budgetunderskottet på 5,7 procent av BNP under 2011. Det uppgav Frankrikes finansminister Francois Baroin på fredagen.

Greklands centralbank kan aktivera en special-likviditetsfacilitet till lokala banker under de kommande dagarna. Aktiveringen kan komma med anledning av det finns tecken på att den pågående marknadsturbulensen pressar de grekiska bankerna ytterligare.

Greklands BNP-tillväxt för årets andra kvartal uppgick till -6,9 procent i årstakt. Analytikerna hade räknat med en årstakt på -5,1 procent för BNP, enligt Dow Jones Newswires.

Klockan 11.00 inkom annan makrostatistik i form av industriproduktionen i EMU-länderna som var ned med 0,7 procent under juni jämfört med närmast föregående månad. Årstakten uppmättes till +2,9 procent. Analytiker hade räknat med en månadstakt på +0,1 procent och en årstakt på +4,5 procent, enligt Dow Jones Newswires enkät.

Industriproduktionen för EU-länderna (EU27) steg med 1,7 procent i årstakt under juni. Under månaden innan var utfallet reviderade +4,4 procent (preliminärt +4,0 procent).

Annan statistik att hålla ett extra öga på i dag är USA:s detaljhandel, Michigan-index samt industrilager.

Table
 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?