Annons

Stockholmsbörsen: Vändning ned

Förmiddagens glädjeyra på Stockholmsbörsen avtog och byttes till handel i rött på torsdagseftermiddagen. På de ledande indexen i Europa var utvecklingen densamma. Förnyad turbulens bland Europas banker sänkte humöret.

Runt klockan 13.45 var OMXS30-index ned 0,9 procent till noteringen 896,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 9,6 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 14,2 miljarder kronor.

De kasinoliknande tendenserna fortsatte på Stockholmsbörsen under torsdagen. Efter en rusning i öppningen mattades uppgången av för att tillslut trilla ned under nollan. För att sedan vända upp och ned igen.

Återigen var det de europeiska bankerna som satte bollen i rullning. Societe Generale, Frankrikes näst största bank, raderade ut en tidigare uppgång på 8,9 procent och vände i stället ned 5,2 procent. På onsdagen föll banken 15 procent.

Banksektorn i Stockholm, som rusade i morse, föll tillbaka och handlades på båda sidor av nollstrecket på torsdagseftermiddagen.

SHB A backade 1,5 procent till 169,10 kronor, Nordea sjönk 2 procent till 55,60 kronor, medan SEB A och Swedbank A var upp 0,1 procent.

Angående den senaste tidens turbulens på marknaden sa Sveriges finansminister Anders Borg, till journalister, att "det är klart att det är en brutal galenskap när man förändrar stora industriföretags aktiekurser med tiotals procent över några veckor".

Bolagen av mer defensiv karaktär klarade sig bäst i Stockholm. SCA B upp 2 procent till 81,60 kronor, Astra Zeneca lyfte 1,8 procent till 274,10 kronor och Swedish Match ökade 0,5 procent till 222,10 kronor.

Med stöd av stigande råvarupriser ökade Boliden 0,6 procent till 81,30 kronor.

Lundin Mining tappade 2,1 procent till 32,05 kronor. Gruvjätten BHP Billiton och zinkproducenten Nyrstar ska ha misslyckats med att nå en överenskommelse om ett gemensamt bud på bolaget. Det uppger två källor med insyn i saken för Bloomberg News.

Etrion, som rapporterade på onsdagen, ökade 4,6 procent till 4,09 kronor. Jacob Securities har höjt rekommendationen för aktien till köp, från tidigare behåll.

Ryktena som började florera på marknaden på onsdagseftermiddagen om att Frankrikes kreditbetyg riskerade att sänkas förnekades bestämt från flera håll. Den franska regeringen förnekade, och samtliga tre kreditinstitut bekräftade AAA-betyget med stabila utsikter.

Torsdagens europeiska statistikagenda är tunn, men på andra sidan Atlanten presenterar USA bland annat handelsstatistik.

Det amerikanska handelsunderskottet beräknas ha uppgått till 48,0 miljarder dollar juni, vilket skulle innebära en nedgång från 50,2 miljarder i maj.

Annan statistik som kommer är nyanmälda arbetslösa som enligt analytikerna väntas landa på 405.000 personer enligt Bloomberg News prognossammanställning.

De amerikanska septemberterminerna för Dow Jones, S&P 500, och Nasdaq Composite indikerade en negativ öppning i New York i eftermiddag på mellan 0,5 och 0,8 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?