Annons

Råvaror: Guld tappar

Råoljan och basmetallerna steg i den sena eftermiddagshandeln på torsdagen. Riskaptiten, som var tydlig på aktiemarknaderna, återspeglades alltså även på råvarumarknaderna. Bland annat gav statistik i form av antalet nyanmälda arbetslösa som var färre än befarat, stöd till utvecklingen.

Omkring klockan 18.10 var WTI-oljan upp 0:41 dollar till 83:30 dollar per fat samtidigt som Brent-oljan var oförändrad på 106:58 dollar per fat.

"När väl statistiken om antalet nyanmälda arbetslösa kom så steg råoljepriset. Oron kring skuldkrisen i Europa och den ekonomiska återhämtning generellt sett visar sig på aktiemarknaderna och oljemarknaden följer efter", sade Addison Armstrong vid Tradition Energy i Stamford till Bloomberg News.

Statistik som presenterades på torsdagen visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 7.000 personer till 395.000 personer, under vecka 31, jämfört med föregående vecka.

Det visade säsongsjusterad statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Analytiker hade räknat med 405.000 nya arbetssökande

På onsdagen visade statistik från USA:s energidepartement, DOE, att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 5,2 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 1,35 miljoner fat.

"Det handlar om förtroende just nu. Energidepartementets statistik är det vi borde fokusera på, men marknaden kommer inte att titta på den. Folk är mer riktade mot vad som händer på aktiemarknaden", sade Jonathan Barratt vid Commodity Broking Services till Bloomberg News.

Guldet fortsatte att handlas på relativt höga nivåer, men var ändå ned 29:25 dollar till 1.764 dollar per uns jämfört med onsdagens stängning.

På basmetallmarknaden steg kopparn rejält, upp hela 300 dollar till 8.895 dollar per ton. Zinkpriset var upp 83 dollar till 2.183 dollar per ton, medan nickel ökade 530 dollar till 21.500.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?