Annons

Räntor och valutor: Räntor vände upp

Finansmarknadsrörelserna var stora även på torsdagen. Ett aningen positivare risksentiment på eftermiddagen gav en ränteuppgång i Tyskland och vände en initial nedgång för svenska räntor. På valutamarknaden tappade schweizerfrancen kraftigt mot euron.

"För närvarande är det mycket annat än rena makrofaktorer som ger svängningar och får börsen att åka upp och ner som en jojo. Räntorna följer med börsutvecklingen där det varit risk på under torsdagen och det får räntorna att rekylera upp från extremt nedtrycka nivåer", sade Stefan Mellin, analytiker på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan stängde 1 punkt upp till 2,09 procent. Den tyska motsvarigheten var samtidigt upp 7 punkter till 2,18 procent.

Räntan på svensk tvåårig benchmarkobligation stängde ned 2 punkter till 1,39 procent, efter att ha varit nere och nosat på 1,30 procent vid lunchtid. Räntan på tysk motsvarighet var upp 6 punkter till 0,62 procent, från onsdagens stängning.

"Att marknaden fått en förändrad syn på framtida räntepolitik från Riksbanken påverkar utvecklingen för svenska räntor. Marknaden räknar nu med en sänkning med 25 punkter under 2011 sedan ytterligare 25 punkter sänkning efter årsskiftet. Men det är svårt att riktigt hålla med om marknadsförväntningarna, det har gått väl långt", enligt Stefan Mellin som pekade på att hårda svenska makrodata i stort sett kommit in i linje med Riksbankens prognoser.

På torsdagsförmiddagen visade statistik på oförändrade svenska konsumentpriser i juni jämfört med månaden före. Jämfört med motsvarande månad 2010 steg KPI med 3,3 procent.

Analytikerna i SME Direkts prognosenkät hade räknat med att konsumentpriserna skulle ha sjunkit 0,1 procent sedan i juni samt ha stigit med just 3,3 procent i årstakt.

Riksbankens prognos från den penningpolitiska uppföljningen, som publicerades den 5 juli, var en KPI- uppgång med 3,4 procent i årstakt i juli.

Torbjörn Isaksson på Nordea konstaterade att KPI inte uppvisade några överraskningar samt var just under Riksbankens prognos. Alltjämt överskuggas den inhemska utvecklingen av "mörka skuggor" utomlands vilket gör det väldigt svårt att förutspå Riksbankens framtida penningpolitik, enligt honom.

Finansminister Anders Borg sade på förmiddagen att det kommer att bli en "påtaglig" nedrevidering av regeringens BNP-prognos för 2012, jämfört med bedömningen i vårpropositionen.

"Det är tydligt att vi får göra påtaglig nedrevideing av tillväxtprognosen 2012, det är mer osäkert för 2013. Det är också uppenbart att det finns nedåtrisker även efter den nedrevideringen", sade han vid regeringens sommarfika.

Alltjämt finns det goda förutsättningar att klara de offentliga finanserna under 2011 och 2012, enligt finansministern som ser det som sannolikt att Sverige kommer att ligga nära balans eller nå budgetöverskott under 2011.

På morgonen visade blixtindex från Svensk Handel/Stil att försäljningen av kläder i juli sjönk med 8,8 procent jämfört med samma månad 2010, medan försäljningen av skor minskade med 1,9 procent. Ränteuppgångar, brist på modenyheter och en allmän oro bland konsumenterna fick juli att bli en dålig försäljningsmånad för klädhandeln.

Även amerikanska räntor tickade upp, främst i långa änden, från onsdagens svenska stängning. Tioårsräntan handlades upp 6 punkter till 2,18 procent medan tvåårsräntan var 1 punkt upp till 0,17 procent. Marknadsaktörer har börjat spekulera i att den amerikanska ekonomin inte saktar ned tillräckligt för att rättfärdiga dagens rekordlåga räntenivåer. Detta ökade i sin tur oron för att efterfrågan skulle minska i torsdagens auktion av amerikanska 30-åringar på 16 miljarder dollar.

På valutamarknaden var den svenska kronans nettorörelser små. Kronan tappade 2 öre till 9:30 mot euron samt 1 öre till 6:56 mot dollarn. Mätt i TCW-index försvagades kronan marginellt till 125,98, från 125,94.

Euron stärktes till 1:419 mot dollarn, från noteringen 1:418 vid onsdagens stängning av den svenska räntemarknaden. Eurons rörelser var svajiga, strax före lunch noterades euro/dollar på 1:428 för att falla mot 1:41 vid 14- tiden då rykten om att asiatiska banker har minskat motpartsrisken mot franska finansinstitut läckte ut på Reuters.

Från franskt håll kom det dock kraftfulla förnekanden om att landets finanssektor ska ha problem till följd av exponering mot perifiera statspapper. Vidare bekräftade samtliga tre kreditinstitut den franska statens AAA-betyg med stabila utsikter.

Schweizerfrancen, som så sent som på tisdagen i stort sett nådde paritet mot euron, hade tappat mot 1:09 vid svensk stängning på torsdagen, från 1:03 vid onsdagens stängning.

Dollarn hade vid torsdagens svenska stängning stärkts till 76:8, från 76:5 mot yenen.

På torsdagseftermiddagen visade amerikansk statistik att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA oväntat sjönk, med 7.000 personer, till 395.000 personer. Analytiker hade räknat med 405.000 nya arbetssökande.

Samtidigt visade statistik att det amerikanska handelsunderskottet oväntat ökade under maj till 53,1 miljarder dollar, från reviderade 50,8 miljarder dollar i april (50,2). Analytiker hade räknat med ett underskott på 48,0 miljarder dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?