Annons

Europabörser: Uppgångar håller i sig

De europeiska börserna handlades upp under torsdagens förmiddagshandel. Indexen handlas kraftigt upp i öppningscallen då aktierna anses vara lågt värderade efter de senaste dagarnas volatila nedgångar.

Finansaktier ledde uppgången till följd av mindre oro kring Frankrikes kreditbetyg.

"Aktierna är billiga på dessa nivåer, speciellt för bolag som har stora kassor vilket ger utrymme för förvärv- och fusionsaktivitet på marknaderna", skrev Cameron Peacock, analytiker på IG Markets i en marknadskommentar.

Europeiska aktier handlades upp kraftigt under förmiddagen då handlarna avfärdade spekulationer om en eventuell nedgradering av Frankrikes kreditbetyg, och medföljande problem för franska banker.

Societe Generale ökade 7,8 procent efter gårdagens börsfall om cirka 15 procent efter rykten om att banken var nära en kollaps.

Banken har bett franska myndigheter att undersöka var ryktena hade sitt ursprung, då detta skadade aktieägarnas intressen avsevärt.

I Frankfurt avancerade Zurich Financial Services 9,0 procent efter försäkringsbolaget rapporterat en 88 procent tillväxt för det första halvåret 2011. Man meddelade samtidigt att man minskat sin exponering mot italienska statsobligationer.

Tyska stålproducenten Salzgitter ökade 8,5 procent efter att man ökat sin guidning för resultatet före skatt samt rapporterat en 18 procentig ökning av försäljningen för det första halvåret 2011.

Royal Bank of Scotland höjer Finnair till köp, från tidigare sälj och behåller sin riktkurs till 3,25 euro.

Bank of America-Merrill Lynch höjer sin rekommendation för Veolia Environment till köp, från tidigare neutral. Riktkursen sätts till 15 euro, från tidigare 20 euro.

Den brittiska centralbanken, Bank of England, skriver ned sin prognos för landets BNP-tillväxt 2011 och hänvisar till effekterna av euroområdets skuldkris. Tillväxten bedöms nu till 1,4 procent. Tidigare bedömningar har varit 1,8 procent.

ECB beslutade vid sitt senaste penningpolitiska möte att lämna styrräntan oförändrad vid 1,50 procent, efter att ha höjt räntan vid föregående möte.

"Som förväntat indikerar den senaste ekonomiska statistiken en inbromsning i takten för den ekonomiska tillväxten under de senaste månaderna, efter den starka tillväxttakten under det första kvartalet", skriver ECB i sin månadsrapport för augusti.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia släpper ny sjusitsig suv – här är alla nyheterna

Större utrymmen, fler uppkopplade tjänster och sju sittplatser som standard.

Dessutom: Snart som laddhybrid. 

Nu lanserar Kia en helt ny generation av den stora fyrhjulsdrivna suven Sorento.

Nu är den här – lär dig mer om nya Kia Sorento! 

Det är snart två decennier sedan Kia visade upp sin stora suv Sorento för första gången, en bil som tack vare fina utrymmen och innovativ teknik blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Med den helt nya version som nu kommer till Sverige tar tillverkaren Sorento till en ny nivå. För det första har bilen blivit större än sin föregångare och har fått ett längre axelavstånd. Det märks tydligt på rymden inuti bilen, där både ben- och huvudutrymme har ökat. Insteget till den tredje sätesraden – som är standardutrustning – har också blivit enklare.

Bagageutrymmet har vuxit och är nu ett av de allra rymligaste i klassen. Med den andra sätesraden uppfälld ryms upp till 821 liter bagage – och med båda sätesraderna i nedfällt läge ryms hela 2 011 liter. Alltså: över två kubikmeter.

Uppkopplade funktioner och säkerhet

När Kia utvecklade nya Sorento handlade det dock inte bara om att bygga en rymligare bil. Målet var att skapa en större upplevelse för både förare och passagerare. Därför har stor omsorg lagts på att varje detalj i bilen ska hålla hög klass, både när det gäller funktion och finish. Konkreta exempel på det är en lägre ljudnivå inuti bilen, jämfört med tidigare generationer – och en betydligt högre teknikstandard.

Som standardutrustnings finns bland annat dubbla digitala skärmar, ett 12,3-tums instrumentkluster och en 10,25-tums pekskärm, som erbjuder komfortfunktioner och förarassistanssystem. Telematiksystemet UVO Connect, Kia Live (som förser föraren med uppdateringar om bland annat trafik och väder), Apple CarPlay och Android Auto är också standardutrustning.

När det gäller säkerheten finns flera moderna system också här från start. Några exempel är autobroms med fotgängar- & cyklistskydd, sju krockkuddar och krockgardiner (inklusive en mittmonterad krockkudde fram) adaptiv farthållare, helljusassistent och autobroms vid vänstersväng. 

Dragvikt: 2,5 ton

Till att börja med lanseras nya Kia Sorento i Sverige med en dieselmotor på 2,2 liter som kombineras med fyrhjulsdrift och åttaväxlad automatisk DCT-låda. Det är en kraftfull drivlina med en effekt på 202 hästkrafter och ett vridmoment på 440 Newtonmeter. Tack vare det lämpar sig Kia Sorento bra som dragbil – bilen är godkänd för släpfordon på upp till 2 500 kilo (när föraren har rätt körkortsbehörighet).

Kommer som laddhybrid

Kia har redan ett av marknadens bredaste laddbara modellprogram, därför är det ingen stor överraskning att nya Sorento också kommer att lanseras som laddhybrid. Bilen, som redan är beställningsbar, kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter. Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

Räckvidd och utsläppssiffror väntar på homologering och kommer att bekräftas närmare försäljningsstarten i början av nästa år.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, sju år. Garantin gäller även EV-batterierna i laddhybrider och elbilar.

Snart är den här – lär dig mer om nya Kia Sorento! 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?