Annons

USA-börser: Raskt utför i slutskedet

De amerikanska börserna höll sig i negativt territorium under hela handelssessionen på onsdagen.
En viss stabilisering skedde med finanssektorn som anförare skedde successivt, men i sluthandeln tilltog säljtrycket åter och stängningen skedde på dagslägsta notering. 

Vid stängning var Dow Jones ned 4,7 procent till noteringen 11.718. Det bredare S&P 500 var 4,4 procent ned på 1.121, och Nasdaq Composite stängde 4,1 procent ned på 2.381.

Marknadsrykten om att Frankrike skulle riskera en sänkning av sitt kreditbetyg och de europeiska bankernas utveckling på Europabörserna fick framför allt finanssektorn att tappa i USA.

Under handelssessionen i New York meddelade den franska banken Societe Generale, som handlades ned med hela 14,7 procent på Parisbörsen i den allmänna oron som präglade den europeiska banksektorn, att banken kommer att kunna uppvisa "solida resultat" framöver. Detta bidrog till att stabilisera utvecklingen något på New York-börserna, men det handlade om en tillfällig stabilisering.

I sluthandeln tilltog åter säljtrycket med finanssektorn som anförare. Bank of America, åter den mest omsatta aktien i Dow Jones, tappade 10,9 procent. Bankens vd Brian Moynihan sade vid en telefonkonferens på onsdagen att fundamenta på marknaden är bättre nu än vid finanskrisen och att banken kommer att nå sina finansiella mål.

Det räckte dock inte för att blidka investerarna som fokuserade på den europeiska skuldoron och marknadsryktena om en sänkning av Frankrikes kreditbetyg.

Samtidigt uppgav analyshuset 4Cast att kreditvärderingsinstitutet Fitch på onsdagen bekräftat Frankrikes kreditbetyg AAA, med stabila utsikter. S&P:s Europachef Moritz Kraemer sade också i en intervju med Bloomberg TV på onsdagen att de stabila utsikterna för Frankrikes kreditbetyg är berättigade, och enligt Wall Street Journal bekräftade även Moody´s Frankrikes AAA-status, med stabila utsikter.

Trots detta fortsatte investerarna att fästa uppmärksamhet på marknadsryktena vilket, tillsammans med fortsatt oro kring den amerikanska ekonomins utveckling, satte press.

Andra aktörer inom finanssektorn gick samma väg som Bank of America på de amerikanska börserna på onsdagen. American Express backade med 7,2 procent och JP Morgan handlades ned med 5,9 procent.

Konsumentnära bolag, som bland annat Procter & Gamble och Coca-Cola klarade sig dock bättre än genomsnittet med relativt måttliga nedgångar.

Walt Disney tillhörde en av de stora förlorarna under onsdagen, aktien handlades ned med 9,1 procent i spåren av bolagets kvartalsrapport från tisdagen.

Nätverksjätten Cisco, som på onsdagen efter börsernas stängning lämnar sin kvartalsrapport, handlades klart högre än snittet i Dow Jones. Aktien var ned med 2,3 procent.

På obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 16 punkter till 2,08 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?