Annons

Råvaror: Breda uppgångar

Råoljan och samtliga metaller noterade högre priser på onsdagens förmiddag. Bäst gick oljan som delvis fick stöd av indikationer på kraftigt sjunkande oljelager i USA.

Vid klockan 12.15 var WTI-oljan upp 2:80 dollar till 82:10 dollar per fat samtidigt som Brent-oljan var upp med 3:37 dollar till 105:94 dollar per fat. Brent är nu nära nivåerna som noterades innan måndagens öppning.

Samtidigt som priset på Brent på tisdagen stundtals tickade under 100-dollarsstrecket började marknaden ifrågasätta hur Opec ställer sig till de kraftiga rörelserna på oljemarknaden.

"I går var den första gången på sex månader som Brent handlades under 100 dollar per fat, vilket lyfter upp frågan om hur mycket mer nedsida det finns i Brent innan Opec börjar justera sin produktion lägre. Saudiarabien har en budget som kräver en genomsnittligt oljepris om 90 dollar per fat 2011 enligt IIF, medan andra beräknar denna siffra som ännu högre", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Enligt SEB skulle således en period av ihållande priser under 90 dollar per fat sannolikt resultera i minskad produktion från Saudiarabien.

Än så länge visar dock Saudiarabien inga tecken på minskad produktion. Enligt Internationella energimyndighetens månadsrapport, publicerad på onsdagen, nådde kungadömets oljeproduktion den högsta nivån sedan 1981 i juli då det tvingades ersätta utbudsförluster från Iran.

IEA sänkte också prognosen för den globala efterfrågan 2011 något, samtidigt som den höjdes för 2012. Fortfarande beräknas dock oljemarknaden hamna i ett utbudsunderskott, trots att Saudiarabien har ersatt nästan 70 procent av produktionsförlusterna från Libyen.

Enligt American Petroleum Institutes statistik sjönk de amerikanska lagren av råolja med 5,2 miljoner fat under föregående vecka. Samtidigt sjönk lagren av bensin med 0,56 miljoner fat medan lagren av destillat minska de med 1,0 miljoner fat.

Inför den officiella statistiken på onsdagen väntar sig analytiker att lagren av råolja ska ha stigit med 1,2 miljoner fat. Samtidigt väntas en uppgång i bensinlagren på 0,3 miljoner fat, samt en uppgång i destillatlagren på 1,1 miljoner fat.

På basmetallmarknaden i London var det uppgångar för samtliga metaller. Kopparn noterades upp 125 dollar till 8.856 dollar per ton.

"Det har funnits en del arbitragemöjligheter då och då under de senaste månaderna vilket fått handlare att köpa i London istället då de inhemska lagren (i Kina) sjunkit", säger Fan Junmei, analytiker vid Shenzhen Rongtuo Trading, till Bloomberg News.

Kinas import av förädlad koppar steg med 9,5 procent i juli till 306.626 ton, jämfört med 280.009 ton i juni. Importen var dock 11 procent lägre jämfört med samma period förra året men nådde ändå den högsta nivån sedan i januari 2011.

Bland övriga industrimetaller ökade zink med 53 dollar till 2.153 dollar per ton, medan nickel steg 595 dollar till 21.800.

På ädelmetallmarknaden steg spotpriset på guld med nästan 17 dollar till 1.757 dollar per uns.

Räntebeskedet från Federal Reserve på tisdagskvällen resulterade likt allas förväntningar i en oförändrad ränta. Det som däremot överraskade vara att Fed åtog sig att behålla räntorna exceptionellt låga minst fram till 2013. Det var en förändring från tidigare språkbruk då Fed sagt att räntenivåerna ska bestå under en "utdragen period".

"Stigande räntor tenderar att locka investerare bort från guld i takt med att de letar efter vinster någon annanstans. Så längre som räntorna stannar på låga nivåer kommer det att stötta guldet, om inte lyfta det högre", sade Darren Heatcote, tradingchef vid Investec Bank till Bloomberg News.

Table
 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?