ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Extremt hög köpaktivitet bland insiders

Aktiviteten bland Stockholmsbörsens insiders är rekordhög just nu och många vill dessutom ta rygg på dem när tiderna är skakiga. Det framgår av fondbolaget Scientias mätningar för aktieaffärerna hittills i augusti.

”Inte sedan hösten 2008 har insiders köpt så här mycket under en sammanhängande period. Och vi har aldrig tidigare sett så många vd:ar köpa i sina bolag som nu", säger Erik Lidén, vd för Scientia och ekonomie doktor.

Scientias sentimentsindex jämför med historiska data som går tillbaka tio år i tiden där en skala mellan 50 och 150 anses vara normalt. Sentimentet bland insiders är kvoten mellan antal redovisade köp och totala antalet redovisade köp eller försäljningar av aktier under månaden.

I augusti är Scientias sentimentsindex uppe på den absoluta toppnivån 200, samtidigt som oron har varit stor på marknaden med dramatiska fall på Stockholmsbörsen som följd. Erik Lidén tror att insiders kommer att köpa aktier på samma nivå under resten av månaden:

”Kollektivet insiders tenderar att agera före börsuppgångar, och det innebär i så fall i förlängningen att vi ser en börsuppgång framöver. Men då ska man samtidigt komma ihåg att vi nu befinner oss i ett otroligt speciellt klimat med statsfinansiella kriser till höger och vänster”, säger Erik Lidén.

Scientia förvaltar två fonder som baserar sig på hur insiders handlar på börsen enligt en särskilt framtagen modell. Man ser även att det finns ett ökande intresse för att ta rygg på insiders just nu.

”Det är många som ökar i fonderna när det är så här turbulenta tider”, säger Erik Lidén.

Även i juni och juli var köplusten hos insiders större än normalt, alltså före det stora börsfallet.

”Man måste dock se i det långa perspektivet. Både i min och andras forskning har det visat sig att insiders som grupp köper under nedgångsfaser där andra, i regel småsparare, säljer. De drar fördelar av att det är oroligt på marknaden och ser det som ett tillfälle att balansera sin portfölj eftersom de vet att bolagen är mer värda", säger Erik Lidén.

Att skaffa sig inflytande i ett bolag är visserligen ett av incitamenten för insiders, men det är bara en av aspekterna, enligt Erik Lidén.

”Man riskerar sällan sina pengar för något man vet är en dålig investering. Inflytande och en bra investering går ofta hand i hand”, säger han.

Tyck till