Annons

USA-börser: Svaga siffror sänker kurserna

Börserna i New York tappade farten omkring en timme in i måndagshandeln. Lättnaden i aktiemarknad efter beskedet om att den amerikanska kongressen kan vara nära en överenskommelse som medför en höjning av USA:s skuldtak tycktes komma av sig när ett svagt inköpschefsindex för juli tyngde handeln.

Efter en dryg timmes handel var Dow Jones ned 0,4 procent till noteringen 12.099. Det bredare S&P 500 backade 0,5 procent till 1.286 och Nasdaq Composite tappade 0,3 procent till 2.747.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 271 miljoner aktier, och 585 miljoner aktier på Nasdaq.

Under natten mot måndagen svensk tid kom USA:s president Barack Obama med det mycket efterlängtade beskedet att demokraterna och republikanerna i kongressen träffat en överenskommelse om att lyfta skuldtaket, minska underskottet och därmed undvika en betalningsinställelse. Enligt överenskommelsen kommer skuldtaket att höjas med åtminstone 2.100 miljarder dollar, vilket ska räcka till år 2013. Detta kombineras med besparingar i två steg, som ska få ned de offentliga utgifterna med 2.400 miljarder dollar.

Ett första viktigt besked om hållbarheten i överenskommelsen väntas efter att republikanerna i representanthuset hållit en intern omröstning om förslaget, vilken är planerad till klockan 18.30 svensk tid.

De amerikanska inköpschefernas index noterades till 50,9 i juli, ned från 55,3 månaden innan, enligt Institute for Supply Management. Väntat var en nedgång till 54,5 enligt Bloomberg News snittprognos.

Grovt kan sägas att värden under 50 tyder på avmattning, och över 50 på ekonomisk tillväxt.

"ISM-siffrorna gjorde folk oroliga för det tredje kvartalet", sade en kapitalförvaltare till Bloomberg News.

Inom Dow Jones Industrial vägde läkemedelsbolagen tungt på nedsidan. Merck backade 2,6 procent, Johnson & Johnson var ned 1,5 procent och Pfizer, som lämnar rapport på tisdagen, backade 1,2 procent.

Bland vinnarna i indexet fanns bolag från flera sektorer. Caterpillar steg 2,4 procent, Bank of America var upp 0,9 procent och Alcoa steg 0,7 procent.

På obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen ned 7 punkter till 2,73 procent.

Oljan avancerade, basmetallerna visade blandad utveckling och guldpriset, som klättrat ordentligt under perioden av osäkerhet, backade.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?