Annons

Stockholmsbörsen: Uppgången mattas av

Efter en väldigt stark inledning tappade Stockholmsbörsen lite men handlades fortfarande högre runt lunchtid på måndagen. Marknaden reagerade positivt på beskeden från USA:s president Barack Obama om att lagstiftarna enats kring ett gemensamt förslag i skuldtaksfrågan. Omröstning om förslaget väntar under dagen.

"Marknaden har haft ett lättnadsrally efter nyheten, men förslaget måste fortfarande godkännas i båda husen. Frågan om hur framgångsrikt förslaget kommer att bli i representanthuset är fortfarande ett litet orosmoment", sade Jonathan Sudaria som är handlare på Capital Spreads, till Bloomberg News.

Klockan 13.20 var OMXS30 upp 0,6 procent till noteringen 1.072,0. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 4,7 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 6,9 miljarder kronor.

Lättnadsbeskeden från USA eldade på råvarupriserna vilket fick fart på Lundin Petroleum och Boliden som toppade OMXS30 med uppgångar på 2,1 respektive 1,7 procent till 88:70 respektive 111:10 kronor.

För rapporterande Lundin Mining gick det dock sämre. Aktien backade 2,1 procent till 45:40 kronor efter att bolaget sent på fredagskvällen redovisat ett resultat för det andra kvartalet 2011 som inte motsvarade analytikernas förväntningar.

Verkstadsbolagen i Stockholm lyfte också efter de varma vindarna från USA. Alfa Laval ökade 1,1 procent till 133:20 kronor och Assa Abloy B steg 1,7 procent till 164:80 kronor.

ABB var 0,9 procent högre till 152:70 kronor. Bolaget meddelade under morgonen att det har bildat ett samriskbolag tillsammans med Oryx Energy Projects & Services i Qatar.

Tungviktaren Ericsson ökade 1,4 procent till 80:40 kronor. Bolaget meddelade att det har förnyat sitt serviceavtal med den indiska teleoperatören Sistema Shyam Teleservices (SSTL). Avtalet förlängs med tre år och innebär att Ericsson tar över cirka 200 medarbetare från SSTL.

H&M B avancerade 1,0 procent till 217:20 kronor.

Bland dagens kursraketer hittades bioteknikföretaget Oasmia som rusade 14,7 procent till 14:40 kronor efter att bolaget meddelat att det har fått det formella beskedet från den europeiska läkemedelsmyndigheten Emea att produkten OAS- PAC-100 får särstatus, så kallad orhpan drug designation, för indikationen äggstockscancer.

De amerikanska septemberterminerna
för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite indikerar en positiv öppning i New York i eftermiddag på mellan 1,1 och 1,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?