Annons

Råvaror: Nedåt på alla fronter

Råoljan var fortsatt ned under måndagens sena golvhandel. Ett överraskande svagt inköpschefsindex från USA för juli överskuggade den lättnad som dominerat marknaderna efter att USA:s president Barack Obama meddelat att det nu finns en bred politisk överenskommelse om att höja skuldtaket och därmed undvika en betalningsinställelse.
Guldet tappade den tidiga kvällens uppgångar och priserna på basmetaller var ned tillika.

Vid 20.30-tiden svensk tid hade ännu inga omröstningar om den överenskommelse mellan republikaner och demokrater i kongressen som nåddes under natten till måndagen ägt rum. Förhandlingar inom de båda politiska lägren pågick fortfarande, och inga tidpunkter för omröstningar i representanthus respektive senat hade meddelats.

Överenskommelsen är att USA:s skuldtak höjs med åtminstone 2.100 miljarder dollar, vilket ska räcka till 2013. Detta kombineras med besparingar i två steg, som ska få ned de offentliga utgifterna med 2.400 miljarder dollar.

ISM:s index för amerikanska inköpschefer noterades till 50,9 för juli, en överraskande stor nedgång från 55,3 i juni. Väntat var en nivå på 54,5 enligt Bloomberg News snittprognos.

"Den initiala euforin över skuldtaket rann ut och rapporten från ISM var en påminnelse om de problem vi står inför som fick marknaden att nyktra till", sade en energianalytiker till Bloomberg News.

Vid klockan 20.30 backade WTI-oljan 0:80 dollar till 94:90 dollar per fat medan Brent-oljan var ned 0:40 dollar till 116:34 dollar per fat.

För guldet vände priset återigen ned i den sena handeln. Spotpriset på guld backade 6:77 dollar till 1.621:10 dollar per uns.

På basmetallmarknaden höll prisnedgångarna som inleddes efter ISM-rapporten i sig i den sena handeln. Tremånadersterminen för koppar tappade 180 dollar till 9.650 dollar per ton.

Utsikterna om fortsatta utbudsproblem, genom att strejken vid världens största koppargruva, Escondida i Chile, fortsätter för elfte dagen, liksom att arbetarna vid världens tredje största koppargruva, Collahuasi, lade ned arbetet i 24 timmar under helgen, lyckades inte hålla upp kopparpriset.

Tillsammans svarar de båda gruvorna för 10 procent av världsproduktionen.

Bland övriga basmetaller var priset på zink ned 29 dollar till 2.461 dollar per ton medan priset på nickel var ned 445 dollar till 24.550 dollar per ton.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?