Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks

Amerikanska räntor var upp i korta löptider och ned i långa på måndags morgon jämfört med fredagens svenska stängning. Japanska räntor var ned i längre löptider. Något mindre gynnsamt för "säkra" valutor.

Amerikanska räntor var tidigt på måndagen blandade sedan svensk stängning på fredagen. Tioåringen handlades till 2,83 procent, ned 3 punkter. Tvååringen var upp 1 punkt till 0,38 procent.

Den amerikanska regeringen och kongressen jobbade för fullt under helgen och ledande demokrater och republikaner lyckades under söndagskvällen enas kring ett gemensamt förslag till lösning i skuldtaksfrågan.

Förslaget innebär ett höjt skuldtak och 2.400 miljarder dollar i besparingar i två steg där ett första steg minskar budgetunderskottet med 917 miljarder dollar över en tioårsperiod och ytterligare 1.500 miljarder ska sparas utifrån en plan som innan den 3 november ska tas fram av en specialkommitté, innehållande sex demokrater och sex republikaner.

Förslaget är upp för omröstning idag måndag, i både huset och senaten, och väntas möta motstånd från liberala demokrater, som hade önskat skattehöjningar, och konservativa republikaner, som hade önskat ytterligare besparingar.

"Jag vet att överenskommelsen inte kommer att göra varje republikan glad. Det kommer sannerligen inte heller göra varje demokrat glad. Men det amerikanska folket krävde kompromisser, och idag fick de det", sade senatens demokratiske ledare Harry Reid, enligt Wall Street Journal.

Japanska räntor var tidigt på måndagen ned i längre löptider sedan svensk stängning på fredagen. Tioåringen handlades ned 1 punkt till 1,07 procent och spreaden mellan amerikanska och japanska CDS:er var på måndagen nästan nere på de lägsta nivåerna sedan början av december i kölvattnet av hotet mot det amerikanska kreditbetyget.

Japan har främst genom inhemsk efterfrågan lyckats hålla sina räntor på rekordlåga nivåer men den starka yenen har nu gjort tillgångarna attraktiva även för kinesiska investerare.

"Japan har fått sitt kreditbetyg sänkt medan en nedgradering för USA är något nytt och skulle få marknadens uppmärksamhet. Japanska statsobligationer är i en mycket bättre position att döma från bra tillgångs och efterfrågevillkor. Biasen talar för ett inflöde i japanska obligationer, i termer av valutarörelser", sade Satoshi Yamada vid Okasan i Tokyo.

Från kinesiskt håll inkom tidigt på måndagen inköpschefsindex vilket föll ut högre än prognostiserat med en nedgång till 50,7 från 50,9. Prognoser hade talat om en nedgång till 50,2.

Den kinesiska ekonomin har saktat in efter att centralbanken höjt styrräntan för att kontrollera inflationen men dagens siffror var ett litet lättnadstecken.

"Tillväxttakten avtar då tidigare penningpolitiska beslut ger utslag. Men en tillväxt på cirka 9 procent är fortfarande uppnåbar tack vare stödet från investeringar och konsumtion under andra halvåret", sade Chang Jian vid Barclays i Hong Kong.

På valutamarknaden stärktes dollarn något mot yenen på beskedet i skuldtaksfrågan och handlades tidigt på morgonen till 77:45, jämfört med 77:14 vid svensk stängning på fredagen. Efter svensk stängning var den dock nere på nivåer kring 76:70. Beskedet lättade sentimentet något överlag och efterfrågan på "säkra" valutor sjönk något samtidigt som de asiatiska börserna gick upp.

"Det har varit marknadens fokus att se om beslutsfattare kan nå en överenskommelse, så den klarare riktningen är positiv för marknaden", sade Masahide Tanaka, strateg vid Mizuho i Tokyo.

Dollarn visade dock små rörelser mot euron, den försvagades något och handlades tidigt på morgonen till 1:439 jämfört med 1:437 vid svensk stängning på fredagen.

Kronan stärktes mot både dollarn och euron och handlades till 6:27 respektive 9:02, alltså upp 6 respektive 8 öre.

På måndagens agenda står snarast svenskt inköpschefsindex (PMI) som publiceras av Silf/Swedbank klockan 8.30. Det väntas ha sjunkit till 51,9 i juli från 52,9 i juni. I maj låg indexet på 56,1.

Senare på förmiddagen kommer juli-PMI från hela euroområdet vilket enligt Bloomberg News enkäter väntas vara oförändrat på 50,4 sedan månaden innan.

Även från Storbritannien och USA kommer under dagen PMI-siffror. På förmiddagen från Storbritannien och på eftermiddagen för USA. De väntas ha sjunkit i juli till 51,0 från 51,3 respektive 55,0 från 55,3. USA släpper även statistik över bygginvesteringar i juni.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EPOSAnnons

Studie: Så påverkas du av dåligt ljud på jobbet

Strulande teknik och störande bakgrundsljud är inte bara kostsamma tidstjuvar i arbetet. Det kan också leda till stress och minskat välmående. 

– Har du upplevt en dag fylld med avbrutna och ineffektiva samtal kan det kännas utmattande. Det beror på att hjärnan slösar bort onödig energi och kognitiv förmåga för att kunna fokusera på det relevanta och önskade ljudet, säger Jesper Kock, Vice President of Research and Development på EPOS.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

I samma stund som jobben flyttade ut från kontorslandskapen och in i våra hem uppstod många nya problem och utmaningar – och buller är en växande smärtpunkt när arbetsplatsen blir hybrid. Vi utsätts för nya typer av bakgrundsljud och plötsliga avbrott som uppstår när vi samsas med andra familjemedlemmar på hemmakontoret. Dessutom har i princip all kontakt med kollegor och samarbetspartners förlagts till digitala rum som ställer ökade krav på utrustning och verktyg.

Dåligt ljud skapar mikrofrustrationer

Att ljudbortfall, bakgrundsbrus och teknikstrul under en videokonferens kan vara både störande och tidskrävande känner nog många igen sig i – och visste du att varje anställd förlorar nästan en halvtimme i veckan bara på dåligt ljud? 

I en internationell undersökning genomförd av IPSOS på uppdrag av EPOS framgår dessutom sambandet mellan dåligt ljud och vårt välmående. Att utsättas för avbrott och brus under arbetsdagen skapar återkommande mikrofrustrationer som kan leda till trötthet och stress över tid. 

Studien visar att hela 95 procent medger att deras koncentration och effektivitet på jobbet har påverkats på grund av dåligt ljud. Var tredje slutanvändare uppger också att de känt frustration och irritation över ljudproblem, och var fjärde att de har upplevt stress. Dessutom påverkar det vår självkänsla och 15 procent uppger också att dessa problem har känts pinsamma eller bidragit till sämre självförtroende.

Därför reagerar kroppen med stress

Att vi reagerar så omedelbart på ljud beror på att hörselsinnet är ett viktigt varningssystem. Det är direkt sammankopplat med kroppens stressreglerande system och kan utlösa en reaktion där stresshormon som kortisol eller adrenalin frigörs i kroppen. 

Att minska och få bort ljudkällorna som aktiverar den här stressresponsen i kroppen blir därför en prioriterad fråga som sätter teknikutvecklingen i fokus.

– När denna ansträngning är konstant under en period av dagar, veckor och månader kan det ha en överraskande skadlig inverkan på ditt välbefinnande. Det är av dessa skäl viktigt att utnyttja en enhet som har en högtalare och mikrofon av hög kvalitet som är utformad för att hantera och avbryta störande ljud har blivit så viktig, säger Jesper Kock.

Omställningen ställer nya krav på företagen

Ljudproblematiken kan på sikt leda till mer än förlorad effektivitet och att hitta en balans mellan privat och arbete har aldrig varit så viktigt som nu.

– De senaste månaderna har det visat sig att bullriga miljöer som inte är avsedda för arbete skapar mer stressande situationer, särskilt i kombination med högre förväntningar. Med anställda som jobbar på distans och är uppkopplade till kollegor via flera enheter som mobiltelefoner, e-post och kommunikations- och samarbetsplattformar, har efterfrågan på att leverera resultat nästan omedelbart ökat, säger Sir Cary Cooper, Professor of Organizational Psychology and Health at Manchester Business School och fortsätter: 

– Detta arbetssätt är dock inte hållbart och arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att samarbeta med sina anställda för att hitta rätt lösningar för dem. Genom att arbeta tillsammans kan företag skapa de bästa lösningar som ökar teamets moral, skapar harmoni och optimerar arbetsproduktivitet och effektivitet.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

TIPS: Så minskar du ljudstressen på jobbet

• Alltid uppkopplad och tillgänglig. När gränsen mellan arbete och privat suddas ut är det viktigt att bygga upp en positiv kultur inom företaget. Innan du bokar in ännu ett virtuellt möte eller videosamtal: ställ dig frågan om detta inte skulle kunna vara ett email i stället?

• Se upp för möteströttheten. Varje anställd förlorar i snitt en halvtimme i veckan av sin produktiva arbetstid på grund av teknikstrul. EPOS undersökning visar också att alla mikrofrustrationer som uppstår kan leda till både minskat välmående och dålig självkänsla. En viktig uppgift som företagsledare blir därför att hitta metoder för att minska de dagliga stressfaktorerna.

• Att jobba på distans betyder inte att vi inte kan jobba tillsammans och tekniska lösningar blir allt viktigare när en stor del av kommunikationen sker digitalt. Enligt studien är 79 procent av beslutsfattarna överens om att bra ljudutrustning som headset, hörlurar och högtalartelefoner kan minska problematiken både i och utanför samtalen. Ljudupplevelser och robusta ljudkommunikationsverktyg blir högsta prioritet för att säkerställa produktivitet och kontinuitet i arbetsflödet.

Mer från EPOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPOS och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?