1515

USA-börser: Tung öppning efter jobbchock

De amerikanska börserna öppnade nedåt på fredagen.
Den amerikanska jobbrapporten var betydligt sämre än väntat, vilket tynger handeln.

Vid klockan 16.20 var Dow Jones ned 1,1 procent till noteringen 12.586. Det bredare S&P 500 tappade 1,2 procent till 1.337, medan Nasdaq Composite sjönk 1,1 procent till 2.842.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 150 miljoner aktier, medan den var 390 miljoner aktier på Nasdaq.

Den amerikanska jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 18.000 personer i juni. Arbetslösheten var 9,2 procent, jämfört med 9,1 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 105.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 9,1 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Dessutom reviderades siffrorna ned för både april och maj. I maj steg sysselsättningen med 25.000, mot tidigare 54.000 och i april ökade den 217.000 mot tidigare 232.000.

"Rapporten är en rejäl besvikelse. Den var sämre än alla aktörers förväntningar, och den måste vara en besvikelse för den som investerat i aktier. Det var inte bara en miss, det var helt oväntat", sade Mark Luschini, chefsstrateg på Janney Montgomery Scott till Bloomberg News.

I Europa handlades de ledande börsindexen i stort sett i sidled under fredagen fram tills den amerikanska sysselsättningsstatistiken offentliggjordes, då korken gick ur och börserna föll på bred front.

Råvarurelaterade bolag tyngde på Dow Jones i spåren av fallande råvarupriser. Alcoa och Dupont backade 2,2 respektive 2,0 procent.

Även bankerna noterade generella nedgångar. Bank of America och JP Morgan tappade 2,0 respektive 1,8 procent.

Bland verkstadsbolagen sjönk Caterpillar 2,3 procent, medan General Electric och Boeing backade 1,8 procent vardera.

Google handlades 2,4 procent lägre. Morgan Stanley har sänkt rekommendationen för Google till jämvikt från övervikt.

Amylin Pharmaceuticals steg 5,1 procent. Bolaget kommer att lämna återkopplande information till sin ansökan om godkännande av det amerikanska läkemedelsverket kring Bydureon, det diabetesläkemedel som bolaget utvecklar tillsammans med Eli Lilly,som konkurrerar med Novo Nordisk läkemedel Victoza.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 11 punkter till 3,03 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?