1515

Stockholmsbörsen: Tvärnit efter jobbrapport

Stockholmsbörsen bromsade in tvärt vid klockan 14.30 efter att amerikansk sysselsättning- och arbetslöshetsstatistik offentliggjorts. Förväntningarna var högt ställda efter att ADP under gårdagen presenterat preliminära sysselsättningssiffror, som visade sig avvika stort ifrån dagens officiella statistik.

SIX Generalindex hade vid stängning backat 1,2 procent till 341 medan OMXS30-index tappade 1,3 procent till 1.121. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor.

Klockan 14.30 svensk tid inkom officiell statistik över den amerikanska arbetsmarknaden med sysselsättning och arbetslöshetssiffror. Statistiken, som räknas som mycket viktig och följs noggrant av centralbanken Federal Reserve, var en besvikelse och infriade inte marknadens förväntningar.

Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 18.000 personer i juni, vilket var den lägsta siffran på 9 månader. Marknadens prognos var en uppgång i sysselsättningen med 105.000. Utfallet för maj revideras till +25.000 (preliminärt +54.000). Inofficiellt konsensus låg dock troligtvis en bit över 105.000 nya sysselsatta, då torsdagens starka ADP-siffror gjorde att de flesta analytiker höjde sina prognoser inför fredagens rapport.

Bland vinnarna på Stockholmsbörsen fanns Axis som ställdes upp efter att bolaget presenterat sin delårsrapport. Även Millicom noterade en stabil uppgång efter att Goldman Sachs höjt sin rekommendation för aktien. På förlorarsidan återfanns Autoliv som föll brant efter beskedet att kartellutredningarna mot bolaget sannolikt kommer att få påtagliga negativa effekter på koncernens rörelseresultat och kassaflöde.

Defensiva aktier i form av Astra Zeneca och H&M stod emot nedgång väl under dagen och noterade uppgångar på 0,5 respektive 0,2 procent. Sämre gick de för de mer cykliska bolagen, där Scania handlades ned 3,3 procent samtidigt som Ericsson tappade 2,8 procent.

Autoliv meddelade på fredagsmorgonen att de två kartellutredningar som pågår mot bolaget sannolikt kommer att få "påtagliga negativa effekter på koncernens rörelseresultat och kassaflöde i de kvartal utredningarna blir klara eller då det blir möjligt att beräkna sådana effekter". Autoliv kan emellertid inte bedöma hur länge utredningarna kommer att pågå eller deras omfattning och slutliga resultat. Bolaget kan därför inte uppskatta deras konsekvenser för koncernen eller bedöma när dessa konsekvenser kommer att bli bokförda.

"De nämner inga siffror men att det skall få en betydande effekt. De behöver klargöra det uttalandet. De erkänner delvis att de är en del av problemet. Det finns dock inte mer att säga i nuläget än att marknaden behöver mer information. När det blir säger ju Autoliv själva att de inte vet. Det kan bli vid nästa rapport nästnästa vecka", sade en analytiker till Nyhetsbyrån SIX.

"Effekten de guidar för känns dock större och snabbare än vad jag hade kunnat föreställa mig", fortsätter analytikern.

Beskedet tyngde Autoliv-aktien rejält som var ned 7,6 procent till 466,40 kronor som Stockholmsbörsens högst omsatta aktie.

I övrigt fortsatte så sakteliga den svenska rapportsäsongen att komma igång.

Dagens viktigaste rapportbolag var Axis som presenterade ett resultat före skatt på 90 miljoner kronor, vilket var 15 procent bättre än väntat.

Axis varnade för ett par veckor sedan för att resultatet skulle bli lägre än marknadens dåvarande förväntningar och då guidade bolaget för ett rörelseresultat runt 75 miljoner kronor och en omsättning på cirka 742 miljoner kronor. Rörelseresultatet landade dock på 90 miljoner kronor medan försäljningen uppgick till 747 miljoner kronor.

Marknaden hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 78 miljoner kronor och en försäljning på 746 miljoner kronor.

Katastrofen i Japan ledde inte till några signifikanta effekter för nätverksföretaget komponentförsörjning. Hur affärerna kan komma att påverkas framöver är svårbedömt, men det finns fortfarande risk för leveransstörningar, skriver bolaget i rapporten.

Axis var upp 6,7 procent efter rapporten, till 139 kronor.

Millicom steg 3,1 procent till 702,50 kronor efter att Goldman Sachs höjt sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare neutral.

Sämre gick det gör oljebolaget PA Resources som föll 6,3 procent till 3,84 kronor efter att det presenterat sin produktionsrapport för det andra kvartalet. I juni producerade PA Resources i genomsnitt 8.800 fat per dag, och under andra kvartalet producerades i snitt 8.500 fat per dag. Den totala oljeproduktionen under det andra kvartalet var 774.700 fat och genomsnittligt försäljningspris under kvartalet uppgick preliminärt till 109 dollar per fat.

Bättre gick det för sektorkollegan Alliance Oil som steg 2,3 procent, med stöd av att Nordea höjt sin rekommendationen för aktien till starkt köp, från tidigare köp.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?