1515

Stockholmsbörsen: Uppåt inför USA-siffror

Stockholmsbörsen steg på fredagsförmiddagen i likhet med Europa inför eftermiddagens viktiga statistik över den amerikanska sysselsättningen.

Klockan 10.55 var OMXS30 upp 0,3 procent till noteringen 1.138,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 2,8 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Burgundy, Chi-X och Turquoise, uppgick till 3,9 miljarder kronor.

Efter torsdagens avancemang fortsatte Stockholmsbörsen upp på fredagen och följde därmed den starka avslutningen i New York igår som följde efter att en rad data inkommit bättre än väntat.

Tungviktarna H&M och Ericsson tog olika riktning i Stockholm där H&M B steg 0,9 procent till 224,40 kronor medan Ericsson backade 0,5 procent till 93,00 kronor.

Bland aktierna i finanssektorn var SHB A upp 0,4 procent till 195,80 kronor och SEB A var upp 0,7 procent till 51,90 kronor. Nordea backade 0,1 procent till 69,50 kronor.

Swedbank A avancerade 0,3 procent till 107,20 kronor. Nomura har höjt riktkursen för Swedbank med 11 kronor till 146 kronor med rekommendationen köp.

Råvarubolagen Lundin Petroleum och Boliden var upp 0,9 respektive 0,4 procent till 93,00 respektive 119,70 kronor.

Autolivs dotterbolag Autoliv ASP fick i februari ett föreläggande från konkurrensverket inom det amerikanska justitiedepartementet som krävde att Autoliv ASP lämnade dokument och information till en sedan länge pågående utredning om eventuella konkurrensbegränsande åtgärder av Autoliv och vissa andra bilunderleverantörer.

Autolivs kommunikationschef Mats Ödman sa till Nyhetsbyrån Direkt att Autoliv sannolikt kommer att få böter efter att kartellutredningen som nu genomförs blivit klar.

"Det är så jag uppfattar det, och ifall det blir en utgift så kommer den att erläggas kontant", sa han.

Autoliv föll 5,9 procent till 474,90 kronor.

Muntrare var det för aktieägare i Axis som fick se kursen rusa 8,3 procent till 141,00 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat som överträffade analytikernas förväntningar.

Peab meddelade att de fått uppdraget att under tre år ansvara för drift och underhåll av tre olika driftområden i Norrland. Beställare är Trafikverket och den sammanlagda kontraktssumman uppgår till cirka 150 miljoner kronor. Peab B steg 0,6 procent till 49,96 kronor.

Ratos meddelade att de säjer dotterbolaget Medisize för 99,8 miljoner euro, motsvarande 910 miljoner kronor. Ratos B steg 0,5 procent till 123,90 kronor.

I Asien avancerade börserna på fredagen med stöd av torsdagens amerikanska statistik. Exportbolag syntes bland vinnarna i spåren av de förbättrade utsikterna för världsekonomin. I Japan steg Nikkei 225 0,7 procent. Nikkei 225 noterade därmed sin högsta nivå sedan naturkatastrofen i mars.

Från USA väntar, klockan 14.30, sysselsättningssiffror för juni månad. Inför rapporten i USA tror analytiker på en total uppgång exklusive jordbrukssektorn med 100.000 sysselsatta, och en ökning med 125.000 inom den privata sektorn.

De amerikanska septemberterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite pendlande mellan nollstrecket och upp 0,1 procent.


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?