1515
Annons

Råvaror: Oljan backar

Svag jobbstatistik tyngde råvaruhandeln på fredagen, efter torsdagen uppgångar.
Guldet noterade dock uppgångar i spåren av högre riskaversion.

Vid klockan 18.30 noterades WTI-oljan 2:40 dollar lägre till 96:27 dollar per fat, medan Brent-oljan backade 0:17 dollar till 118:42.

Den amerikanska sysselsättningsrapporten var betydligt sämre än väntat, vilket tyngde marknader världen över.

"Den amerikanska statistiken överraskade rejält på nedsidan. Lägre löneutbetalningar, högre arbetslöshet och konstant löneutveckling bådar inte gott för råvaror, vi väntar oss ytterligare nedgångar", sade Eugen Weinberg, forskningschef på Commerzbank till Bloomberg News.

Jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 18.000 personer i juni. Arbetslösheten var 9,2 procent, jämfört med 9,1 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 105.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 9,1 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Dessutom reviderades siffrorna ned för både april och maj. I maj steg sysselsättningen med 25.000, mot tidigare 54.000 och i april ökade den 217.000 mot tidigare 232.000.

"Arbetslöshetssiffrorna tog marknaden på sängen. I den nuvarande takten kan oljan mycket väl tappa hälften av den senaste veckans uppgångar bara under fredagen", sade Addison Armstrong, forskningschef på Tradition Energy till Bloomberg News.

På torsdagen noterade råoljan kraftiga uppgångar, bland annat stöttad av indikationer på en positiv sysselsättningsutveckling i USA i juni från den starka ADP- rapporten.

Analytiker sade inför rapporten att marknaden hade prisat in en stark siffra, och att ett utfall under förväntningarna därför skulle skapa oro på marknaden.

Den svaga amerikanska statistiken hade negativ inverkan även på basmetallmarknarden. Kopparn backade 71 dollar till 9.670 dollar per ton.

Export av aluminiumprodukter från Kina, världens största producent, kan ha stigit till rekordnivåer för andra månaden i rad i juni. Enligt statistik från SMM Informationen & Technology har exporten sannolikt stigit till 400.000 ton i juni, och kommer troligen att stanna över 340.000 ton i juli.

Anledningen bakom den kraftiga exportökningen kan ha varit att China Securities Journal den 12 april rapporterade att skatterabatten på aluminiumexport i Kina kan komma att sänkas till 9 procent från 13 procent.

"Det var många spekulerare som försökte förtulla innan den möjliga policyförändringen. Jag tror inte det är någon fundamental efterfrågeförändring som ligger bakom uppgången", sade Alex Zhu, trader vid Sothwest Aluminiums internationella handelsavdelning till Bloomberg News.

Aluminium sjönk 55 dollar till 2.536 dollar per ton, medan priset på zink minskade 50 dollar till 2.362.

Ädelmetallerna fick stöd av den svaga jobbrapporten. Spotpriset på guld steg nästan 10 dollar till strax över 1.542 dollar per uns, medan silver handlades kring oförändrat vid 36:53.

"Jobbsiffrorna visar att återhämtningen går på sparlåga. Dollarn kan få lite motvind framöver och Fed kommer att behöva stimulera ekonomin. Med den osäkerheten finns det ett behov av guld i investeringsportföljen", sade Adam Klopfenstein, strateg på Lind-Waldock till Bloomberg News.

Spretig utveckling efter utköp

Ett halvdussin bolag som levererar miljardintäkter har köpts upp och lämnat Stockholmsbörsen de senaste åren. Nu visar färska årsredovisningar att bolagen haft en blandad utveckling i den privata miljön.   

Säkerhetsföretaget Gunnebo är mitt inne i en större ombyggnad som krävt stora investeringar.

”Vi står på en mycket solidare grund i dag”, säger vd Stefan Syrén. 

Ahlsell, Gunnebo och Axis är tre bolag som lämnat Stockholmsbörsen de senaste åren.
Ahlsell, Gunnebo och Axis är tre bolag som lämnat Stockholmsbörsen de senaste åren.

Sedan hösten 2018 har sex bolag som omsätter miljardbelopp blivit uppköpta och avnoterats från Stockholmsbörsen. Det handlar om it-konsulten HiQ, kameratillverkaren Axis, säkerhetsbolaget Gunnebo, industridistributören Ahlsell, bilbesiktaren Opus och kosmetikaföretaget Oriflame. Sifferfloden visar att de tidigare börsbolagen haft en blandad utveckling i den privata miljön (se tabell). 

Oriflame minskade under 2021 omsättningen med 12 procent till knappt 12 miljarder kronor, vilket bolaget i årsredovisningen härrör till coronapandemin. Rörelseresultatet stärktes dock med nära 40 procent till nästan 1,5 miljarder kronor, vilket beskrivs bero på bättre kostnadskontroll inom bland annat försäljning och marknadsföring, en förändrad prissättning och andra effektiviseringsåtgärder.

För kameratillverkaren Axis, som blev uppköpt av den japanska branschjätten Canon, var intäkterna i stort sett oförändrade under 2021 jämfört med året innan, men rörelsevinsten föll mer än 30 procent till 852 miljoner kronor. Vinsttappet beror delvis på leveransstörningar och komponentbrist, förklarar Axis kommunikationschef Björn Hallerborn. 

”Vi har heller inte haft den tillväxt som vi siktade på eller planerade för innan pandemin slog till, vilket också gör att vinsten inte varit på den nivån vi önskat”, säger han. 

Axis är ett självständigt bolag inom Canon, som i sin tur inte drivit igenom några större förändringar, enligt kommunikationschefen.

 

Efter ett turbulent år köptes säkerhetsföretaget Gunnebo ut från Stockholmsbörsen av huvudägaren Stena Adactum och riskkapitalbolaget Altor i december 2020. Bolaget hade dels drabbats hårt av coronapandemin, dels utsatts för en it-attack som resulterade i att känslig information läckte ut på internet

2020 sjönk nettoomsättningen med 22 procent och rörelseresultatet, ebita, rasade 80 procent jämfört med utfallet året innan på drygt 5,4 miljarder respektive 321 miljoner kronor. 

”Vi fick mycket stryk det året”, konstaterar vd Stefan Syrén och pekar exempelvis på bolagets verksamhet inom säkerhetsspärrar, vilka bland annat används i kollektivtrafiken där flödet av människor i princip upphörde efter pandemiutbrottet. 

Stefan Syrén, vd för Gunnebo.
Stefan Syrén, vd för Gunnebo.Foto:Jonatan Fernstrom

Årsredovisningen för 2021 visar att Gunnebo, resultatmässigt, ännu inte riktigt återhämtat sig efter pandemismällen, trots att rörelsevinsten, ebita, nästan fyrdubblades mot föregående år.

”Vi hade en tillväxt på 8 procent förra året, vilket var bättre än marknaden i stort”, lyfter Stefan Syrén fram vid sidan av resultatökningen och syftar på bolagets försäljningstillväxt, rensat för valutaeffekter och förvärv. 

Gunnebo är mitt inne i en större omstöpning där verksamheten ska bli mer strömlinjeformad, ett projekt som inleddes när bolaget lämnade börsen. Tre affärsområden har blivit två sedan kontanthanteringsdelen såldes i mars, berättar Stefan Syren.

”Nu har vi två världsledande ben kvar som verkar på en tillväxtmarknad”, säger han. Det handlar om verksamheten inom säkerhetsspärrar, Entrance Controll, och säker förvaring, Safe Storage, med produkter för både konsumenter och företagskunder.

Uppdelningen och ombyggnaden av Gunnebo har samtidigt inneburit stora kostnader. 

”Vi har investerat mycket pengar i verksamheten, bland annat i en ny it-infrastruktur, i vår personal samt innovation och digitalisering. Det hade vi kanske inte kunnat göra i samma takt, om vi hade varit på börsen”, säger Stefan Syrén. 

Han liknar den stora förändring som bolaget genomgått med att ”bygga om grunden på huset”. 

”Vi står på en mycket solidare grund i dag för att kunna driva tillväxt och lönsamhet”, säger Stefan Syrén och tillägger att inledningen på 2022 lovar gott inför framtiden. 

Ett stort utropstecken i Di:s sammanställning är industridistributören Ahlsell. Bolagets nettoomsättning ökade med drygt 12 procent till 36,8 miljarder kronor under 2021 samtidigt som rörelseresultatet rusade över 30 procent och landade på nära 3,3 miljarder kronor.

En fortsatt god efterfrågan inom samtliga kundsegment har drivit tillväxten, uppger Ahlsells vd Claes Seldeby i ett mejl till Di. 

”Utvecklingen inom bygg- och industrisektorn har varit stark, dessutom är investeringar inom infrastruktur på en hög nivå”, skriver han och poängterar att man även effektiviserat verksamheten. 

Bolagets tidigare storägare på börsen, riskkapitalbolaget CVC, lade våren 2019 beslag på hela Ahlsell. Styrningen av bolaget har inte förändrats nämnvärt i den privata miljön, uppger Claes Seldeby vidare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera