1515

Råvaror: Oljan backar

Svag jobbstatistik tyngde råvaruhandeln på fredagen, efter torsdagen uppgångar.
Guldet noterade dock uppgångar i spåren av högre riskaversion.

Vid klockan 18.30 noterades WTI-oljan 2:40 dollar lägre till 96:27 dollar per fat, medan Brent-oljan backade 0:17 dollar till 118:42.

Den amerikanska sysselsättningsrapporten var betydligt sämre än väntat, vilket tyngde marknader världen över.

"Den amerikanska statistiken överraskade rejält på nedsidan. Lägre löneutbetalningar, högre arbetslöshet och konstant löneutveckling bådar inte gott för råvaror, vi väntar oss ytterligare nedgångar", sade Eugen Weinberg, forskningschef på Commerzbank till Bloomberg News.

Jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 18.000 personer i juni. Arbetslösheten var 9,2 procent, jämfört med 9,1 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 105.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 9,1 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Dessutom reviderades siffrorna ned för både april och maj. I maj steg sysselsättningen med 25.000, mot tidigare 54.000 och i april ökade den 217.000 mot tidigare 232.000.

"Arbetslöshetssiffrorna tog marknaden på sängen. I den nuvarande takten kan oljan mycket väl tappa hälften av den senaste veckans uppgångar bara under fredagen", sade Addison Armstrong, forskningschef på Tradition Energy till Bloomberg News.

På torsdagen noterade råoljan kraftiga uppgångar, bland annat stöttad av indikationer på en positiv sysselsättningsutveckling i USA i juni från den starka ADP- rapporten.

Analytiker sade inför rapporten att marknaden hade prisat in en stark siffra, och att ett utfall under förväntningarna därför skulle skapa oro på marknaden.

Den svaga amerikanska statistiken hade negativ inverkan även på basmetallmarknarden. Kopparn backade 71 dollar till 9.670 dollar per ton.

Export av aluminiumprodukter från Kina, världens största producent, kan ha stigit till rekordnivåer för andra månaden i rad i juni. Enligt statistik från SMM Informationen & Technology har exporten sannolikt stigit till 400.000 ton i juni, och kommer troligen att stanna över 340.000 ton i juli.

Anledningen bakom den kraftiga exportökningen kan ha varit att China Securities Journal den 12 april rapporterade att skatterabatten på aluminiumexport i Kina kan komma att sänkas till 9 procent från 13 procent.

"Det var många spekulerare som försökte förtulla innan den möjliga policyförändringen. Jag tror inte det är någon fundamental efterfrågeförändring som ligger bakom uppgången", sade Alex Zhu, trader vid Sothwest Aluminiums internationella handelsavdelning till Bloomberg News.

Aluminium sjönk 55 dollar till 2.536 dollar per ton, medan priset på zink minskade 50 dollar till 2.362.

Ädelmetallerna fick stöd av den svaga jobbrapporten. Spotpriset på guld steg nästan 10 dollar till strax över 1.542 dollar per uns, medan silver handlades kring oförändrat vid 36:53.

"Jobbsiffrorna visar att återhämtningen går på sparlåga. Dollarn kan få lite motvind framöver och Fed kommer att behöva stimulera ekonomin. Med den osäkerheten finns det ett behov av guld i investeringsportföljen", sade Adam Klopfenstein, strateg på Lind-Waldock till Bloomberg News.


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?