Hoppa till innehållet

Annons

Råvaror: Guldpriset sjunker

Det var ganska lugnt på råvarumarknaderna i den inledande handeln på fredagen efter torsdagens starka uppgångar.

Vid klockan 08.10 hade Brent-oljan tappat 0:45 dollar till 118:14, medan WTI-oljan noterades ned 0:04 dollar till 98:63 dollar per fat.

"Lagerrapporten i går var väldigt positiv för oljan, men knappast så positiv som uppgångarna pekade på", säger Peter Beutel vid Cameron Hanover till Bloomberg News.

Gårdagens lagerrapport från det amerikanska energidepartementet visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 0,9 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 2,5 miljoner fat.

Lagren av bensin sjönk med 0,6 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 0,15 miljoner. Lagren av destillat sjönk 0,2 miljoner under veckan. Här väntades en uppgång med 0,9 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade med 0,30 procentenheter till 88,4 procent. Analytikerna räknade i genomsnitt med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha stigit med 0,25 procentenheter.

Under gårdagen kom en hel del positiv statistik. Bland annat noterades att industriproduktionen i Tyskland för maj kom in starkare än vad analytiker räknat med.

"Det är en temporär indikation på att tillväxten sannolikt kommer att vara hälsosammare under det andra halvåret, vilket är bra för efterfrågan på olja, särskilt nu när vi fortfarande har relativt överväldigande lager i USA", säger Ben Westmore, mineral- och energiekonom vid National Australia Bank, till Bloomberg News.

På basmetallmarknarden tog kopparn en andningspaus efter gårdagens kraftiga uppgångar och var 17 dollar ner till 9.723 dollar per ton.

Under torsdagen kom rapporter om kraftiga oväder i de kopparproducerande norra delarna av Chile samt att en strejk brutit ut vid Grasberg-gruvan i Indonesien.

"Minskningen i efterfrågan har delvis kompenserats av en lägre produktion. En del gruvor har problem med fackrörelserna och väder, eller så har produktionsuppstarter gått långsammare än väntat. I sin helhet har balansen inte förändrats", säger Cobelcos vd Diego Hernandez till Bloomberg News.

Table

Innehåll från SkandiaAnnons

Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd

Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.

Så får du hjälp om du har Skandia hälsoförsäkring via jobbet

De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.

Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.

Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.

Låt hjärnan vila

– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.

Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.

– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.

Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.

– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:

– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.

Skandia hälsoförsäkring via jobbet? Så fungerar den 

Förebyggande hälsoarbete är en investering

Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.

– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.

– ​​ Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.

– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.

Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.

Vill du ha ett friskare företag? Få företagsrådgivning  

 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera