1515

Råvaror: Guldpriset sjunker

Det var ganska lugnt på råvarumarknaderna i den inledande handeln på fredagen efter torsdagens starka uppgångar.

Vid klockan 08.10 hade Brent-oljan tappat 0:45 dollar till 118:14, medan WTI-oljan noterades ned 0:04 dollar till 98:63 dollar per fat.

"Lagerrapporten i går var väldigt positiv för oljan, men knappast så positiv som uppgångarna pekade på", säger Peter Beutel vid Cameron Hanover till Bloomberg News.

Gårdagens lagerrapport från det amerikanska energidepartementet visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 0,9 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 2,5 miljoner fat.

Lagren av bensin sjönk med 0,6 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 0,15 miljoner. Lagren av destillat sjönk 0,2 miljoner under veckan. Här väntades en uppgång med 0,9 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade med 0,30 procentenheter till 88,4 procent. Analytikerna räknade i genomsnitt med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha stigit med 0,25 procentenheter.

Under gårdagen kom en hel del positiv statistik. Bland annat noterades att industriproduktionen i Tyskland för maj kom in starkare än vad analytiker räknat med.

"Det är en temporär indikation på att tillväxten sannolikt kommer att vara hälsosammare under det andra halvåret, vilket är bra för efterfrågan på olja, särskilt nu när vi fortfarande har relativt överväldigande lager i USA", säger Ben Westmore, mineral- och energiekonom vid National Australia Bank, till Bloomberg News.

På basmetallmarknarden tog kopparn en andningspaus efter gårdagens kraftiga uppgångar och var 17 dollar ner till 9.723 dollar per ton.

Under torsdagen kom rapporter om kraftiga oväder i de kopparproducerande norra delarna av Chile samt att en strejk brutit ut vid Grasberg-gruvan i Indonesien.

"Minskningen i efterfrågan har delvis kompenserats av en lägre produktion. En del gruvor har problem med fackrörelserna och väder, eller så har produktionsuppstarter gått långsammare än väntat. I sin helhet har balansen inte förändrats", säger Cobelcos vd Diego Hernandez till Bloomberg News.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?