1515

Räntor och valutor: Kronan handlas upp

Vid fredagens öppning pekar de europeiska räntorna uppåt efter att ha sjunkit tillbaka något efter svensk stängning på torsdagen. Den tyska tioåriga räntan handlas till 2,98 procent, samma nivå som vid den svenska stängningen på torsdagen.

Den uppåtgående rörelsen, som inleddes under torsdagen efter att trenden varit negativ i början av veckan, fortsätter således under fredagsmorgonen.

Under fredagsmorgonen kom tysk handelsbalans för maj månad in och redovisade ett större överskott än beräknat. 14,8 miljarder euro istället för väntade 12,2.

"Tyskland fortsätter att gå bra. Det är ett av de länder som tjänat mest" på den globala återhämtningen, sade Sarah Hewin, ekonom på Standard Chartered i London, enligt Bloomberg News.

Risksentimentet gynnades av torsdagens positiva besked från USA där ADP:s inofficiella sysselsättningsstatistik kom in mer än dubbelt så högt än väntat.

Det har höjt förväntningarna på den officiella sysselsättningsstatistiken från USA som väntas kl 14.30 under fredagen, som även inkluderar offentliganställda.

Sysselsättningen väntades tidigare öka med 100.000 personer enligt Bloomberg News prognosenkät, men en del analytiker har sett skäl att höja sina prognoser. Genomsnittsprognosen har nu stigit till 105.000 personer. Deutsche Bank har höjt sin prognos från 100.000 till 175.000 personer.

Under torsdagskvällen sade USA:s president Barack Obama vid en presskonferens att de budgetsamtal som hölls i Vita Huset under dagen, med företrädare från både republikaner och demokrater, varit konstruktiva men att man fortsatt stod lång ifrån varandra i flera frågor.

Vidare sade han att "det finns ingen överenskommelse förrän det finns en överenskommelse om allt", och syftade på sin egen inställning att det krävs en långsiktig plan, där 4.000 miljarder dollar ska sparas under ett årtionde, för att lösa skuldkrisen.

Enligt Washington Post är representanthusets talman, republikanen John Boehner, överens med presidenten om behovet av en sådan överenskommelse. Barack Obama talade dock om ett mål med att ha ett förslag klart till den 22 juli vilket höjde kritiska röster i senaten, där både republikaner och demokrater sade att sammansättandet av ett sådant omfattande paket på så kort tid är orealistiskt.

Euroutvecklingen var under fredagsmorgonen stabil med endast små rörelser efter att ha stärkts marginellt mot dollarn under torsdagen. Den handlades kring 9-tiden på ungefär samma nivå som vid svensk stängning på torsdagen.

En valutastrateg på BNP Paribas sade enligt Reuters att "eurosentimentet är ämnat att vara fortsatt ombytligt. En återhämtning är snarare en bemödande kraftansträngning än en kraftfull spurteffekt, med större nedåtrisker än någonsin", och uttryckte därmed begränsade förväntningar på euron framöver.

Under morgonen kom Svensk Handel/Stils blixtindex över svensk kläd- och skoförsäljning där båda typerna av försäljning sjönk, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad 2010 med 3,8 respektive 2,9 procent.

Svenska räntor följde vid öppningstid de europeiska räntorna och pekade uppåt. Räntan på den tvååriga obligationen var upp cirka 1 punkt till 2,34 procent.

Kronan handlas vid samma tidpunkt något starkare sedan torsdagens stängning mot både dollarn och euron. Den handlades vid öppningstid till 6:33 mot dollarn och 9:07 mot euron.

Amerikanska räntor var vid öppning upp 2 punkter till 0,48 procent i två års löptid och tioåringen var ned 1 punkt till 3,16 procent sedan torsdagen.

Dagens makroagenda bjuder för europeisk del på PPI juni från Storbritannien klockan 10.30.

För svensk del kommer klockan 9.30 SCB-statistik över industriorder och industriproduktion i maj. Nordea skrev i ett marknadsbrev under morgonen att industriproduktionsstatistik hittills inte har bekräftat de svagare och mer framåtblickande sentimentindikatorerna. De förväntar sig att produktionen faller i årstakt men upprätthåller en hög nivå.

Arbetsförmedlingen redovisar arbetslöshetssiffror för maj klockan 10.00.

Utöver sysselsättningsstatistiken kommer från USA även statistik över grossistlager klockan 16.00.

Table


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?