Enligt 4Cast kan marknaden delvis ha reagerat på ett index från ECRI som indikerade lägre framtida inflation i euroområdet, indexet föll till 101,2 i maj, den lägsta nivån på fem månader, från 102,7 i april. Det skulle kunna öppna för en paus i ECB:s räntehöjningar.
4Cast-analytikerna anser dock att det är mer troligt att euron pressade ner av en rapport om stresstesterna av EU- bankerna som Reuters har tagit. Enligt dokumentet ska banker som misslyckas i stresstesterna lämna in kapitalplaner senast i slutet av september, och om bankerna inte lämnar in trovärdiga planer före deadline måste respektive regering stå redo för åtgärder för att säkra den finansiella stabiliteten.
"På valutamarknaden väntas oro över att banker misslyckas i stresstesterna, och lägre inflation, tynga euron. Håll ögonen på 1,4280, därefter stoplossar vid 1,4200", skriver 4Cast i en snabbanalys.
Kronan försvagas samtidigt något mot euron på förmiddagen, trots överraskande stark industristatistik för maj.
SCB redovisade att industriproduktionen steg 2,6 procent i maj jämfört med april, efter en nedgång med 0,7 procent månaden före. Jämfört med maj 2010 steg produktionen 13,4 procent, en uppväxling från 11,9 procent i april. Produktionen i tillverkningsindustrin steg 3,4 procent respektive 14,7 procent i maj.
Ekonomer konstaterar att majutfallet var klart högre än väntat, vilket dämpar eventuell oro efter aprilstatistiken.
Nordea-ekonomerna Michael Sarwe och Caroline Bjerking skriver i ett kundbrev att industriproduktionsstatistiken väger upp för den relativt svaga tjänsteproduktionsstatistiken för samma månad, och deras löpande preliminära prognos för BNP för andra kvartalet ligger nu på fortsatt starka 5,0 procent.
Men de relativa svaghetstendenserna i inköpschefsindex fick samtidigt stöd av en fortsatt dämpad orderingång i maj, +0,1 respektive +8,6 procent, vilket pekar mot en mer dämpad produktionstillväxt framöver.
Anders Brunstedt, ekonom på Handelsbanken, konstaterar dock att det är naturligt att produktionsökningen dämpas givet att den starkaste fasen i återhämtningen definitivt har passerats. Hårda data tyder ännu inte på någon kraftig inbromsning, men givet den skarpa nedgången i inköpschefsindex kan ökningstakten dämpas snabbare de kommande månaderna.
Svenska statspappersräntor sjunker marginellt i förmiddagens handel, minskad riskaptit i samband med rapporten om bankstresstesterna kan ha motverkat eventuellt uppåttryck på räntorna efter produktionsstatistiken.
Fredagens mest emotsedda rapport är dock utan tvekan den om sysselsättningen i USA i maj, klockan 14.30.
Torsdagens överraskande starka rapport om den privata sysselsättningstillväxten i USA i juni från ADP skapade höjda förväntningar inför eftermiddagens officiella sysselsättningsdata för samma månad. ADP-statistiken visade att antalet privat sysselsatta ökade med 157.000 personer i juni, upp från 36.000 i maj och väl över förväntningarna om en ökning med 70.000 personer i juni.
Det råder lite delade meningar om hur väl ADP-mätningen fungerar som barometer för den officiella statistiken, men det är knappast en överdrift att säga att många nu ser klar uppåtrisk mot konsensusprognosen om att eftermiddagens statistik, klockan 14.30, kommer att visa att sysselsättningen utanför jordbrukssektorn ska ha ökat med 105.000 personer i juni, att jämföra med +54.000 i maj.
Bloomberg News konsensusprognos om sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn har justerats upp till 132.000 på fredagen, från 125.000 före ADP-rapporten. I maj ökade den privata sysselsättningen med 83.000. Arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 9,1 procent.
Goldman Sachs-ekonomen Andrew Tilton skriver i ett kundbrev att sysselsättningsrapporten för juni väntas bli "betydligt bättre" än majrapporten. Han hänvisar dock inte i första hand till den starka ADP-rapporten
"Vi räknar med en ökning på 125.000 men riskerna på uppsidan, och ned nedgång i arbetslösheten till 9,0 procent", skriver Andrew Tilton.
Han konstaterar att marknadens, åtminstone tidigare, lågt ställda förväntningar på junirapporten har påverkats av den generellt svaga statistiken i maj och juni, men också av att sysselsättningsstatistiken för maj var oväntat svag.
Goldman Sachs bedömning är att den svaga majrapporten påverkades av flera temporära faktorer; som störningar i produktionen av motorfordon, en längre undersökningsperiod än vanligt i april som kan ha dämpat sysselsättningsökningen i maj något, och fortsatt hårt väder i delar av landet.