1515
Annons

Räntor och valutor: Euron under press

Euron pressas nedåt mot dollarn i förmiddagens handel samtidigt som även andra riskindikatorer blir något mindre positiva än på morgonen. Tyska statspappersräntor sjunker tillbaka med upp till 5 punkter och på aktiemarknaderna gröps en inledande uppgång ur.

Enligt 4Cast kan marknaden delvis ha reagerat på ett index från ECRI som indikerade lägre framtida inflation i euroområdet, indexet föll till 101,2 i maj, den lägsta nivån på fem månader, från 102,7 i april. Det skulle kunna öppna för en paus i ECB:s räntehöjningar.

4Cast-analytikerna anser dock att det är mer troligt att euron pressade ner av en rapport om stresstesterna av EU- bankerna som Reuters har tagit. Enligt dokumentet ska banker som misslyckas i stresstesterna lämna in kapitalplaner senast i slutet av september, och om bankerna inte lämnar in trovärdiga planer före deadline måste respektive regering stå redo för åtgärder för att säkra den finansiella stabiliteten.

"På valutamarknaden väntas oro över att banker misslyckas i stresstesterna, och lägre inflation, tynga euron. Håll ögonen på 1,4280, därefter stoplossar vid 1,4200", skriver 4Cast i en snabbanalys.

Kronan försvagas samtidigt något mot euron på förmiddagen, trots överraskande stark industristatistik för maj.

SCB redovisade att industriproduktionen steg 2,6 procent i maj jämfört med april, efter en nedgång med 0,7 procent månaden före. Jämfört med maj 2010 steg produktionen 13,4 procent, en uppväxling från 11,9 procent i april. Produktionen i tillverkningsindustrin steg 3,4 procent respektive 14,7 procent i maj.

Ekonomer konstaterar att majutfallet var klart högre än väntat, vilket dämpar eventuell oro efter aprilstatistiken.

Nordea-ekonomerna Michael Sarwe och Caroline Bjerking skriver i ett kundbrev att industriproduktionsstatistiken väger upp för den relativt svaga tjänsteproduktionsstatistiken för samma månad, och deras löpande preliminära prognos för BNP för andra kvartalet ligger nu på fortsatt starka 5,0 procent.

Men de relativa svaghetstendenserna i inköpschefsindex fick samtidigt stöd av en fortsatt dämpad orderingång i maj, +0,1 respektive +8,6 procent, vilket pekar mot en mer dämpad produktionstillväxt framöver.

Anders Brunstedt, ekonom på Handelsbanken, konstaterar dock att det är naturligt att produktionsökningen dämpas givet att den starkaste fasen i återhämtningen definitivt har passerats. Hårda data tyder ännu inte på någon kraftig inbromsning, men givet den skarpa nedgången i inköpschefsindex kan ökningstakten dämpas snabbare de kommande månaderna.

Svenska statspappersräntor sjunker marginellt i förmiddagens handel, minskad riskaptit i samband med rapporten om bankstresstesterna kan ha motverkat eventuellt uppåttryck på räntorna efter produktionsstatistiken.

Fredagens mest emotsedda rapport är dock utan tvekan den om sysselsättningen i USA i maj, klockan 14.30.

Torsdagens överraskande starka rapport om den privata sysselsättningstillväxten i USA i juni från ADP skapade höjda förväntningar inför eftermiddagens officiella sysselsättningsdata för samma månad. ADP-statistiken visade att antalet privat sysselsatta ökade med 157.000 personer i juni, upp från 36.000 i maj och väl över förväntningarna om en ökning med 70.000 personer i juni.

Det råder lite delade meningar om hur väl ADP-mätningen fungerar som barometer för den officiella statistiken, men det är knappast en överdrift att säga att många nu ser klar uppåtrisk mot konsensusprognosen om att eftermiddagens statistik, klockan 14.30, kommer att visa att sysselsättningen utanför jordbrukssektorn ska ha ökat med 105.000 personer i juni, att jämföra med +54.000 i maj.

Bloomberg News konsensusprognos om sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn har justerats upp till 132.000 på fredagen, från 125.000 före ADP-rapporten. I maj ökade den privata sysselsättningen med 83.000. Arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 9,1 procent.

Goldman Sachs-ekonomen Andrew Tilton skriver i ett kundbrev att sysselsättningsrapporten för juni väntas bli "betydligt bättre" än majrapporten. Han hänvisar dock inte i första hand till den starka ADP-rapporten

"Vi räknar med en ökning på 125.000 men riskerna på uppsidan, och ned nedgång i arbetslösheten till 9,0 procent", skriver Andrew Tilton.

Han konstaterar att marknadens, åtminstone tidigare, lågt ställda förväntningar på junirapporten har påverkats av den generellt svaga statistiken i maj och juni, men också av att sysselsättningsstatistiken för maj var oväntat svag.

Goldman Sachs bedömning är att den svaga majrapporten påverkades av flera temporära faktorer; som störningar i produktionen av motorfordon, en längre undersökningsperiod än vanligt i april som kan ha dämpat sysselsättningsökningen i maj något, och fortsatt hårt väder i delar av landet.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Försvarssamarbetet stärks i Östersjön: ”Oansvarigt agerande från rysk sida”

Försvarssamarbetet i Östersjön mellan Sverige, Norge och Danmark ska stärkas. Det ska bland annat bli lättare att utnyttja varandras militära infrastruktur och luftrum för att kontrollera regionen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).Foto:Maja Suslin/TT

Under måndagen tog försvarsminister Peter Hultqvist (S) emot ministerkollegorna från Danmark och Norge, Morten Bødskov och Bjørn Arild Gram, i Malmö hamn.

Mötet inleddes med att fyra stridsflygplan, från både Sverige och Danmark, flög över hamnen och de tre ministrarna – enligt Hultqvist en markering på att försvarssamarbetet ytterligare mellan länderna ytterligare ska stärkas.

”Det finns i grunden en ökad militär närvaro i Östersjöområdet. Vid flera till fällen har vi sett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida”, säger Peter Hultqvist.

”Ett stärkt samarbete med våra länder är nu mycket viktigt. Avtalet gör att vi kan samordna oss mer och konditionera militära operationer”, fortsätter Hultqvist.

Det stärkta samarbetet handlar om att lättare få kontroll över Östersjöområdet. I det ingår det bland annat att utnyttja både varandras luftrum och militär infrastruktur.

”Vi har ett gemensamt ansvar att hålla vårt område säkert. Vi ska samarbeta tätare och dela upplysningar oftare”, säger Danmarks försvarsminister Morten Bødskov.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera