1515

USA-börser: Terminerna pekar uppåt

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen pekar upp inför att handeln ska inledas på torsdagen. Starkare ADP sysselsättningssiffror för USA än väntat höjde riskaptiten ytterligare innan öppningen i New York.

Klockan 14.55 var för Dow Jones-terminen 0,7 procent högre. Nasdaq Composite- och S&P 500-terminen ökade 0,9 procent.

I Europa var börserna upp på bredfront under torsdagen. I ett redan positivt börsklimat steg både Europabörserna och USA-terminerna ytterligare sedan statistik över sysselsättningen i den privata sektorn i USA inkommit bättre än väntat.

I USA rapporterade flera detaljhandelsbolag juniförsäljningen innan öppningen.

Den amerikanska klädkedjan TJX redovisade en försäljningsökning på 5 procent i jämförbart butiksbestånd för juni, jämfört med motsvarande månad året innan. Detta var betydligt bättre än analytikernas förväntningar på 2,2 procent.

Ett annat bolag som visade positiva siffror var Limited Brands vars försäljning steg med 12 procent i juni, jämfört med motsvarande månad 2010. Aktien reagerade positivt och steg i förhandeln i New York.

Andra bolag som avancerade i förhandeln var Western Digital och rivalen Seagate Technology. JPMorgan Chase har höjt rekommendationen till overweight för de båda bolagen.

Urban Outfitters klättrade också innan börsöppningen. Morgan Stanley har höjt rekommendationen för aktien till overweight.

Ytterligare statistik som publicerades i USA på torsdagseftermiddagen var antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd. Där antalet sökande sjönk med 14.000 personer till 418.000 personer, jämfört med föregående vecka.

Enligt Bloomberg News snittprognos hade analytikerna räknat med 420.000 nya sökande.


Innehåll från CatenaAnnons

Morgondagens hållbara logistikfastigheter utvecklas av Catena

Det finns ett stort behov av logistikfastigheter i spåren av den växande e-handeln. Catena, som är en ledande aktör, går i bräschen för hållbara lager- och logistikanläggningar fyllda med innovativa och klimatpositiva lösningar. 

- Bilden av en grå, ful logistikfastighet stämmer inte längre, vi vill visa att dessa fastigheter är levande arbetsplatser och att de bidrar till ökad hållbarhet genom innovativa lösningar både invändigt och utvändigt, säger Jörgen Eriksson, VD.

Catena, som äger, förvaltar och utvecklar logistikfastigheter, såg tidigt behovet av ett genomtänkt logistiskt nätverk som kan försörja Skandinaviens storstadsregioner. 

- Tillsammans med våra hyresgäster vill vi ta hållbarhetsarbetet ett steg längre än vad som tidigare gjorts inom branschen. Därför har vi satt nya hållbarhetsmål som nu omsätts i praktik, berättar Jörgen Eriksson.

Catenas mål till 2030 är nettonoll växthusgasutsläpp, 100 procent av koncernens uthyrningsbara yta ska vara miljöcertifierad och hela beståndet ska vara nettopositivt gällande biodiversitet. 

- Vi vill hitta nya smarta sätt att integrera hållbarhetsaspekter som en naturlig del i våra byggnader och mark samtidigt som fastigheterna måste klara ett förändrat klimat. När vi bygger nytt och renoverar tas ett samlat grepp kring hållbarhetsfrågorna vid projektstart. Dels för att möjliggöra bättre nyttjande av yta genom att exempelvis bygga på höjden, dels genom att bli mer samspelta med kringliggande natur, förklarar Anna Wallander, Miljö- och certifieringsansvarig.

Både för byggnad och mark finns gröna möjligheter, berättar Anna Wallander.

- Vi använder byggnadens fasad och takytor men minskar även asfaltsytorna för att skapa utrymme för exempelvis gröna ängar som gynnar biologisk mångfald. En annan viktig parameter är energioptimering, solceller och energiträd som absorberar förnyelsebar energi ur atmosfären är insatser som ger lägre kostnad och minskad klimatpåverkan.

Catena tittar också på hur man ska möjliggöra tillförsel av el eller vätgas till transportfordon, vid lastning och lossning. 

- Om våra fastigheter ska vara hållbara är det naturligt att de också anpassas för framtidens transporter – för oss är det självklart att ta ansvar över tid, avslutar Jörgen Eriksson. 

Om Catena
Catena är ett börsnoterat fastighetsbolag som på ett hållbart sätt och genom samarbete utvecklar och långsiktigt förvaltar effektiva logistikanläggningar. Catena äger 125 strategiskt placerade anläggningar i Sverige och Danmark med en uthyrningsbar yta om cirka 2,1 miljoner kvm. 

Läs mer om Catena 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Catena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?