1515

Stockholmsbörsen: Bankerna stiger

Kurserna på Stockholmsbörsen startade, som indikerat av Europaterminerna, med avancemang på torsdagen.

Stöd kom från ett Wall Street som efter den inledande nervositeten stängde uppåt. En rad bolag har delårsrapporterat under morgonen, och Alliance Oil bidrog till flödet med en operativ uppdatering.

SIX Generalindex var klockan 10.08 upp 0,4 procent till 342 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.123. Omsättningen var 1,3 miljarder kronor.

Wall Street fortsatte, en räntehöjning från Kina samt Moody's sänkning av Portugals kreditbetyg till trots, med att avancera igår. Investerarna fokuserar en hel del på amerikansk statistik med fredagens sysselsättningsrapport som veckans stora finalnummer.

I Asien var dagens utveckling mer blandad.

Den europeiska centralbanken ECB kommer med räntebesked idag, och väntat är att ordföranden Jean-Claude Trichet kommer att höja styrräntan med 25 punkter till 1,50 procent.

På OMXS30-index handlas de flesta aktierna uppåt idag. Det stora dragloket sett till index power är Nordea vars aktie stiger med 0,9 procent.

Därefter kommer Telia Sonera, som enligt besked idag ansluter sig till M2M-samarbetsavtalet med France Telecom-Orange och Deutsche Telekom. M2M står för maskin-till-maskin.

Telia Sonera ökar med 0,6 procent till 45,96 kronor.

Alliance Oil har höjt volymmålet för downstreamsegment 2011, där efterfrågan på oljeprodukter fortsätter att öka och kapacitetsutnyttjandet vid Khabarovskraffinaderiet rapporteras ha varit högt. Till följd av detta har volymmålet för downstreamsegmentet ökats från 23 miljoner fat till 25 miljoner fat under 2011.

Oljebolaget producerade under andra kvartalet 2011 sammanlagt 3,8 miljoner fat råolja, vilket var samma som vid kvartalet i fjol.

Alliance är på väg upp med 0,9 procent till 110,40 kronor.

Net Entertainment rapporterade på morgonen att bolaget har tecknat avtal med G.Matica och Interwetten avseende leverans av sin kasinomjukvara i Italien. Aktien steg 1,7 procent till 59 kronor.

Morgonen kantades av delårsrapporter från till största delen fastighetsbolag. Det är ett tecken på att rapportsäsongen så småningom sätter igång på allvar.

Först ut var Fabege som redovisade ett resultat före skatt på 382 miljoner kronor i det andra kvartalet, vilket hamnade i ungefär samma nivå som fjolårets 379 miljoner. Hyresintäkterna om 448 miljoner kronor hamnade under väntade 454 miljoner enligt SIX Estimates, och sjönk från förra års 507 miljoner i kvartalet. Fabege-aktien avancerar 0,2 procent till 64,60 kronor.

Klövern höjde resultatet efter finans i det andra kvartalet till 221 miljoner kronor från förra årets 175 miljoner.

Hyresintäkterna var 332 miljoner kronor, nästan i linje med väntade 333 miljoner, och högre än fjolårets 296 miljoner.

Aktien stiger med 0,9 procent till 32,30 kronor.

Eolus Vind släppte sin delårsrapport för det tredje kvartalet, och redovisade i den ett resultat efter finans på 17 miljoner kronor, vilket är en tillbakagång från förra årets 33 miljoner i samma period. Bolaget höjer prognoserna för det innevarande räkenskapsåret 2010/2011 avseende omsättning och resultat efter finansiella poster till cirka 1.700 miljoner kronor respektive cirka 160 miljoner kronor. Tidigare prognoser för 2010/2011 var en omsättning över 1.600 miljoner kronor, ett resultat efter finansiella poster på över 140 miljoner kronor.

Eolus gillas dock inte av börsen, utan aktien backar med 0,4 procent till 60,00 kronor.

Brinovas resultat efter finans blev 174 miljoner kronor i det andra kvartalet, vilket är ett lyft från fjolårets 139 miljoner. Fastighetsintäkterna blev 91 miljoner kronor, jämfört med fjolårets 92 miljoner i det andra kvartalet. Brinova avancerar med 3,9 procent till 112,25 kronor.

Sist ut för dagen var Diös som rapporterade ett resultat efter finansnetto på 62 miljoner kronor i det andra kvartalet. Förra års resultat för samma period hamnade på 55 miljoner.

Diös aktie är oförändrad på 39,50 kronor.

It-konsulten Acando säljer konsultverksamhet i Danmark, vilket medför en engångskostnad på 7 miljoner kronor som kommer att belasta resultatet i det tredje kvartalet. Aktien stiger dock med 1,3 procent till 15,80 kronor.

Vidare har flygbolagen Norwegian och Finnair kommit med trafiksiffror för juni. Norwegians passagerartrafik steg 25 procent i juni, medan Finnairs totala passagerartrafik steg 13,3 procent i samma månad.

SAS, som släpper sin traffikrapport senare idag, steg 3 procent till 17,20 kronor.

Bland dagens hållpunkter finns den brittiska och tyska industriproduktionen för maj och räntebeskedet från ECB.

Från amerikanskt håll släpps idag ADP sysselsättningssiffror för juni, antal nya arbetssökande, oljelagerstatistik samt konsumentförtroende i form av veckostatistik.

Europaparlamentet röstade i går för att begränsa möjligheterna till naken blankning, skriver IG Markets John Lönnqvist i en kommentar. "På sikt skulle detta kunna bli en traders katastrof om det klubbas igenom på riktigt och även ha negativa följder för den fria handeln på börsen", skriver han.

 


Innehåll från NetsmartAnnons

Så jobbar du smartare – lösningen för att få mer gjort i möten

Digitala möten har blivit en del av vår vardag, men teknikstrul kan fortfarande sätta käppar i hjulet. Copiax var ute efter en bättre ljud- och bildupplevelse till sina digitala möten när de hörde talas om Nureva och SMART Board.

– Det är den bästa investeringen vi har gjort, säger Roberto Urbina, IT-operation manager.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Under hösten har företag över hela Sverige välkomnat tillbaka sina anställda till kontoret. Men det betyder inte att digitala möten är historia. Allt fler har upptäckt fördelarna med mötesformen som är här för att stanna. Teknikhandelsföretaget Tillquist Group kontaktade Netsmart för att installera en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300. 

– Vi är ett expansivt bolag som vill växa i Norden och vi behövde investera i rätt digitala verktyg för att lyckas med det, säger Per Clementz, Head of Product Development.

Tillquist Group hade höga krav på den tekniska utrustningen. Högst upp på listan var att tekniken skulle vara av bästa kvalitet, snygg och enkel att använda. Netsmart hade lösningen som uppfyllde alla krav och idag har de en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300 i flera mötesrum.

– Vi har bara skrapat på ytan av möjligheter, men alla är otroligt nöjda, säger Per Clementz.

Per Clementz, Head of Product Development.
Per Clementz, Head of Product Development.

Det är många företag som undrar hur den nya tidens mötesrum ska utformas när det gäller allt från om man ska sitta eller stå, hur många stolar som behövs, vilken teknik som krävs och hur man kan anpassa mötena för de som inte är med på plats? Copiax är en del i Assa Abloy-koncernen. Idag är de den största grossisten i Sverige inom lås och säkerhet – och de hade samma funderingar.

– Demonstrationen av den plattformsoberoende ljudlösningen Nureva HDL300 verkade lite för bra för att vara sann. Men så fick vi prova systemet – och det var fantastiskt. Den känner automatiskt in rummet och levererar alltid perfekt ljud, säger Roberto Urbina, IT-operation manager på Copiax.

Idag har Copiax både en Nureva HDL-ljudlösning och en SMART Board installerade i alla mötesrum. SMART Board är en digital whiteboard med flervägskommunikation, interaktiv skärm, webbläsare, skärmspegling och videokonferenshub.

– Det är bara att slå på apparaten så funkar det. Och du kan sitta var som helst i rummet och prata i normal samtalston och budskapet når ändå fram, säger Roberto Urbina.

Netsmarts lösningar är helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Alla deltagare kan bidra med innehåll på den gemensamma ytan oavsett var i världen de sitter.

– Vårt främsta verktyg är vår webbsida. Men vi har också mycket konferenser, vi leder kurser och annat digitalt. För oss är det otroligt viktigt att kunna nå ut med vårt budskap i alla kanaler, säger Roberto Urbina.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?