1515

Räntor och valutor: Starkare krona

Tyska statspappersräntor öppnar torsdagens handel på 4-5 punkter högre nivåer än vid den svenska marknadens stängning på onsdagen. Euron stärks samtidigt något mot dollarn i morgonhandeln.

USA-räntorna vände svagt upp på onsdagskvällen, efter att ha sjunkit tidigare under dagen, när investerare blickade bortom europeisk statsskuldsoro och riktade siktet mot fredagens jobbrapport och kommande bolagsrapporter, och inför förmodat goda relativt rapporter framstod statspapper som väl dyra i förhållande till aktier. Terminsnoteringar tyder också på en viss återhämtning på europeiska börsindex på torsdagen.

På torsdagens Europaagenda står räntebesked från Bank of England, klockan 13.00, och ECB, klockan 13.45, i fokus. På förhand råder i stort sett lika stor enighet bland analytiker om att Bank of England kommer att lämna räntan oförändrad som att ECB kommer att höja styrräntan med 25 punkter, till 1,50 procent.

Givet de samstämmiga förväntningarna väntas troligen inga större marknadsreaktioner på räntebeskeden, men marknadsaktörer kommer som vanligt noga följa ECB-chefen Jean- Claude Trichets presskonferens, klockan 14.30, för eventuella indikationer om ECB:s penningpolitiska hållning framöver.

Carl Hammer, valutastrateg på SEB, skriver i bankens morgonbrev att SEB räknar med att ECB-chefen kommer att beskriva penningpolitiken som fortsatt expansiv och att inflationen väntas överstiga målet kommande månader.

"Det är dock svårt att argumentera för att centralbanken verkligen har ett inflationsproblem på sikt - en paus i räntehöjningarna efter dagens besked är möjligt", skriver Carl Hammer.

Inför räntebeskeden riktas blickarna i Europa kanske främst mot industriproduktionsdata för maj från Storbritannien, klockan 10.30, och Tyskland, klockan 12.00. Enligt Bloomberg News prognosenkäter väntas den brittiska produktionen ha stigit 1,1 procent i maj jämfört med april medan den tyska produktionen väntas ha stigit 0,8 procent.

Svenska statsobligationsräntor stiger 3-4 punkter på morgonen. Kronan handlas samtidigt närmare 3 öre starkare mot euron än vid onsdagens svenska stängning.

I Sverige presenterar SCB statistik över tjänsteproduktionen i maj, klockan 9.30. Samtidigt presenterar Riksgälden utfallet för statens betalningar i juni.

På torsdagens USA-agenda riktas kanske särskilt intresse mot ADP:s mätning av sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn i USA i juni, klockan 14.15, som kan ge viktig vägledning inför fredagens officiella sysselsättningsstatistik.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas ADP redovisa en sysselsättningsökning med 70.000 personer i juni, vilket är klart under prognosen om den privata sysselsättningsökningen i fredagens officiella statistik, +125.000. I maj redovisade ADP en sysselsättningsökning i privat sektor med 38.000 personer, att jämföra med 125.000 i den officiella statistiken.

USA-agendan bjuder också på sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, som väntas ha sjunkit till 420.000 förra veckan från 428.000 föregående vecka.

Under eftermiddagen kommer vidare rapporter om juniförsäljningen i de stora detaljhandelskedjorna i USA, och ikväll, klockan 18.30, talar Fedchefen i Kansas City, Thomas Hoenig. Ämnet för anförandet har inte annonserats.

På torsdagen håller vidare president Barack Obama budgetsamtal med ledare för båda partierna i kongressen, och amerikansk press rapporterar om att presidenten nu ser ett ovanligt samförstånd om omfattningen på USA:s budgetproblem. Därmed ser han förutsättningar lägga fram en plan som ska sänka budgetunderskottet med drygt 4.000 miljarder dollar de kommande tio åren, mer än de cirka 2.000 miljarder som planerats tidigare.

Planen innebär demokraterna ska tvingas acceptera stora förändringar i socialförsäkringen och Medicare- programmet i utbyte mot republikanskt stöd för skattehöjningar.

Washington Post skriver att det ännu är oklart om presidentens förslag kommer att klara sig igenom kongressen, men dagens budgetmöte i Vita Huset skapar möjligheter för ledarna i båda partier att klargöra hur långt de är beredda att gå för att säkra att den amerikanska staten ska kunna fortsätta att låna pengar.

Vidare har Reuters rapporterat att en grupp inom det amerikanska finansdepartementet håller på utforska alternativ för att undvika default om kongressen skulle misslyckas med att höja skuldtaket före den 2 augusti. Men uppgifterna förnekas av företrädare för finansdepartementet.

"Som vi har sagt vid upprepade tillfällen de senaste sex månaderna; det finns inga alternativ till att höja skuldtaket. Det enda sättet att undvika en defaultkris och för att skydda USA:s kreditvärdighet är ett beslut om att höja skuldtaket i rätt tid, vilket vi är övertygade om att kongressen kommer att göra", sade Colleen Murray, taleskvinna för finansdepartementet, till Bloomberg News

Table


Innehåll från Tele2Annons

Så bidrar 5G till ett mer hållbart samhälle

Smarta logistikflöden som minskar koldioxidutsläppen. Självkörande, miljövänliga robotar som levererar måltider åt foodora. Och intelligenta fastigheter som håller nere energiförbrukningen.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och med den ser vi hur en grön innovationsvåg håller på att ta fart – till nytta både för klimatet och affärerna.

Läs mer om 5G och Tele2 Företag som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle.

Mobilnäten har under senare år successivt blivit allt snabbare och stabilare. Och nu – i takt med utbyggnaden av den femte generationens mobilnät – sker ytterligare ett stort tekniksprång framåt. Det skapar betydligt bättre möjligheter att ställa om samhället i en hållbar riktning och minska vårt miljöavtryck.

– 5G är en förutsättning för att vi ska få fram nya hållbara lösningar för individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom Internet of Things, automatisering och artificiell intelligens kommer att ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framöver, säger Tele2s globala hållbarhetschef Erik Wottrich.

Klimat- och affärsnytta hand i hand

Redan nu ser vi hur allt fler gröna innovationer tar plats. Och de är inte bara långsiktigt bra för vår planet, utan skapar även nya affärsmöjligheter. I takt med de obegränsade möjligheter som kombinationen 5G och IoT ger kommer också många fler innovationer.

I italienska Livornos hamn finns redan i dag ett 5G-nätverk och IoT-lösningar som optimerar logistikflödet för lastning och lossning. På så sätt minimeras transporttiderna för godshanteringen och även tiden när fartygen ligger tomma. Det bidrar till att minska de totala koldioxidutsläppen i hamnen med runt 8 procent. Driften assisteras av AI och baseras på realtidsdata från lagerstatus och mängder av anslutna kameror och enheter i hamnen.

Ett annat exempel är att stockholmarna snart kommer att få möta den rosa transportroboten Doora på väg att avlämna måltider åt matleveransföretaget foodora. Tele2 levererar den 5G-uppkoppling som är en förutsättning för att Doora ska kunna fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg. Huvudsyftet med pilotprojektet är att profilera ”Q-handel”, Quick Commerce, med extra snabba leveranser av måltider och annat gods. Nästa steg är att optimera alla foodoras leveranser på ett resurssnålt sätt genom att en flotta av Doora-robotar integreras med företagets trafikhanteringssystem.

– Andra intressanta innovationer som ligger nära i tid är intelligenta fastigheter och möjligheten att förhindra skogsbränder med sensorer och drönare i skogsnäringen. En annan användning som nu kommer starkt är att göra produktionen inom industrin både effektivare och säkrare med hjälp av autonoma maskiner och sensorer på medarbetare, säger Erik Wottrich.

Nya tekniken mer energieffektiv

Men 5G-tekniken möjliggör inte bara skiftet mot mer klimatsmarta samhällen. Tekniken i sig är också mer hållbar än tidigare generationers mobilnät.

– Det nät som vi nu rullar ut i Sverige är betydligt mer energieffektivt per överförd datamängd och förbrukar mycket mindre energi totalt sett, berättar Björn Lindberg, chef för Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Nästa steg handlar om att använda artificiell intelligens för att göra nätet och driften ännu mer energieffektiv. Här har Tele2 tagit ledarrollen i det internationella forskningsprojektet AI4Green, som samlar 17 olika aktörer från näringsliv och universitet i fem länder. I projektet används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent.

Tele2 har också bestämt sig för att ta tätpositionen inom hållbarhet bland telekomoperatörer.

– Vi har redan tagit flera steg på den här resan, och fler är på väg, berättar Erik Wottrich.

I april 2020 blev Tele2 den första klimatneutrala telekomoperatören i den egna verksamheten i Norden och Baltikum och nyligen antog företaget en ny och ambitiös hållbarhetsstrategi. Två av huvudområdena i strategin är att främja cirkulär ekonomi för att bekämpa klimatförändringar och att driva på innovation för hållbarhet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?