1515

USA-börser: Wall Street stängde upp

De amerikanska börserna noterade mindre uppgångar på onsdagen, efter att ha inlett nedåt i likhet med Europa.

Börshumöret tyngdes inledningsvis av beskedet från Kinas centralbank att landets styrränta höjs och av Moody's sänkta kreditbetyg för Portugal, men efter att de europeiska börserna stängt vände handeln upp med storbolagen på Dow Jones i spetsen.

Vid stängning var Dow Jones upp 0,5 procent till noteringen 12.626. Det bredare S&P 500 ökade 0,1 procent till 1.339, medan Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 2.834.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 820 miljoner aktier, medan den var 1,6 miljoner aktier på Nasdaq.

"Vi börjar lägga kortsiktiga ekonomiska faktorer bakom oss. Den ekonomiska statistiken kommer sannolikt att förbättras under kommande månader och det kommer att få aktiemarknaden att stiga på mellanlång sikt även om de långsiktiga problemen som för hög skuldsättning kvarstår", sade Robert Schaeffer, förvaltare vid Becker Capital Management till Bloomberg News.

Kinas centralbank höjer sin styrränta, den ettåriga yuanlåneräntan, med 25 punkter till 6,56 procent. Samtidigt höjs den ettåriga inlåningsräntan med 25 punkter till 3,50 procent.

Banksektorn tyngdes i spåren av Moodys nedgradering av Portugals kreditbetyg till skräpstatus. Bank of America och JP Morgan backade 2,4 respektive 1,2 procent, medan Morgan Stanley tappade 1,8 procent.

För verkstadsbolagen gick det bättre. Caterpillar och 3M handlades 1,5 respektive 1,1 procent högre, medan United Technologies och General Electric ökade 1,0 respektive 0,1 procent.

Microsoft steg 1,2 procent. Skype, som Microsoft köper, har inlett ett samarbete med Facebook om att tillhandahålla en videosamtalstjänst på Facebook.

Walgreen steg 1,5 procent. Apotekskedjans försäljning i jämförbara butiker steg 4,8 procent i juni, vilket var bättre än analytikerna förväntningar om en ökning på 2,2 procent, enligt Wall Street Journal.

General Motors steg 1,1 procent. Morgan Stanley har lagt till bolaget på sin "best ideas"-lista och skriver att kursnedgången gör biltillverkaren mer attraktiv.

Kinetic Concepts rusade 11,0 procent. Sjukvårdsutrustningstillverkaren, som är en konkurrent till Getinge, uppges föra samtal med minst två private equity- bolag om en försäljning av bolaget.

Warren Buffets Berkshire Hathaway ska enligt uppgifter i Wall Street Journal ingå i ett konsortium av budgivare som förhandlar med Citigroup angående en eventuell försäljning av bolagets konsumentkreditdivision CitiFinancial. Berkshire Hathaway backade 1,0 procent.

Det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn sjönk till 53,3 i juni jämfört med 54,6 föregående månad, visade statistik från Institute for Supply Chain Management, ISM. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades ett index på 53,7.

Den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 5,2 procent vecka 26, som avslutades den 1 juli, jämfört med motsvarande period ett år tidigare, enligt Johnson Redbooks index.

Försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 3,5 procent vecka 26, som avslutades den 2 juli, jämfört med motsvarande vecka föregående år, visade ICSC-Goldman Sachs- index. Jämfört med veckan före steg försäljningen 1,5 procent.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 2 punkter till 3,10 procent.

Ericsson noterades 48 öre lägre än vid börsens stängning i Stockholm.


Innehåll från Odin FonderAnnons

ODIN Fonder: Långsiktighet slår marknadstiming varje gång

Analytiker Carolina Elvind, förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud på ODIN Fonder.
Analytiker Carolina Elvind, förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud på ODIN Fonder.

Om det är något som verkligen riskerar att förstöra långsiktigt god avkastning så är det att försöka tajma marknaden genom att pricka bra och dåliga dagar. Tyvärr är det just det väldigt många gör.  

Som investerare är en av de viktigaste parametrarna långsiktigheten. När börskurserna fluktuerar vilt dagligen kan man frestas att sälja sina fonder för snabbt för att ta hem en liten vinst eller för att undvika förlust - trots att den ursprungliga investeringstesen om varför man köpte fonderna eller aktierna inte har förändrats alls. 

Vad händer med din avkastning om du missar årets bästa börsdag?

– På ODIN har vi har mätt avkastningen på Stockholmsbörsen sedan vår fond ODIN Sverige startade den 31 oktober 1994. Slutsatsen är att om man missar avkastningen den enskilt bästa dagen varje år, som oftast är en rekyl efter en tuffare period, så halveras nästan avkastningen över tid tack vare ränta-på-ränta, säger förvaltare Jonathan Schönbäck.

Effekten av att missa den bästa dagen varje år blir således förödande. Missar man de tre bästa dagarna försvinner all avkastning. Det slår naturligtvis även åt andra hållet, men det är tydligt att det är fler som missar de enskilt bästa dagarna på grund av att man försöker sänka risken i sin portfölj, än de som lyckas tajma ”rätt dagar” för sälj och köp. Fonden ODIN Sverige har haft en genomsnittlig årlig avkastning på 18,53 procent sedan den startade för 27 år sedan (per 31/9 2021), genom alla upp- och nedgångar.

Se film när Carolina Elvind berättar om ODIN-modellen 

På lång sikt är marknaden förnuftig

ODIN är väldigt långsiktiga och fokuserar inte på kortsiktiga kursrörelser. Aktie- och fondspararande är ett maratonlopp, inte ett sprintlopp. 

– Lägg tid på att göra genomtänkta, förnuftiga investeringar och låt dem sedan vara. Det finns en trygghet i det långsiktiga. På tio år är marknaden förnuftig, duktiga bolag premieras och de dåliga straffas. På kort sikt är det däremot helt oförutsägbart. På kort sikt handlar allt om mänsklig psykologi, volatilitet och förhållande mellan olika marknader. Människor är programmerade att undvika smärta och sträva efter glädje och trygghet. Därför kan det kännas rätt att sälja när alla runtomkring är rädda och köpa när alla mår bra. Det kan kännas rätt - men det är inte rationellt och det blir oftast väldigt dyrt, säger förvaltare Hans Christian Bratterud.

Börja spara i ODINs ISK här 

Om ODIN Fonder

Fond: ODIN Fonder har funnits sedan 1990 och har flera prisbelönta fonder. ODIN Sverige har nyligen avkastat 10 000 procent (1994-2021) och ODIN Small Cap blev Årets Nykomling 2020 av Fondmarknaden.se.

Team i Sverige: Förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud och analytiker Carolina Elvind

Läs mer om ODIN Fonder här 

Risktext:

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser under respektive fond eller skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller 08-407 14 00. Avkastning visas alltid efter att förvaltningsavgiften är dragen.

Mer från Odin Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?