1515

USA-börser: Portugal tynger Wall Street

De amerikanska börserna inledde med nedgångar på onsdagen. Börshumöret tyngdes av beskedet från Kinas centralbank att landets styrränta höjs och av Moody's sänkta kreditbetyg för Portugal.

Vid klockan 16.15 var Dow Jones ned 0,1 procent till noteringen 12.553. Det bredare S&P 500 backade 0,4 procent till 1.333, medan Nasdaq Composite sjönk 0,4 procent till 2.816.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 910 miljoner aktier, medan den var 1,6 miljoner aktier på Nasdaq.

Kinas centralbank höjer sin styrränta, den ettåriga yuanlåneräntan, med 25 punkter till 6,56 procent. Samtidigt höjs den ettåriga inlåningsräntan med 25 punkter till 3,50 procent.

"Kina uppfattas som världens ekonomiska motor just nu. Att den bromsas in genom räntehöjningen samtidigt som den amerikanska arbetslösheten hänger kvar på höga nivåer och tillväxten inte vill ta fart, i kombination med den europeiska skuldkrisen skapar oro hos investerare", sade Oliver Pursche, förvaltare vid Gary Goldberg Financial Services till Bloomberg News.

I Europa tyngdes handeln sedan Moody's sänkt Portugals kreditbetyg till skräpstatus. Moody's motivering till sänkningen var den ökande risken för att Portugal kommer att behöva ett andra stödpaket innan landet kan återvända till den öppna marknaden för finansiering.

Banksektorn tyngdes i spåren av Portugals sänkta kreditbetyg. JP Morgan och Bank of America backade 1,7 respektive 2,7 procent, medan Wells Fargo tappade 1,8 procent.

För verkstadsbolagen gick det bättre. United Technologies steg 0,8 procent, medan 3M och Boeing ökade 0,5 procent vardera.

General Motors steg 1,7 procent. Morgan Stanley har lagt till bolaget på sin "best ideas"-lista och skriver att kursnedgången gör biltillverkaren mer attraktiv.

Walgreen steg 0,7 procent. Bolagets försäljning i jämförbara butiker steg 4,8 procent i juni, vilket var bättre än analytikerna förväntningar om en ökning på 2,2 procent.

Warren Buffets Berkshire Hathaway ska enligt uppgifter i Wall Street Journal ingå i ett konsortium av budgivare som förhandlar med Citigroup angående en eventuell försäljning av bolagets konsumentkreditdivision CitiFinancial. Berkshire Hathaway backade 1,1 procent.

Det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn sjönk till 53,3 i juni jämfört med 54,6 föregående månad, visade statistik från Institute for Supply Chain Management, ISM. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades ett index på 53,7.

Den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 5,2 procent vecka 26, som avslutades den 1 juli, jämfört med motsvarande period ett år tidigare, enligt Johnson Redbooks index.

Försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 3,5 procent vecka 26, som avslutades den 2 juli, jämfört med motsvarande vecka föregående år, visade ICSC-Goldman Sachs- index. Jämfört med veckan före steg försäljningen 1,5 procent.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 4 punkter till 3,09 procent.


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?