1515

Stockholmsbörsen: Portugal tynger stämningen

Stockholmsbörsen var fortfarande ned runt lunchtid på onsdagen i likhet med de ledande börserna i Europa. Moody's sänkta kreditbetyg av Portugal på tisdagskvällen lade sordin på stämningen.

"Nedgraderingen av Portugals kreditbetyg är definitivt nyheten som spolierar börshumöret idag. Vi kommer att få se en marginell sättning i kurserna men klimatet för aktier är fortfarande positivt", sade Matthias Jasper, aktiechef på WGZ Bank, till Bloomberg News.

Klockan 13.30 var OMXS30 ned 0,7 procent till noteringen 1.119,7. Omsättningen uppgick till 4,7 miljarder.

Efter Moody's sänkning av Portugals kreditbetyg till skräpstatus påmindes marknaden återigen om att stormen kring skuldkrisen i Europa är långtifrån över.

Enligt Moody's återspeglar det sänkta kreditbetyget den ökande risken att Portugal kommer att behöva ett andra stödpaket innan landet kan återvända till den öppna marknaden för finansiering.

Euron försvagades och marknadsräntorna steg kraftigt i såväl Portugal som andra krisländer i euroområdet på onsdagsförmiddagen i spåren av den förnyade oron.

I likhet med Europa var finanssektorn den stora förloraren i Stockholm i spåren av den förnyade oron för europas skuldproblem.

SEB A tappade 2,3 procent till 51:10 kronor. Analyshuset Macquarie har sänkt rekommendationen på SEB till neutral, från outperform. Riktkursen sänks samtidigt till 50 kronor, från 60 kronor.

Nordea sjönk 1,9 procent till 68:20 kronor. Swedbank A backade 1,3 procent till 105:60 kronor medan SHB A retirerade 1,5 procent till 194:10 kronor.

Teliasonera backade 1,6 procent till 45:73 kronor efter EU-kommissionens förslag om att göra det möjligt för mobiloperatörer utan egen infrastruktur att använda konkurrerande mobiloperatörers nät från och med 1 juli 2012.

Tele2 sjönk 0,6 procent till 125:20 kronor.

Bland verkstadsbolagen var SKF B ned 0,4 procent till 184:10 kronor och ABB avancerade 1,0 procent till 165:20 kronor. Volvo B backade 1,1 procent till 110:30 kronor.

Assa Abloy backade 0,3 procent till 167:50 kronor. Nordea Markets har sänkt riktkursen för Assa Abloy till 185 kronor från 189 kronor. Rekommendationen är fortsatt behåll.

Boliden backade 1,8 procent till 116:40 kronor. Handelsbanken Capital Markets har sänkt riktkursen för Boliden till 145 kronor, från tidigare 155 kronor. Rekommendationen köp kvarstår.

Än värre var det för Endomines aktieägare som fick se kursen dyka 18,6 procent till 7:45 kronor efter att bolaget meddelat sänkta produktionsmål för 2011. Produktionen under första halvåret blev lägre än väntat vilket förklarades av att guldhalten var lägre än förväntat i malmen.

Bland få vinnare i Stockholm under onsdagen hittades defensiva Astrazeneca med en marginell uppgång på 0,1 procent till 319:00 kronor.

Medivir B steg 2,5 procent till 133:00 kronor efter att bolaget meddelade att proteashämmaren TMC435 har beviljats snabbehandling av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Rapporterande Wihlborgs var i stort oförändrad till 92:75 kronor. Fastighetsbolaget redovisade ett resultat efter skatt på 175 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011 (149).

På redan sura börser runtom i Europa försämrades humöret ytterligare sedan Kinas centralbank lämnat besked om att styrräntan höjs med 25 punkter till 6,56 procent.

Från USA väntas under onsdagseftermiddagen statistik över ISM för tjänstesektorn i juni.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen, Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite var ned mellan 0,3 och 0,5 procent.


Innehåll från HSBAnnons

HSB Malmö ska bygga och förvalta klimatneutralt redan 2030

Helt klimatneutralt byggande och förvaltning till år 2030. Det ambitiösa målet har HSB Malmö satt upp inom ramen för den lokala färdplanen, LFM30 – 15 år tidigare än den nationella färdplanen för fossilfritt byggande.

– Det kommer att driva nytänkande i hela vår affär. Samverkan med andra aktörer kommer även vara avgörande, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

Så känner du igen en miljöbyggnad

I dag står bygg och fastighetssektorn för mer än 20 procent av de svenska koldioxidutsläppen, vilket innebär stora möjligheter att påverka de totala utsläppen.

Sverige har som mål att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser för att därefter uppnå negativa utsläpp. I Malmö har näringslivet i samråd med kommunen tagit det flera steg längre och i sin lokala färdplan siktar man på att klara samma sak redan 2030.

– Tidigare har bygg- och fastighetssektorn främst fokuserat på att bygga energieffektivt. Nu har vi adderat målet att minimera koldioxidutsläppen från såväl byggnation som förvaltning, säger Marcus Altengård, projektledare nyproduktion på HSB.

Betong en klimatbov

Den stora boven historiskt har varit betong. Betong till grund och stomme utgör den största utsläppsposten på grund av sitt cementinnehåll. Det sker nämligen mycket utsläpp av koldioxid i den kemiska process som uppstår när kalksten bränns.

– Vi har börjat använda klimatförbättrad betong, vilket ger upp till 40 procent lägre klimatpåverkan jämfört med traditionell betong. I vår strategi ingår även återbruk, till exempel tegel och byggnation med trästomme.

Bygg- och fastighetssektorns höga koldioxidutsläpp ställer stora krav på hela branschen att samarbeta för att nå uppsatta mål.

– För att nå målet om att bli klimatneutrala 2030 arbetar vi nu fram ett koncepthus där vi optimerar byggnadens klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv. Det konceptet kommer HSB sen att kunna använda i hela Sverige.

Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.
Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.

HSB är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och därför är klimatomställningen i befintliga fastigheter minst lika viktiga.

– Sedan tidigare installerar vi solceller och laddstolpar, samt upphandlar förnybar el och fjärrvärme, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

”Tar tag i utmaningarna tillsammans”

Nu arbetar HSB även med att göra sina renoveringar, ombyggnationer och fastighetsskötsel klimatneutrala. Bland annat är det stort fokus på återbruk av befintliga byggnadsmaterial, samt en omställning till fossilbränslefria fordon och arbetsverktyg, säger hon och fortsätter.

– Ska man göra så här stora förändringar kan man inte göra det själv, utan allt det här sker när vi tar tag i utmaningarna tillsammans.

Så känner du igen en miljöbyggnad

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?