1515

Stockholmsbörsen: Portugal sänker kurserna

Stockholmsbörsen handlades ned på onsdagen i likhet med de europeiska börserna. På tisdagskvällen sänkte Moody's Portugals kreditbetyg med fyra steg till Ba2 med negativa utsikter vilket lade sordin på stämningen.

"Sänkningen av Portugals kreditbetyg till skräpstatus satte käppar i hjulen för börsen. Banksektorn drabbades självklart, vilket slog hårt mot index. Höjningen av den kinesiska styrräntan hade viss dämpande effekt en dyster dag som denna, men hade beskedet kommit en positiv dag kanske det hade haft motsatt effekt", sade en analytikerchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning var OMXS30 ned 0,8 procent till noteringen 1.118,9. Omsättningen uppgick till 8,9 miljarder.

Enligt Moody's återspeglar Portugals sänkta kreditbetyg den ökande risken att landet kommer att behöva ett andra stödpaket innan man kan återvända till den öppna marknaden för finansiering. Euron försvagades och marknadsräntorna steg kraftigt i såväl Portugal som andra krisländer i euroområdet på onsdagsförmiddagen i spåren av den förnyade oron.

Humöret försämrades ytterligare sedan Kinas centralbank lämnat besked om att styrräntan höjs med 25 punkter till 6,56 procent.

Finanssektorn i Stockholm var i likhet med resten av Europa dagens förlorare efter beskedet från Moody's. SEB, som är först ut av bankerna att rapportera, tappade 2,6 procent till 50:95 kronor. Analyshuset Macquarie har sänkt rekommendationen på SEB till neutral, från outperform. Riktkursen sänktes samtidigt 10 kronor till 50 kronor.

Nordea sjönk 1,2 procent till 68:70 kronor. Swedbank A backade 1,2 procent till 105:70 kronor medan SHB A retirerade 1,5 procent till 194:10 kronor.

Telekomsektorn påverkades av att EU-kommissionen lagt ett förslag som gör det möjligt för mobiloperatörer utan egen infrastruktur att använda konkurrerande mobiloperatörers nät för roaming från och med den 1 juli 2014. Teliasonera var ned 1,7 procent till 45:67 kronor och Tele2 sjönk 0,3 procent till 125:60 kronor.

Bland verkstadsbolagen var SKF B ned 0,5 procent till 184:00 kronor och ABB avancerade 0,9 procent till 165:10 kronor. Volvo B backade 1,8 procent till 119:50 kronor, preliminära siffror från ACT Research visade att orderingången på tunga lastbilar i USA uppgick till 21.200 enheter i juni.

Black Pearl sjönk 4,4 procent till 43:60. Bolaget meddelade att det kommer att dröja 6-12 månader innan en meningsfull produktionsökning kommer att synas vid Mooney- fältet.

Endomines aktieägare fick se kursen dyka 20,2 procent till 7:30 kronor efter att bolaget meddelat sänkta produktionsmål för 2011.

Medivir B steg 8,7 procent till 141:00 kronor efter att bolaget meddelat att proteashämmaren TMC435 har beviljats snabbehandling av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Rapporterande Wihlborgs var ned 0,5 procent till 92:25 kronor. Fastighetsbolaget redovisade ett resultat efter skatt på 175 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011 (149).

Den bistra börsstämningen späddes på ytterligare när statistik från USA kom på onsdagseftermiddagen. ISM-index för tjänstesektorn var sämre än väntat och sjönk till 53,3. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades ett index på 53,7.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?