1515

Stockholmsbörsen: Svag start på onsdagen

Stockholmsbörsen inledde, tvärtemot indikationerna från Europa-terminerna, onsdagshandeln med nedgångar liksom de ledande börser i övriga Europa. Moody's sänkning av Portugals kreditbetyg till skräpstatus igår lade viss sordi på stämningen. Wihlborgs kom med en delårsrapport och Endomines sänkte årets produktionsmål.

SIX Generalindex var vid klockan 10.28 ned med 0,6 procent till 341 och OMX30-index sjönk 0,7 procent till 1.120. Omsättningen var 2,42 miljarder kronor.

Tisdagens session på de ledande börserna både i Europa och i Nordamerika blev stillsam, men Wall Street vek svagt nedåt efter att kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkt Portugals kreditbetyg till skräpstatusen Ba2 med fortsatt negativa utsikter. Beslutet från Moody's lade ved på elden för den finansiella oron över eurozonen. Till oron bidrog också Standard & Poors varning på måndagen att den franska rolloverplanen för de grekiska skulderna inte är tillräcklig utan kan komma att leda till selektiv betalningsinställelse.

Greklands skuldproblem fortsätter att stötas och blötas.

De europeiska storbankerna inom euroområdet kommer idag, enligt Financial Times, att träffas i Paris med målsättning att lösa ett dödläge i förhandlingarna med europeiska myndigheter avseende privata investerares deltagande i omstruktureringen av Greklands statsskuld.

Den svenska Riksbanken höjde igår som väntat reporäntan med 25 punkter till 2 procent. Marknaden påverkades inte nämnvärt av höjningen.

Det höga svenska långsiktiga kreditbetyget AAA, som de tre ledande ratingföretagen har på Sverige, känns väldigt stabilt, anser finansminister Anders Borg.

"Det svenska kreditbetyget känns väldigt gediget och stabilt. Vi är ju på väg ned mot en skuld på 20 procent av BNP och 2 procents överskott", säger Anders Borg till Nyhetsbyrån SIX.

På OMXS30 handlas de flesta aktierna ned, med de svenska bankaktierna i spetsen för nedgången. Bland annat backar Nordea med 1,5 procent. AstraZeneca, ABB och Nokia finns bland de som strävar åt motsatt håll, uppåt.

Wihlborgs publicerade sina delårssiffror för det andra kvartalet under morgonen. Fastighetsbolaget ökade sitt resultat före skatt från 196 miljoner kronor det andra kvartalet i fjol till 231 miljoner i år. Driftsöverskottet landade på 271 miljoner kronor i kvartalet vilket nästan hamnade i linje med väntade 272 miljoner enligt SIX Estimates. Förutom driftsöverskottet steg också värdeförändringar av fastigheter och förvaltningsresultatet med mera från fjolåret.

Wihlborgs bedömer bland annat att vakansproblemen i Lund är lösta inom två år, säger vd Anders Jarl vid den efterföljande rapportpresentationen. Aktien backar 0,3 procent till 92,50 kronor.

Endomines sänker sitt produktionsmål för guld 2011 och aktien rasar med 19 procent till 7,40 kronor efter beskedet. Produktionen under det andra kvartalet i år var mindre än målsättningen beroende på att guldhalten var lägre än väntad. Produktionsmålet för helåret 2011 sänks till 550-600 kilo guld, vilket är 100-150 kilo mindre än den tidigare prognosen. Det kommer även att påverka intäkterna för detta första år med gruvdrift.

Ratos dotterföretag Inwido lämnar en utdelning om totalt 301 miljoner kronor varvid Ratos erhåller 290 miljoner.

Utdelningen har möjliggjorts av de senaste årens goda utveckling, heter det i pressmeddelandet.

Ratos backar 0,7 procent.

UBS höjer sin riktkurs på verkstadskoncernen Sandvik till 105 kronor från tidigare 100 kronor med en upprepad säljrekommendation. Sandvik är ned 0,3 procent till 112,10 kronor till 122,40 kronor.

Goldman Sachs sänker riktkursen för investmentbolaget Industrivärden till 150,40 kronor från tidigare 151,80 kronor i spåren av bolagets rapportsläpp igår. GS upprepar sin rekommendation neutral.

Swedbank däremot justerar upp sin riktkurs för Industrivärden till 118 kronor, från tidigare 116 kronor. Rekommendationen är fortsatt köp.

Industrivärdens C-aktie är ned 0,4 procent till 105,10 kronor.

Avanza Bank Holding och dotterbolaget Avanza Bank har utsett Martin Tiveus till ny vd. Han tillträder senast den 15 oktober i år, och Nicklas Storåkers kvarstår som vd fram till dess.

Avanza sjunker 0,5 procent till 193,00 kronor.

Den ekonomiska kalendern ser relativt tunn ut idag. EMU publicerar reviderade första kvartalssiffror för BNP, och USA bidrar med varselstatistik, Redbooks veckoindex för detaljhandel och inköpschefsstatistik för tjänstesektorn. Veckans fokus är alltjämt fredagens amerikanska sysselsättningsrapport.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?