1515

Råvaror: Oljepriset ned på skuldoro

Priset på råolja sjönk på onsdagsförmiddagen sedan Portugal återigen lyfts upp i blickfånget efter att landets kreditbetyg sänkts till skräpstatuts av Moody's. På metallmarknaderna var det mer blandade, små rörelser.

Vid klockan 11.40 hade WTI-oljan i första terminsposition tappat 0,12 dollar till 96,77 dollar per fat, medan Brent-oljan sjönk 1,00 dollar till 112,61 dollar per fat.

Moody's sänkte under tisdagskvällen kreditbetyget för Portugal med fyra steg till skräpstatus. Enligt Moody's återspeglar det sänkta kreditbetyget den ökande risken att Portugal kommer att behöva ett andra stödpaket innan landet kan återvända till den öppna marknaden för finansiering.

Kreditvärderingsinstitutet ser en ökande sannolikhet att den privata sektorns deltagande kommer att vara ett krav för ett stödpaket till landet.

Portugals finansdepartement kommenterade åtgärden med att den inte tar hänsyn till effekterna av den extra inkomstskatt som annonserades i förra veckan, och uppgav att det finns en "bred politisk konsensus" om de åtgärder som framförhandlats i samförstånd med EU, IMF och ECB som en del av stödpaketet.

"Oro kvarstår att marknaden kommer att bli stramare under tredje kvartalet på grund av stark efterfrågan trots IEA:s lagersläpp och höjd Opec-produktion. Å andra sidan fortsätter den europeiska statsskuldsituationen att vara en stor osäker sentimentsinfluens med den portugisiska nedgraderingen i går som det senaste exemplet", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Samtidigt har Saudiarabiens extra olja som beslutades pumpas efter det senaste Opec-mötet fått svårt att hitta köpare. Enligt Commerzbank beror det på att priserna som sätts fortsatt är för höga.

"Saudiarabien är helt klart villig att förse marknaden med ny olja för att ersätta produktionsförlusten i Libyen, men världens största exportör verkar inte vara villig att erbjuda den till betydligt lägre priser, vilket innebär att oljan i praktiken inte blir tillänglig", skriver Commerzbank i ett kundbrev.

På tisdagens eftermiddag släppte Barclays sina prognoser för snittpriserna på olja under 2012. Banken spår att Brent i snitt kommer att handlas till 115 dollar per fat, vilket är en höjning med 10 dollar från föregående prognos. För WTI:n spår Barclays ett snittpris om 110 dollar, vilket är en höjning med 4 dollar. Höjningen av prognoserna bedömdes vara en av faktorerna som låg bakom att oljepriset steg på tisdagen.

Under kvällen kommer inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute som föregår den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen. Till den senare statistiken väntar sig analytiker att råoljelagren ska ha sjunkit med drygt 2,3 miljoner fat under föregående vecka, men en stor avvikelse i API-rapporten kan få analytiker att justera sina prognoser.

Bland produkterna väntas bensinlagren ha stigit med 0,3 miljoner fat, medan lagren av destillat väntas ha ökat med knappt 0,7 miljoner fat.

På London Metal Exchange backade kopparn något. Metallen föll 30 dollar till 9.510 dollar per ton.

I Chile har kraftigt snöfall drabbat gruvproduktionen i bland annat Collahuasi-gruvan, som ägs av Xstrata och Anglo American. Samtidigt har gruvorna ägda av statliga Codelco påverkats av att arbetare förberett sig för att gå ut i strejk.

Även om analytiker gjort bedömningen att påverkan på produktionen kommer att vara liten, belyser det problemet för producenterna att öka utbudet trots att priserna fortsätter att vara höga.

Enligt en analys från Macguarie, hänvisad av Financial Times, har andra gruvor i Chile ägda av Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American och Antofagasta också haft störningar i produktionen de senaste månaderna.

"Om störningarna fortsätter i samma takt under resten av året, skulle det resultera i ett bortfall om cirka 1,1 miljoner ton 2011. Indikationerna är att tillväxten (i kopparutbud) absolut kommer att vara mager 2011", skrev Macguarie.

Bland övriga sjönk zinkpriset 19 dollar till 2.392 dollar per ton, medan nickel ökade 89 dollar till 23.389.

Financial News, en tidning utgiven av Kinas centralbank, PBOC, rapporterade på onsdagen att Kina sannolikt inte kommer att höja reservkraven för långivare då centralbanken har återstartat försäljningen av 28-dagars omvända repor.

Operationer på den öppna marknaden kan komma att bli centralbankens viktigaste verktyg för att dra bort likviditet i framtiden, enligt rapporten.

Frågan om räntehöjningar i helgen lämnades dock öppen, som det har spekulerats i tidigare i veckan.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld i stort sett oförändrad på cirka 1.516 dollar per uns, medan silver handlades upp drygt 0,33 dollar till knappa 35,52.

"Portugals nedgradering är en påminnelse att de europeiska skuldproblemen är långt ifrån lösta. Fokus riktas allt mer mot debatten om skuldtak i USA. Ett stigande fokus på statsskuldsoro i USA skulle också leda till bud på riskskydd och diversifiering", skrev Edel Tully, analytiker vid UBS i en rapport citerad av Bloomberg News.

USA:s president Barack Obama har bjudit in ledare för republikanerna och demokraterna i kongressen till Vita Huset för överläggningar om en långsiktig plan för att komma tillrätta med ökningen av statsskulden.

Table
 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?