1515

Råvaor: Guldet på väg uppåt

Priset på råolja tyngdes på onsdagen sedan Kinas centralbank höjt styrräntan och Moody's sänkt Portugals kreditbetyg till skräpstatuts. På basmetallmarknaden gick rörelserna i olika riktning på onsdagen, medan ädelmetallerna steg.

Vid klockan 18.30 hade WTI-oljan i första termin tappat 0:17 dollar till 96:72 dollar per fat, medan Brent- oljan sjönk 0:27 dollar till 113:34 dollar per fat.

Kinas centralbank höjde vid lunchtid på onsdagen sin styrränta, den ettåriga yuanlåneräntan, med 25 punkter till 6,56 procent. Samtidigt höjdes den ettåriga inlåningsräntan med 25 punkter till 3,50 procent.

"Den stramare penningpolitiken i Kina påverkar redan tillväxten. Det här är en policyförklaring, att inflationsbekämpning är viktigare än tillväxt. Det kommer att påverka efterfrågan på olja", sade Christophe Barret, analytiker på Credit Agricole till Bloomberg News.

Xia Bin, rådgivare till Kinas centralbank sade till Bloomberg News efter beskedet räntehöjningen "inte är nog". Räntan bör fortsatt höjas gradvis vilket enligt Xia Bin kommer att mildra problemet med negativa realräntor.

Moody's sänkte under tisdagskvällen kreditbetyget för Portugal med fyra steg till skräpstatus. Enligt Moody's återspeglar det sänkta kreditbetyget den ökande risken att Portugal kommer att behöva ett andra stödpaket innan landet kan återvända till den öppna marknaden för finansiering.

Portugals sänkta kreditbetyg försvagade euron, som vid 18.30-tiden noterades till 1:43 mot dollarn.

"Marknaden reagerar på de växande farhågorna kring Portugals kreditbetyg, riskaversion och en starkare dollar", sade Eugen Weinberg, chef för råvaruforskning på Commerzbank till Bloomberg News.

Under kvällen kommer inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute som föregår den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen. Till den senare statistiken väntar sig analytiker att råoljelagren ska ha sjunkit med drygt 2,3 miljoner fat under föregående vecka, men en stor avvikelse i API-rapporten kan få analytiker att justera sina prognoser.

Bland produkterna väntas bensinlagren ha stigit med 0,3 miljoner fat, medan lagren av destillat väntas ha ökat med knappt 0,7 miljoner fat.

På London Metal Exchange backade kopparn något. Metallen föll 25 dollar till 9.515 dollar per ton.

"Den kinesiska räntehöjningen medför ett nedåttryck på marknaden", sade Phil Streible, strateg på Lind-Waldock till Bloomberg News.

Bland övriga sjönk zinkpriset 28 dollar till 2.383 dollar per ton, medan nickel ökade 50 dollar till 23.350.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp 15:30 dollar till strax under 1.531 dollar per uns, medan silver handlades upp 0:69 dollar till noteringen 36:18.

"Investerarna flyr till säkrare tillgångar. Med oron kring Portugal och den pågående debatten kring det amerikanska skuldtaket är anledningarna att investera i guld helt enkelt för många", sade Adam Klopfenstein, strateg på Lind-Waldock till Bloomberg News.

USA:s president Barack Obama har avisat idén om en kortsiktig höjning av skuldtaket och bjöd samtidigt in ledare för republikanerna och demokraterna i kongressen till Vita huset för överläggningar om en långsiktig plan för att komma tillrätta med ökningen av statsskulden.

Den 2 augusti slår USA i skuldtaket och Barack Obama uppmanade kongressledamöterna för båda partierna att bryta det dödläge som för närvarande råder i frågan.

Table


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder.

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här.

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter:

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen.

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen:

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten.

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen.

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys.

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här.

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?