Hoppa till innehållet

Annons

Råvaor: Guldet på väg uppåt

Priset på råolja tyngdes på onsdagen sedan Kinas centralbank höjt styrräntan och Moody's sänkt Portugals kreditbetyg till skräpstatuts. På basmetallmarknaden gick rörelserna i olika riktning på onsdagen, medan ädelmetallerna steg.

Vid klockan 18.30 hade WTI-oljan i första termin tappat 0:17 dollar till 96:72 dollar per fat, medan Brent- oljan sjönk 0:27 dollar till 113:34 dollar per fat.

Kinas centralbank höjde vid lunchtid på onsdagen sin styrränta, den ettåriga yuanlåneräntan, med 25 punkter till 6,56 procent. Samtidigt höjdes den ettåriga inlåningsräntan med 25 punkter till 3,50 procent.

"Den stramare penningpolitiken i Kina påverkar redan tillväxten. Det här är en policyförklaring, att inflationsbekämpning är viktigare än tillväxt. Det kommer att påverka efterfrågan på olja", sade Christophe Barret, analytiker på Credit Agricole till Bloomberg News.

Xia Bin, rådgivare till Kinas centralbank sade till Bloomberg News efter beskedet räntehöjningen "inte är nog". Räntan bör fortsatt höjas gradvis vilket enligt Xia Bin kommer att mildra problemet med negativa realräntor.

Moody's sänkte under tisdagskvällen kreditbetyget för Portugal med fyra steg till skräpstatus. Enligt Moody's återspeglar det sänkta kreditbetyget den ökande risken att Portugal kommer att behöva ett andra stödpaket innan landet kan återvända till den öppna marknaden för finansiering.

Portugals sänkta kreditbetyg försvagade euron, som vid 18.30-tiden noterades till 1:43 mot dollarn.

"Marknaden reagerar på de växande farhågorna kring Portugals kreditbetyg, riskaversion och en starkare dollar", sade Eugen Weinberg, chef för råvaruforskning på Commerzbank till Bloomberg News.

Under kvällen kommer inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute som föregår den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen. Till den senare statistiken väntar sig analytiker att råoljelagren ska ha sjunkit med drygt 2,3 miljoner fat under föregående vecka, men en stor avvikelse i API-rapporten kan få analytiker att justera sina prognoser.

Bland produkterna väntas bensinlagren ha stigit med 0,3 miljoner fat, medan lagren av destillat väntas ha ökat med knappt 0,7 miljoner fat.

På London Metal Exchange backade kopparn något. Metallen föll 25 dollar till 9.515 dollar per ton.

"Den kinesiska räntehöjningen medför ett nedåttryck på marknaden", sade Phil Streible, strateg på Lind-Waldock till Bloomberg News.

Bland övriga sjönk zinkpriset 28 dollar till 2.383 dollar per ton, medan nickel ökade 50 dollar till 23.350.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp 15:30 dollar till strax under 1.531 dollar per uns, medan silver handlades upp 0:69 dollar till noteringen 36:18.

"Investerarna flyr till säkrare tillgångar. Med oron kring Portugal och den pågående debatten kring det amerikanska skuldtaket är anledningarna att investera i guld helt enkelt för många", sade Adam Klopfenstein, strateg på Lind-Waldock till Bloomberg News.

USA:s president Barack Obama har avisat idén om en kortsiktig höjning av skuldtaket och bjöd samtidigt in ledare för republikanerna och demokraterna i kongressen till Vita huset för överläggningar om en långsiktig plan för att komma tillrätta med ökningen av statsskulden.

Den 2 augusti slår USA i skuldtaket och Barack Obama uppmanade kongressledamöterna för båda partierna att bryta det dödläge som för närvarande råder i frågan.

Table

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera