Hoppa till innehållet

Annons

Stockholmsbörsen: Stillsam tisdag på börsen

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden trend på tisdagen, men vände uppåt till positivt territorium i den avslutande handeln. Marknaden var stillsam i brist på tydliga indikationer från Wall Street och det sågs små indexrörelser även hos de tongivande Europabörserna.

SIX Generalindex var vid stängning upp 0,1 procent till 343 samtidigt som OMX30-index steg 0,1 procent till 1.127. Omsättningen för dagen var 9 miljarder kronor.

Riksbanken aviserade, helt i linje med marknadens förväntningar, en höjning av reporäntan med 25 punkter till 2,00 procent under morgonen. Vidare sänkte Riksbanken sina prognoser något för BNP-tillväxt och inflation 2011 och 2012.

Sektormässigt var kraftsektorn dagens förlorare med en nedgång på 2 procent, där Arise Windpower föll tillbaka 2,7 procent.

En ljusare dag möttes energi-sektorn av som steg 1 procent, där EnQuest agerade draglok. Aktien steg efter att Bank of America-Merill Lynch inlett bevakningen av oljebolaget med neutral rekommendation och en riktkurs satt till 1,49 pund, motsvarande cirka 15 kronor. Marknaden var positiv till aktien som steg 2,7 procent till 13,15 kronor.

Bland OMXS30 konstituenterna sågs en mixad utveckling. Höjde index gjorde börsjätten H&M som steg 1 procent till 221,40 kronor. Den bästa procentuella utvecklingen stod Lundin Petroleum för och klättrade 1,4 procent, medan det gick sämre för Nokia som backade 1,9 procent.

Den mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen var Volvo som handlades i en oregelbunden trend hela dagen. Strax innan stängingen lyckades aktien bryta igenom nollstrecket och stängde upp 0,3 procent.

Bland övriga index gick de defensiva aktierna i SIX Defensive 15-index framåt, samtidigt som de cykliska storbolagen i SIX Cyclical 15-index föll tillbaka på minus.

Starkaste defensiva aktien var fastighetsbolaget Fabege som steg 2 procent till 65,60 kronor, medan den svagaste cykliska aktien var SSAB som föll 1,4 procent till 92,90 kronor.

Fabege lyftes bland annat av en uppgraderad rekommendation av ABG Sundal Collier till köp från tidigare behåll. Bolaget fick samtidigt en höjd riktkurs till 70 kronor från tidigare 68 kronor.

Rapportsäsongen mjukstartade på tisdagen med Industrivärden som inkom med sin rapport för det andra kvartalet, men i övrigt har det varit relativt tunt med nyheter på bolagsfronten.

Investmentbolagets substansvärde uppgick till 135 kronor den 30 juni, jämfört med 149 kronor per aktie vid årets början och 120 kronor vid samma period i fjol. Aktien stängde nedåt med 0,8 procent vid 105,50 kronor.

Byggbolaget Peab har tecknat avtal om att förvärva 65 procent av aktierna i Terje Hansen. Terje Hansen har 45 anställda och omsatte 144 miljoner norska kronor under 2010. Peab-aktien steg 0,7 procent till 46,50 kronor.

Bemanningsbolaget Proffice meddelade att bolaget förvärvar studentbemanningsföretaget Komet Holding med cirka 600 konsulter och 40 medarbetare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Köpet finansieras med tillgängliga likvida medel inom Proffice. Proffice-aktien ökade 0,6 procent till 33 kronor.

Bland dagens aktierekommendationer sänkte Carnegie sin rekommendation på kösbolaget Nobia till neutral, från tidigare outperform. Samtidigt justerades riktkursen ner till 48 kronor, från tidigare 62 kronor. Aktien handlades nedåt med 3,6 procent till 40,50 kronor.

Detaljhandelsstatistiken för EMU-området inkom sämre än väntat och noterade en minskning med 1,9 procent i årstakt under maj, jämfört med analytikernas förväntningar på -0,3 procent.

Eftermiddagens amerikanska statistik inkom i linje med förväntningarna, där industriorderingången i USA noterade en uppgång på 0,8 procent i maj samtidigt som förra månadens utfall reviderades upp till -0,9 procent i månadstakt.

Veckans viktigaste makrosiffra kommer dock inte förrän på fredag då USA:s arbetslöshetsrapport för juli ska presenteras.

Innehåll från NetnodAnnons

Ny standard för att överföra tid minimerar säkerhetsrisker

Energi, media och finansbranschen har alla en sak gemensamt, de är beroende av exakt och pålitlig tid. Men den traditionella tiden via GPS är sårbar enligt Post- och Telestyrelsen (PTS). Uppdraget att etablera en ny standard för överföring av tid i Sverige gick till Netnod som nu tagit fram en ny standard som drivs av en handfull atomklockor strategiskt placerade runt om i landet.

Den snabba digitaliseringen och globaliseringen som skett i vårt samhälle kommer med många fördelar. Samtidigt medför det nya säkerhetsrisker som måste beaktas, och för myndigheter och företag är en exakt tidsangivelse viktigt att säkra.  

– Att få tiden via GPS är inte längre pålitligt nog för många företag. Ukraina kriget har drivit på den här frågan och visat att den standard som många svenska myndigheter och företag har använt sig av upp till nu kan medföra stora risker. För att säkra tidsangivelser ville Post & Telestyrelsen etablera en ny standard för överföring av tid i Sverige. Uppdraget gick till oss på Netnod och den nya standarden minimerar säkerhetsriskerna för svenska bolag, säger Christian Lindholm, Senior Product Manager.

Viktigt att säkra exakt tidsangivelse

Angrepp på satelliter som stör tidsangivelserna kan idag medföra svåra och kostbara driftstörningar för många svenska bolag och myndigheter och deras kunder. För finanssektorn kan det exempelvis även medföra brott mot Mifid 2, för energisektorn kan övervakning och felsökning försvåras, för mobiloperatörerna att de inte kan säkerställa mobiluppkoppling och för media att ljud och bild inte synkar. 

– Men det handlar också om att göra Sverige oberoende av externa aktörer för leverans av tid. Med tid som levereras via robust och säker infrastruktur från lokala atomur är Sverige oberoende av möjliga disruptiva världshändelser, menar Christian Lindholm.  

Nya standarden drivs av atomklockor i Sverige

Netnod, som ägs av en stiftelse, drivs i syfte att leverera tjänster som säkerställer ett robust och fungerande internet. Netnod ses som en neutral part inom området internets infrastruktur och härstammar från en stiftelse med över 25 års historik av att utveckla och erbjuda tjänster runt internets infrastruktur. Den nya standarden för exakt tidsangivelse som Netnod har tagit fram drivs via ett flertal atomklockor som är strategiskt placerade i landet och hämtas upp via fibrer. Om du är samlokaliserad på någon av Netnod:s Time Direct-platser kan du lätt ansluta till tjänsten

– Anslut helt enkelt till vår tidstjänst direkt över en korskoppling så börjar du få den mest exakta och robusta tidstjänsten i Sverige. Om du är en Netnod IX-kund kan du ansluta via din befintliga IX-port vilket gör detta ännu mer kostnadseffektivt och snabbt att installera. Vi är stolta över att kunna fortsätta vara drivande i frågor kring internets infrastruktur och skapa förutsättningar för en ökad cybersäkerhet, avslutar Christian Lindholm. 

Om Netnod

Netnod är en neutral och oberoende organisation som arbetar för ett stabilt och säkert internet. Vi tillhandahåller stöd för kritisk infrastruktur, allt från sammankopplingstjänster och Internetutbyten till DNS-tjänster, drift av rotserver och tid- och frekvenstjänster. Etablerat 1996 och ägs till fullo av den ideella stiftelsen TU -stiftelsen (Stiftelsen för Telematikens utveckling). 

Mer information finns på Netnod 

 

Mer från Netnod

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netnod och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera