1515

Stockholmsbörsen: Stillsam tisdag på börsen

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden trend på tisdagen, men vände uppåt till positivt territorium i den avslutande handeln. Marknaden var stillsam i brist på tydliga indikationer från Wall Street och det sågs små indexrörelser även hos de tongivande Europabörserna.

SIX Generalindex var vid stängning upp 0,1 procent till 343 samtidigt som OMX30-index steg 0,1 procent till 1.127. Omsättningen för dagen var 9 miljarder kronor.

Riksbanken aviserade, helt i linje med marknadens förväntningar, en höjning av reporäntan med 25 punkter till 2,00 procent under morgonen. Vidare sänkte Riksbanken sina prognoser något för BNP-tillväxt och inflation 2011 och 2012.

Sektormässigt var kraftsektorn dagens förlorare med en nedgång på 2 procent, där Arise Windpower föll tillbaka 2,7 procent.

En ljusare dag möttes energi-sektorn av som steg 1 procent, där EnQuest agerade draglok. Aktien steg efter att Bank of America-Merill Lynch inlett bevakningen av oljebolaget med neutral rekommendation och en riktkurs satt till 1,49 pund, motsvarande cirka 15 kronor. Marknaden var positiv till aktien som steg 2,7 procent till 13,15 kronor.

Bland OMXS30 konstituenterna sågs en mixad utveckling. Höjde index gjorde börsjätten H&M som steg 1 procent till 221,40 kronor. Den bästa procentuella utvecklingen stod Lundin Petroleum för och klättrade 1,4 procent, medan det gick sämre för Nokia som backade 1,9 procent.

Den mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen var Volvo som handlades i en oregelbunden trend hela dagen. Strax innan stängingen lyckades aktien bryta igenom nollstrecket och stängde upp 0,3 procent.

Bland övriga index gick de defensiva aktierna i SIX Defensive 15-index framåt, samtidigt som de cykliska storbolagen i SIX Cyclical 15-index föll tillbaka på minus.

Starkaste defensiva aktien var fastighetsbolaget Fabege som steg 2 procent till 65,60 kronor, medan den svagaste cykliska aktien var SSAB som föll 1,4 procent till 92,90 kronor.

Fabege lyftes bland annat av en uppgraderad rekommendation av ABG Sundal Collier till köp från tidigare behåll. Bolaget fick samtidigt en höjd riktkurs till 70 kronor från tidigare 68 kronor.

Rapportsäsongen mjukstartade på tisdagen med Industrivärden som inkom med sin rapport för det andra kvartalet, men i övrigt har det varit relativt tunt med nyheter på bolagsfronten.

Investmentbolagets substansvärde uppgick till 135 kronor den 30 juni, jämfört med 149 kronor per aktie vid årets början och 120 kronor vid samma period i fjol. Aktien stängde nedåt med 0,8 procent vid 105,50 kronor.

Byggbolaget Peab har tecknat avtal om att förvärva 65 procent av aktierna i Terje Hansen. Terje Hansen har 45 anställda och omsatte 144 miljoner norska kronor under 2010. Peab-aktien steg 0,7 procent till 46,50 kronor.

Bemanningsbolaget Proffice meddelade att bolaget förvärvar studentbemanningsföretaget Komet Holding med cirka 600 konsulter och 40 medarbetare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Köpet finansieras med tillgängliga likvida medel inom Proffice. Proffice-aktien ökade 0,6 procent till 33 kronor.

Bland dagens aktierekommendationer sänkte Carnegie sin rekommendation på kösbolaget Nobia till neutral, från tidigare outperform. Samtidigt justerades riktkursen ner till 48 kronor, från tidigare 62 kronor. Aktien handlades nedåt med 3,6 procent till 40,50 kronor.

Detaljhandelsstatistiken för EMU-området inkom sämre än väntat och noterade en minskning med 1,9 procent i årstakt under maj, jämfört med analytikernas förväntningar på -0,3 procent.

Eftermiddagens amerikanska statistik inkom i linje med förväntningarna, där industriorderingången i USA noterade en uppgång på 0,8 procent i maj samtidigt som förra månadens utfall reviderades upp till -0,9 procent i månadstakt.

Veckans viktigaste makrosiffra kommer dock inte förrän på fredag då USA:s arbetslöshetsrapport för juli ska presenteras.


Innehåll från CowabAnnons

Cowab: Vår utrustning optimerar dina flöden i verkstad, lager och industri

För att öka sin konkurrenskraft blir det allt viktigare för företag att ha rätt utrustning till lager-, verkstad- och övriga industriprocesser. Genom att investera i ändamålsanpassade produkter med lång livslängd skapas ökad produktivitet och hållbarhet samt en säkrare arbetsmiljö.

– Att se över varje enskild hanteringsdel inom sina processer och se till att man har hållbar utrustning blir allt viktigare. Våra lösningar kring inredning och möbler för lager, verkstad och industri hjälper våra kunder att effektivisera sina processer, utnyttja resurserna bättre och bli mer lönsamma, säger Håkan von Uckermann, ansvarig för Cowabkoncernen. 

Cowabs kunder återfinns framför allt inom tillverkningsindustrin och företaget säljer bland annat arbetsbänkar, pallställ, lagerhyllor, vagnar och lyftbord.  

– Det blir allt viktigare att se till att den utrustning man investerar i är rätt för det ändamål den ska användas till. Det är först då man når en ökad hållbarhet samtidigt som man minimerar risken för produktionsstopp, får minskat spill och färre reparationer, berättar Håkan von Uckermann.

Bättre och säkrare arbetsmiljö

En hållbar produktion skapas genom utrustning av hög kvalité, gjord av rätt material för den arbetsuppgift som ska utföras och för den givna miljön den ska vara i. En annan stor fördel med att ha rätt utrustning är att det också leder till en bättre och säkrare arbetsmiljö, menar Håkan von Uckermann

– Med korrekt anpassad utrustning kan du minska arbetsrelaterade skador, som exempelvis förslitningsskador eller uttröttningssymptom, trots tunga lyft och trånga utrymmen. Du skapar en bättre ergonomi för dina medarbetare och en säkrare arbetsmiljö.

Cowab, vars vision är att hjälpa arbetsplatser att accelerera genom rätt utrustning och kompetens, är idag ett av de äldsta företagen inom branschen och snart firar bolaget 90-årsjubileum.

– Vi har genom åren byggt upp en bred samlad kompetens och förståelse för våra kunders verksamhet och har ett nära samarbete med våra samarbetspartners. Det gör att vi kan erbjuda ett högkvalitativt standardsortiment såväl som skräddarsydda helhetslösningar som helt kan anpassas efter kundens behov. Vi blir på så vis ett komplement till de stora automatiserade produktionsflödena. Vi är dessutom otroligt starka, tycker jag, när det kommer till allt som rör den fasta arbetsplatsen i produktionen, oavsett om den ska vara i ett lager, en verkstad eller exempelvis en större stålindustri, berättar Håkan von Uckermann.

Minskar returer och överkonsumtion

Även om Cowab är ett relativt litet bolag har bolaget ett uttalat fokus kring hur man ska uppnå ett sunt förhållningssätt mellan konsumtion och hållbarhet.

– Det är viktigt för oss att se till att vi tar hand om våra resurser på ett bättre sätt. Vi gör det bland annat genom att se till att våra kunder får högkvalitativa lösningar som minimerar returer och minskar överkonsumtion, avslutar Håkan von Uckermann.

Om Cowab
Vi hjälper arbetsplatser att uppnå högre lönsamhet och bättre arbetsmiljö med kvalitativ utrustning till verkstad, lager och industri sedan 1933. Ambitionen är att sälja rätt produkt, till rätt kund och till rätt användningsområde genom att erbjuda specialistkunskap och ändamålsanpassade produkter med lång livslängd. Välkommen att kontakta oss på 010 – 69 00 100 eller läs mer om oss på

www.Cowab.se 

Upptäck Cowabs sortiment 

Så säkrar vi hållbarhet i 100 år till

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cowab och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?