1515

Råvaror: Nedåt för olja och metaller

Både olja och basmetaller noterades något nedåt i den inledande handeln på tisdagen.

Vid klockan 08.10 hade WTI-oljan backat med 0:10 dollar till 94:84 dollar per fat, medan Brent-oljan sjunkit med 0:22 dollar till 111:17 dollar per fat.

Den kinesiska centralbankschefen Zhou Xiaochuan skrev i en artikel på måndagen att landet bör fortsätta att bedriva en "klok" (prudent) penningpolitik i en miljö av höga inflationsförväntningar. Enligt Zhou Xiaochuan bör Kina fokusera på att stabilisera den totala prisnivån, och fortsatt använda marknadsbaserade verktyg för att hantera likviditeten och förhindra stora fluktuationer i den ekonomiska tillväxten.

"Det här påverkar definitivt sentimentet eftersom Kina har varit en stor faktor som drivit upp priset på olja. En del av den senaste tidens ekonomiska statistik har inte varit så bra som vissa väntat sig så det finns en del tecken på att Kina håller på att stanna av", säger Victor Shum vid Purvin & Gertz till Bloomberg News.

Antalet långa positioner i Brent-oljan sjönk på ICE- börsen under veckan fram till den 28 juni till 87.831 kontrakt från 89.058 veckan före. Det var drygt 38.000 kontrakt fler än de korta positionerna.

På basmetallmarknaden i London sjönk kopparn för första gången på sex dagar. Även här gjorde den kinesiska centralbankschefens uttalande sig påmint. Kopparn noterades ned 17 dollar till 9.438 dollar per ton.

"Det finns fortfarande möjligheter för ytterligare åtstramningar i Kina, även om den senaste tidens statistik tyder på någonting annat, eftersom inflationen är ett fortsatt stort problem. Det är dock sannolikt att den här cykeln är på väg mot sitt slut, och att det tillsamman med förväntningar om en svagare dollar borde få kopparn att testa rekordnivåer igen", säger Zhang Dongsheng, analyschef vid China International Futures, till Bloomberg News.

I övrigt på statistikfronten kom under morgonen HSBC:s index för tjänstesektorn i Kina, som sjönk till 54,1 i juni jämfört med 54,3 i föregående månad. Enligt en mätning från den nationella statistikbyrån och Federation of Logistics and Purchasing, som publicerades under söndagen, sjönk tjänstesektorns PMI till 57,0 från 61,9 i månaden före.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?