1515

Räntor och valutor: Kronan stärks mot euron

Vid lunchtid var svenska räntor upp ett par punkter i den kortare änden efter en väntad räntehöjning från Riksbanken. Räntan på tyska motsvarigheter tickade samtidigt ned något. På valutamarknaden stärktes kronan ett par öre mot euro och dollar efter räntebeskedet.

Räntan på den tvååriga svenska benchmarkobligationen tickade upp 2 punkter till 2,40 procent medan den tyska motsvarigheten sjunkit 2 punkter till 1,64 procent, båda jämfört med nivån vid måndagens svenska stängning. Räntan på svensk tioåring var oförändrad på 2,93 procent medan tysk motsvarighet sjönk 1 punkt till 3,01 procent.

Riksbanken meddelade på förmiddagen att reporäntan, som väntat, höjs med 0,25 procentenheter till 2,00 procent. Samtliga 14 analytiker i SME Direkts enkät räknade med en höjning på 25 punkter. Inte heller räntebanan justerades i någon större utsträckning. I fronten höjdes den marginellt från 2,24 till 2,30 procent under det fjärde kvartalet samt från 2,50 till 2,52 procent under det första kvartalet 2012.

I ett marknadsbrev benämnde Nordeas ekonomer Mikael Sarwe och Fredrik Floric den mindre höjningen av räntebanan som "teknisk" och konstaterade att räntebanan fortsatt står i stark kontrast mot "marknadens mycket mer duvaktiga syn".

Givet hur långtifrån marknaden ligger i bedömningen om framtida ränta jämfört med Riksbanken tyckte Nordea att det var något överraskande att det inte blev en större "sell- off" på räntemarknaden och att inte kronan stärktes mer.

Roger Josefsson, chefsekonom vid Danske Bank, sa till Nyhetsbyrån Direkt att det inte var några jätteförändringar.

"Någon form av skevhet är väl att man förväntade sig en nedjustering men istället justerade upp Q4-värdet", sa han.

Enligt Handelsbankens Martin Enlund är Riksbanken dock nu något mjukare än vad den var i april. Då skrev Riksbanken mest om möjligheten att inflationen översätts till högre lönetillväxt och därigenom leder till högre inhemsk inflation.

"Nu balanseras detta upp med att omvärldstillväxten kan bli svagare än de tänkt sig. Det senare kan tolkas som att Riksbanken - om data fortsätter komma in svagt - kan komma att mjukna i september", enligt Martin Enlund.

Under morgonen visade Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn en nedgång till 54,0 från 56,9 i maj, en indikation på avtagande tillväxt.

På valutamarknaden stärktes kronan med 3 öre mot euron till 9,07 samt var i stort oförändrad mot dollarn kring 6,27, jämfört med noteringarna vid måndagens svenska stängning, efter att ha noterats svagare mot såväl dollar som euro inför Riksbankens räntebesked. Euron tappade till 1,448, från 1,452, mot dollarn, där oro för Grekland fortsätter att bidra på marginalen.

ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny uttryckte oro över Standard & Poor's aggressivitet efter dess meddelande på måndagen om att den grekiska räddningsplanen kan komma att ses som en "selektiv betalningsinställelse".

"Vi har en konstig situation. Vissa banker är redo (att hjälpa till), för de är intresserade av att stabilisera Grekland. Vi har en svår diskussion med rating-instituten, som tycker att även en liten omstrukturering ska klassas som betalningsinställelse", sa han.

Skärmnoteringar visar på en uppgång för grekiska statsobligationer på tisdagen. Även italienska och spanska statsobligationer handlas högre.

Oro över den kinesiska inflationen och en antagen nära förestående räntehöjning i Kina påverkar även det negativt på risksentimentet och gav stöd åt dollarn på tisdagsförmiddagen. Dollar/yen steg till 81,1 från 80,8.

Amerikanska räntor var vid lunchtid ned 2-3 punkter. Tioåringen noterades ned 3 punkter till 3,15 procent medan tvååringen var ned 2 punkter till 0,45 procent.

Klockan 16 kommer industriorder för maj i USA, som antas ha stigit 1,0 procent efter en nedgång på 1,2 procent i april.


Innehåll från NetsmartAnnons

Mötestrender: Demokratiska möten – alla ska kunna delta på samma villkor

Fler digitala möten kan spara stora pengar åt företagen, med lägre kostnader för tjänsteresor och mindre stress. Men nya hybrida mötesformer innebär samtidigt en teknisk utmaning för många bolag och deras anställda.

– Vi vill att det ska vara enkelt. Det är viktigt att få med sig alla oavsett grad av teknikintresse, säger Ronnie Gran produktspecialist på Netsmart, distributör av interaktiva produkter till företag, organisationer och skolor.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Du loggar in på ett digitalt möte, men helt plötsligt försvinner ljudet. Känner du igen dig? Det tar både tid och energi att lösa teknikproblem, men det finns en lösning. Om du har rätt verktyg kan du både undvika strul – och se till att allas röster blir hörda under mötet. Netsmarts expert Ronnie Gran reder ut alla frågetecken kring framtidens möten.

– Alla behöver bra utrustning. Ju mer vi använder tekniken desto mer blir vi medvetna om hur viktigt det är med bra ljud och bild. Allt pappersprassel, kaffekoppar, folk som pratar i mun på varandra – nu är det viktigare än någonsin att ha rätt verktyg, säger han.

Ronnie Gran får ofta frågan hur man kan få mötena så givande som möjligt när några deltar på plats, och andra hemifrån. Han berättar att framtidens arbetssätt redan är här.

– Tänk dig att du istället för de vanliga mikrofonerna, sladdarna och allt sånt har 8 192 virtuella mikrofonpunkter utspridda i hela rummet. Dessa mikrofoner anpassar sig automatiskt efter antalet personer som pratar, oavsett var de befinner sig i rummet och filtrerar även bort distraherande bakgrundsljud, säger han.

Netsmarts lösningar är dessutom helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Den väggmonterade mikrofonlösningen gör att du slipper både sladdar och fjärrkontroller.

– Den stora fördelen, förutom att ljudet blir så himla bra, är att det är enkelt att koppla in och använda. Många hör av sig och berättar att de inte trodde att det skulle vara så enkelt, säger han.

Ronnie Gran berättar om en av deras kunder som hade för låg ljudnivå under sina digitala möten.

– Det var ett stort finansinstitut, och när det handlar om pengar och siffror kan det bli stora problem om mottagaren inte riktigt hör vad den andra säger. De provade att montera in en Nureva HDL300 i ett av sina rum och för dem var det som natt och dag. Det blev en enorm skillnad – och ger en helt annan trygghet och säkerhet, säger han.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?