Hoppa till innehållet

Annons

Råvaror: Uppåt för oljan

Råoljan inledde veckan med mindre rörelser kring nivån för oförändrat på måndagsmorgonen. Det var en viss dragning uppåt för WTI-oljan som vid klockan 08.30 var WTI-oljan i första termin upp 0,32 dollar till 95,26 dollar per fat, medan brentoljan hade stigit 0,11 dollar till 111,88 dollar per fat.

Under förra veckan klättrade oljan runt 4 procent efter uppgifter att Grekland ska få finansiellt stöd på upp till 85 miljarder euro.

Under lördagen godkände Eurogruppen den femte delutbetalningen på 8,7 miljarder euro till landet.

"Det finns en hel del optimism om att problemen kommer att lösas och att balansen i världen återvänder, och ett resultat av det blir att vi får ökad efterfrågan på råvaror", säger Jonathan Barratt vid Commodity Broking Services till Bloomberg News.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1,456 mot dollarn, från 1,447 vid fredagens svenska stängning och dollarn tappade till 80,75 mot yenen, från 81,05.

I London steg kopparn med 60 dollar till 9.505 dollar per ton på basmetallmarknaden. Spekulation om att Kina kommer att avhålla sig från ytterligare åtstramningar såg till att stödja metallen.

"Den senaste tidens statistik ifrån Kina inger hopp om att det kanske inte kommer fler räntehöjningar eller reservkravshöjningar under den närmsta tiden", säger He Ruiyan vid Xiamen International Trade Futures till Bloomberg News.

På fredagen släpptes det kinesiska inköpschefsindex för industrin som sjönk till 50,9 i juni, jämfört med 52,0 månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades inköpschefsindex sjunka till 51,5.

Sedan inledningen av 2010 har Kina höjt räntan fyra gånger samt höjt reservkraven för bankerna 12 gånger för att få bukt med inflationen, som ligger på den högsta nivån på nästan tre år.

Table

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera