1515

Räntor och valutor: Kronan faller tillbaka

Räntorna i Europas kärnländer sjönk något i längre löptider på måndagen, samtidigt som Europabörserna visade en blandad utveckling. Tyska statsobligationer handlades vid svensk stängning 2 punkter upp i korta änden medan tioåringen var 1 punkt ned jämfört med fredag samma tid. Bland de perifera länderna var räntorna klart ned i Grekland och Irland.

Standard & Poor's uppgav på måndagen att rollover- planerna rörande Grekland kan komma att definieras som en "selektiv default". Båda de franska alternativen kommer troligen att klassas som en default under S&P:s kriterier då obligationerna är värda mindre jämfört med ursprungsvillkoren. S&P tillade dock att default-ratingen kan bli tillfällig och att de skulle sätta ett nytt betyg efter att en skuldväxling genomförts.

"Detta skickar tillbaka alla policyansvariga och bankerna till ritbordet för att tänka ut något nytt. ECB säger att de inte kommer att acceptera default-klassade obligationer. Någon måste ge efter, antingen Tyskland eller kreditinstituten eller ECB. En av dessa tre måste kompromissa", sade Christoph Rieger på Commerzbank till Bloomberg News.

S&P:s besked tyngde i viss mån sentimentet på måndagen.

"Behandlingen från kreditinstituten över varje form av grekisk bailout eller rollover-plan är avgörande givet andrahandseffekterna om det skulle betraktas som en kredithändelse", sade Michael Leister, räntestrateg på WestLB, enligt Bloomberg News.

Eurogruppen beslutade i helgen att godkänna nästa delutbetalning på 8,7 miljarder euro till Grekland, och närmast inväntas IMF:s formella beslut om sin utbetalning om 3,3 miljarder euro.

Commerzbank konstaterade i ett marknadsbrev att euroländernas ledare uppenbarligen återigen skjutit fram beslutet om ett nytt flerårigt stödpaket till Grekland.

Ett skäl är att förhandlingarna med den privata sektorns långivare fortsätter, vilket gör att detaljerna i ett stödpaket dröjer. En annan faktor är uppenbarligen att euroledarna fortfarande inte har fått kreditvärderingsinstitutens godkännande, vilket bekräftas av måndagens besked från Standard & Poor's.

Commerbank tror ändå att ett nytt flerårigt stödpaket för Grekland kommer att drivas igenom.

"Ur politikernas synvinkel så skulle en default för Grekland vara alltför riskabelt i nuläget då det skulle kunna ge smittspridning till de andra högt skuldsatta periferi länderna och destabilisera hela euroområdet", skrev Commerzbank.

EU-kommissionens ekonomiske talesman Amadeu Altafaj ville på måndagen inte kommentera S&P-uttalandet. Han sade att de inte längre väntar sig att euroländerna ska enas om alla detaljer i ett andra grekiskt krispaket vid eurogruppens möte den 11 juli, men framhöll att arbetet med en lösning inklusive den privata sektorns deltagande fortskrider framgångsrikt.

"Vecka efter vecka skalas lager efter lager av osäkerhet bort från upplägget", sade han.

Martin Kotthaus, talesman för Tysklands finansdepartement, uppgav också att euroländernas ledare fortsatt förhandlar om detaljerna i programmet för stöd till Grekland, och att en lösning kan vara klar till att den nästa delutbetalningen ska ske, i september.

Euron tog initialt stöd av eurogruppens klartecken för låneutbetalning och gick upp till 1:4578 mot dollarn som högst, men tyngdes därefter av S&P:s besked. Vid svensk stängning handlades euron på 1:452, vilket ändå var en förstärkning från 1:446 på fredagen samma tid.

"Grekland har varit hindret (för euron) och den här frågan om att rulla skulden och kreditvärderingsinstitutens uppfattning kommer att vara något som marknaden håller ögonen på", sade Jeremy Stretch på CIBC Markets till Reuters.

Närmaste viktiga anhalt med bäring för euroutsikterna är annars ECB:s rådsmöte på torsdagen, där ECB väntas leverera den räntehöjning med 25 punkter som tydligt flaggades för vid junimötet.

Måndagens agenda var tunn, med helgstängt USA på grund av nationaldagsfirande. Industrins producentpriser i euroområdet sjönk med 0,2 procent i maj jämfört med föregående månad och steg 6,2 procent i årstakt, väntat var - 0,1 respektive +6,3 procent.

Svenska räntor var vid stängning oförändrade till 3-4 punkter upp. Kronan har sammantaget stärkts 3 öre mot dollarn och även marginellt mot euron jämfört med noteringarna vid fredagens stängning.

Finansminister Anders Borg upprepade på måndagen att det på senare tid har tillkommit ett antal risker på nedsidan mot regeringens prognoser. Det handlar främst om problemen i Grekland och en sämre ekonomisk utveckling i den amerikanska ekonomin, och dessa faktorer talar för att svensk ekonomi kan behöva stimuleras mer.

Närmast för svensk del inväntas Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport på tisdagen. Bedömarna i SME Direkts prognosenkät är helt eniga om att räntan höjs med 25 punkter. Enigheten är nästan lika stor om att räntebanan lämnas oförändrad, samtidigt som en del framhåller att riskerna ligger på nedsidan om banan ändå skulle ändras.

Nordea konstaterar i ett marknadsbrev att räntebanan normalt ändras i samband med en penningpolitisk rapport, och om den ändras denna gång så kommer det troligen inte att bli uppåt. Från ett inhemskt perspektiv så finns det anledning att förvänta sig en oförändrad bias, men samtidigt tynger faktorer som inhemsk konsumtion och global oro i motsatt riktning.

Den svaga konsumtionen har troligen koppling till bankernas tuffare bolånemarginaler (på grund av dyrare finansiering utifrån Basel-kraven). Eftersom hushållen har ökat sin belåning betydligt det senaste decenniet så ligger räntetoppen troligen lägre än det neutrala intervallet på 3,75 till 4,25 procent.

"Även om direktionen beslutar att lämna räntebanan oförändrad, vilket sannolikt skulle dra upp korta änden för räntorna, så kan marknaden ändå komma att landa i slutsatsen att den ändå måste revideras ned snart", skriver Nordea.


Innehåll från JungheinrichAnnons

Automation går hand i hand med säkerhet – och självständighet

Bardia Emad, chef över automation i Norden, Jungheinrich.
Bardia Emad, chef över automation i Norden, Jungheinrich.

De säkerhetsrisker som kommer med lagerarbete minskar avsevärt med ökad automation. På Jungheinrich är personsäkerheten av högsta prioritet och med automatiserade truckar erbjuder de sina kunder säkra, effektiva och skräddarsydda lösningar. 

– Målet är att våra kunder ska vara trygga och självständiga – men med 24/7-support från oss vid behov, säger Bardia Emad, chef över automation i Norden, Jungheinrich.

Jungheinrich tillhandahåller hel- och halvautomatiserade truckar såväl som manuella lösningar. Men säkerheten och flexibiliteten mot kund står alltid i fokus.

– Vi erbjuder och skräddarsyr den bästa lösningen för kunden, och som ett tyskt företag prioriterar vi säkerhet både för processer och för personal. Vår truckflotta består av en mängd olika produkter, säger Bardia Emad.

Automationens centrala säkerhetsvinster

För Jungheinrich innebär automatiseringen av truckflottan många vinster:  långsiktiga kostnadsminskningar, mätbarhet samt minskad energiförbrukning och utsläpp för att nämna några. Ur ett säkerhetsperspektiv är de centrala fördelarna att de förarlösa truckarna (AGV) gör färre misstag och orsakar färre olyckor – men det innebär också en processäkerhet, menar Bardia Emad.

– Automatiserade truckar innebär att arbetet fortsätter även om andra faktorer äventyras, till exempel att människor blir sjuka. Det möjliggör dessutom en anpassningsbar arbetsstrategi genom att produktionen planeras på ett förebyggande och mindre sårbart sätt.

Vikten av självständighet hos kund

Allt eftersom den tekniska utvecklingen fortlöper är det viktigt att involvera medarbetare, kunder och partners. På Jungheinrich lägger man fokus på att förbereda och utbilda personal både i att använda den utrustning som finns – och att lära sig förekomma eventuella felaktigheter. Bardia Emad understryker vikten av att kunderna ska kunna arbeta självständigt med truckarna och systemen, även om supporten alltid finns ett samtal bort.

– Vi erbjuder en särskilt anpassad utbildning för alla personer som är inblandade i arbetet med AGV-truckarna, eftersom vi tycker det är viktigt att våra kunder känner självständighet i sitt arbete. Men vi har också över 6 000 tekniker nära våra kunder, som rycker ut vid behov. 

Automation den naturliga vägen in i framtiden

Digitaliseringen och automatiseringen ökar med exponentiell styrka – och med coronapandemin har den fått ytterligare en skjuts. Vid rätt tillämpning innebär det stora vinster för alla industrier, i termer av säkerhet, effektivitet och personalvård. 

– Automation är den naturliga vägen in i framtiden – det måste ske, vare sig vi vill det eller inte, avslutar Bardia Emad.

Om Jungheinrich

Jungheinrich är en global koncern inom intralogistik med huvudkontor i Hamburg. I mer än 60 år har man hjälpt kunder till effektivare, säkrare och mer ergonomisk materialhantering.

Läs mer om automatiserade truckar här 

 

Mer från Jungheinrich

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jungheinrich och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?