1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Det grekiska dramat är över för denna gång och marknaden har börjat öka förväntningarna på kommande räntehöjningar från ECB. Detta har fått euron att stärkas och även kronan har avancerat i det bättre riskklimatet.

USA-börserna stängde upp på fredagen efter att ISM inkommit över förväntan på fredagseftermiddagen. Det grekiska dramat är över för denna gång sedan eurogruppen på lördagen godkänt den femte delutbetalningen på 8,7 miljarder. Under morgonen har Asienbörserna klättrat, Nikkei noterades över 10.000 för första gången sedan 2 maj, i spåren av minskad oro för dels euroskuldkrisen samt en amerikansk inbromsning.

"Det råder koncensus på marknaden om att Grekland kommer räddas vilket gjort att oron lättat för skuldkrisen. Lett av förväntningar för räntehöjningar från ECB kommer euron att stärkas fram till veckans räntemöte", sade Junichi Ishikawa, analytiker på IG Markets i Tokyo, till Bloomberg News.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:456 mot dollarn, från 1:447 vid fredagens svenska stängning och dollarn tappade till 80:75 mot yenen, från 81:05.

Vid torsdagens ECB-besked är en höjning med 25 punkter till 1,50 procent sedan tidigare diskonterad. Ränteswappar indikerar nu drygt 75 punkters räntehöjningar under de närmaste tolv månaderna, mot 43 punkter för en vecka sedan, visar en analys från Credit Suisse, enligt Bloomberg News.

"Med ytterligare räntehöjningar under detta år som inte är helt inprisade kan euron stärkas om dessa skulle inträffa", skrev Sara Yates, valutastrateg på Barclays, i en analys och gav kunder rådet att köpa euron, rapporterade Bloomberg News.

Eurogruppen godkände på lördagen den femte delutbetalningen på 8,7 miljarder euro till Grekland. Denna äger dock rum först efter IMF-styrelsens godkännande av sin del på 3,3 miljarder euro, som sker före den 15 juli.

I ett utlåtande på lördagen skrev dock IMF att de "ser fram emot att fortsätta arbeta med grekiska myndigheter och EU-partners i syfte att ge stöd till det ekonomiska programmet som ska hjälpa till att ge finanspolitisk hållbarhet".

Eurogruppens ursprungliga extrainkallade möte på söndagen ändrades till en telekonferens på lördagen. Det finns en rad punkter som måste redas ut innan det kan beslutas om ett utökat stödprogram till Grekland.

Pågående kontakter med Greklands fordringsägare syftar till att definiera villkoren för ett frivilligt deltagande som ska sänka Greklands årliga finansieringsbehov avsevärt.

Exakt omfattning på de privata långivarnas bidrag - och på ytterligare finansiering från euroländerna och IMF - kommer att bestämmas de närmaste veckorna. Eurogruppen noterade IIF:s löfte om rollover och förlängning av löptider, liksom åtaganden från andra marknadsaktörer om rollover.

Enligt Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har den tyska regeringen en katastrofplan utifall att det "osannolika" inträffar och det sker en grekisk default.

"Som en ansvarsfull regering förbereder vi oss självklart för den osannolika händelsen att det, mot all förmodan, skulle inträffa en grekisk default", sade han.

På måndagens europeiska agenda väntas PPI i euroområdet ha backat med 0,1 procent på månadsbasis. I morgon inkommer detaljhandelsstatistik rörande euroområdet för maj.

Utöver räntebesked från ECB väntas Bank of England på torsdag låta styrräntan vara oförändrad på 0,50 procent. På torsdagen inkommer även data rörande tysk och brittisk industriproduktion och på fredag väntas tysk handelsbalans.

Kronan har stärkts 5 öre mot dollarn och noteras ett par ören starkare mot euron, jämfört med stängning på fredagen.

Här hemma är det Almedalsveckan och finansminister Anders Borg deltar på måndagen och tisdagen.

Riksbanksdirektionen sammanträder på måndagen inför tisdagens räntebesked där samtliga 14 bedömare i SME Direkts analytikerenkät väntar sig en höjning med 25 punkter.

I morgon väntas Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn och på torsdag redovisas maj månads tjänsteproduktionsindex. På fredag redovisar SCB data över industriorder och industriproduktion samt så inkommer arbetslöshetsdata från Arbetsförmedlingen.

Den amerikanska tvåårsräntan är ned 1 punkt till 0,47 procent, medan tioårsräntan är ned 2 punkter till 3,18 procent, från fredagens svenska stängning.

USA håller helgstängt på måndagen och således väntas ingen amerikansk statistik i eftermiddag.

På tisdagen väntas från USA industriorder för maj och på onsdag ISM för tjänstesektorn. På torsdag inkommer veckovis data rörande antalet nyanmälda arbetslösa samt ADP- statistik över sysselsättning i den privata sektorn som ger en fingervisning inför fredagens arbetslöshetsrapport.

På söndagen sade John Cornyn, senator i Texas och republikansk ledare, att de kan komma att acceptera en "mini- deal" så att Obamaadministrationen kan höja skuldtaket.

Alltjämt skulle republikanerna föredra en långsiktig överenskommelse. Men om det enbart går att komma överens på kort sikt kan en "mini-deal" accepteras.

"Problemet med en mini-deal är att vi har ett "maxi- problem. Vi tar de nedskärningar vi kan nu och omförhandlar när vi närmar oss valet", sade John Cornyn.

Japanska räntor visade små nettorörelser i den korta änden medan 10-åringen klättrade 3 punkter till 1,17 procent.

I slutet av veckan väntas statistik över japanska maskinorder på torsdag samt bytes- och handelsbalans på fredag. Från Australien väntas centralbanken lämna räntan oförändrad på 4,75 procent på tisdagen.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?