1515

Räntor och valutor: Euron klättrar

Efter en initial urgröpning sedan S&P på morgonen meddelat att rollover-planerna rörande Grekland ska definieras som en selektiv default hämtade euron återigen tillbaka mark mot 1:455 mot dollarn. På räntemarknaden öppnade tysk och svensk tioåring båda ned ett par punkter.

"Euron såldes då marknaden reagerar på S&P:s rubrik. Varje gång som kreditvärderingsinstitut säger att Grekland kommer defaulta så leder det antagligen till ett initialt säljtryck på euron", sade Kumiko Gervaise, valutaanalytiker på Gaitame, till Bloomberg News.

Från att ha stärkts till 1:456 mot dollarn, tappade euron som mest ned mot 1:451 på S&P:s utlåtande om att rollover-planen rörande grekiska skulder kan innebära en "selektiv default". Båda de franska alternativen kommer troligen att klassas som en default under S&P:s kriterier då obligationerna är värda mindre jämfört med ursprungsvillkoren.

Strax efter öppning av räntemarknaden hade euron hämtat tillbaka till 1:454 från 1:447 vid fredagens stängning, sjätte raka dagen med euroappreciering.

Marknaden anser att det grekiska dramat är över för denna gång sedan eurogruppen på lördagen godkänt den femte delutbetalningen på 8,7 miljarder. Denna äger dock rum först efter IMF-styrelsens godkännande av sin del på 3,3 miljarder euro, ett beslut som sker före den 15 juli.

I ett utlåtande på lördagen skrev IMF att de "ser fram emot att fortsätta arbeta med grekiska myndigheter och EU-partners i syfte att ge stöd till det ekonomiska programmet som ska hjälpa till att ge finanspolitisk hållbarhet".

"Det råder koncensus på marknaden om att Grekland kommer räddas vilket gjort att oron lättat för skuldkrisen. Lett av förväntningar för räntehöjningar från ECB kommer euron att stärkas fram till veckans räntemöte", sade Junichi Ishikawa, analytiker på IG Markets i Tokyo, till Bloomberg News.

Vid torsdagens ECB-besked är en höjning med 25 punkter till 1,50 procent sedan tidigare diskonterad. Ränteswappar indikerar nu drygt 75 punkters räntehöjningar under de närmaste tolv månaderna, mot 43 punkter för en vecka sedan, visar en analys från Credit Suisse, enligt Bloomberg News.

"Med ytterligare räntehöjningar under detta år som inte är helt inprisade kan euron stärkas om dessa skulle inträffa", skrev Sara Yates, valutastrateg på Barclays, i en analys rapporterade Bloomberg News.

På räntemarknaden öppnade den svenska tioåriga benchmarkobligationen ned 2 punkter till 2,91 procent medan den tyska motsvarigheten var ned 3 punkter till 3,00 procent, båda jämfört med fredagens svenska stängning, den första dagen med sjunkande räntor efter fem dagar med ränteuppgång.

Räntan på den tyska tvååriga obligationen var ned 2 punkter till 1,62 procent medan räntan på den svenska motsvarigheten var upp 1 punkt till 2,37 procent.

På måndagens europeiska agenda väntas PPI för euroområdet ha backat med 0,1 procent på månadsbasis. I morgon inkommer detaljhandelsstatistik rörande euroområdet för maj.

Utöver räntehöjningen från ECB väntas Bank of England på torsdag låta styrräntan vara oförändrad på 0,50 procent. På torsdagen inkommer även data rörande tysk och brittisk industriproduktion och på fredag väntas tysk handelsbalans.

Kronan har stärkts 5 öre mot dollarn till 6:25 och noteras ett par ören starkare mot euron, jämfört med nivån vid stängning av den svenska räntemarknaden på fredagen.

Här hemma är det Almedalsveckan och finansminister Anders Borg deltar på måndagen och tisdagen.

Riksbanksdirektionen sammanträder på måndagen inför tisdagens räntebesked där samtliga 14 bedömare i SME Direkts analytikerenkät väntar sig en höjning med 25 punkter.

I morgon väntas även Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn och på torsdag redovisas maj månads tjänsteproduktionsindex. På fredag redovisar SCB data över industriorder och industriproduktion.

USA håller nationaldagsstängt på måndagen och således väntas ingen amerikansk statistik i eftermiddag.

På tisdagen väntas från USA industriorder för maj och på onsdag ISM för tjänstesektorn. På torsdag inkommer veckovis data rörande antalet nyanmälda arbetslösa samt ADP- statistik över sysselsättning i den privata sektorn som ger en fingervisning inför fredagens arbetslöshetsrapport.

Japanska räntor visade små nettorörelser i den korta änden medan 10-åringen steg 2 punkter till 1,16 procent.

I slutet av veckan väntas statistik över japanska maskinorder på torsdag samt bytes- och handelsbalans på fredag. Från Australien väntas centralbanken lämna räntan oförändrad på 4,75 procent på tisdagen.

Table


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?