1515

USA-börser: Terminerna pekar på tapp

Terminerna i New York pekar ned inför att handel i ska inledas på fredagen. Efter en uppskjuten omröstning i representanthuset har oron tilltagit för att lagstiftarna inte ska hinna enas om skuldtaket i tid. BNP-statistik som var sämre än väntat sänkte humöret ytterligare.

Klockan 14.55 var septemberterminerna för Dow Jones 1,1 procent lägre, S&P 500 tappade 1,0 procent och Nasdaq Composite var ned 0,8 procent.

I USA syns fortsatt ingen uppgörelse om att höja skuldtaket. Under natten mot fredagen svensk tid var det tänkt att en omröstning skulle hållas i representanthuset om det republikanska förslaget till hur skuldtaket skulle kunna höjas, men omröstningen sköts upp. Detta tolkades som om det inte finns tillräckligt med stöd för den republikanska planen vilket ökade oron för att en kompromiss inte kommer att nås före den 2 augusti. De flesta analytiker verkar trots allt räkna med att en överenskommelse kommer nås i sista minuten.

"Investerare tror på en lösning i förhandlingarna om skuldtaket och att USA inte behöver ställa in betalningarna. Men de vill inte ha för stor riskexponering inför helgen ifall något oväntat skulle inträffa", sade Manish Singh, chefsinvesterare på Crossridge Capital, till Bloomberg News.

Bland aktierna som kan komma att synas under fredagens handelssession finns Merck, Amgen och Motorola Mobility.

Astrazeneca konkurrenten, Merck, meddelade att det avser att skära ned på sin personalstyrka med ytterligare 12- 13 procent till 2015. Bolaget utvidgar därmed sitt omstruktureringsprogram som ska spara upp till 4,6 miljarder dollar årligen.

Det amerikanska bioteknikbolaget Amgen redovisade ett resultat som överträffade analytikernas förväntningar, enligt Bloombergs snittprognos.

Motorola Mobility backade runt 7 procent i den tyska handeln efter att ha förutspått vinster för det tredje kvartalet och helåret som var lägre än analytikernas förväntningar. Prognosen baseras på ökande konkurrens från rivaliserande smartphone tillverkare.

Yahoo steg dock rejält i förhandeln efter att ha nått en uppgörelse med Alibaba Group om kinesiska Alipay.

I Europa var det en dyster stämning på fredagen där ytterligare orosmoment för marknaden var att skuldkrisen på hemmaplan gjorde sig påmind sedan Moody's på fredagsmorgonen meddelat att de sätter Spaniens kreditbetyg under bevakning för en eventuell nedgradering.

Den första beräkningen av BNP-utvecklingen från det amerikanska handelsdepartementet visade att USA:s BNP ökade med 1,3 procent i beräknad årstakt under andra kvartalet. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker att BNP skulle ha ökat med 1,8 procent under det andra kvartalet.

Ytterligare statistik som väntar på fredagen är Chicagos inköpschefsindex, med en väntad nedgång till 60,0 från 61,1, och definitivt Michiganindex för juli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?