1515

Stockholmsbörsen: Marknaden skakade av sig oron

Stockholmsbörsen rörde sig mestadels i ett negativt territorium på fredagen. Marknaden hade dock svårt att bestämma sig för en bestående riktning och efter ett flertal rörelser upp och ned avslutades dagen med en mindre nedgång. En svag amerikansk BNP-siffra och fortsatt osäkerhet kring förhandlingarna om ett höjt lånetak i USA satte press under dagen, men marknaden skakade delvis av sig oron inför stängningen.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 0,3 procent till 324 medan OMXS30-index sjönk 0,3 procent till 1.066. Omsättningen var 11,6 miljarder kronor.

Tillväxten i den amerikanska ekonomin har på sistone visat tecken på att mattas av och på fredagen kom ytterligare signaler om detta.

USA:s BNP steg preliminärt med 1,3 procent i årstakt under det andra kvartalet 2011, enligt preliminära siffror, vilket var lägre än väntade 1,8 procent.

Under det första kvartalet låg BNP-tillväxten på reviderade 0,4 procent i årstakt, jämfört med preliminära 1,9 procent i årstakt. En stor anledning bakom nedrevideringen av det första kvartalets tillväxt var att lageruppbyggnaden hos företagen var mindre än vad som bedömts från början, samtidigt som även de statliga utgifterna som privatkonsumtionen reviderats ned.

Den planerade budgetomröstningen i USA sköts återigen upp på torsdagskvällen och förväntas nu ske under fredagskvällen. President Obama sade dock i ett tal att republikanernas förslag inte kommer att passera senaten. Han uppmanade bägge partier att komma fram till en lösning.

Den europeiska skuldkrisen står också fortsatt på agendan. Moodys meddelade på fredagen att de överväger att sänka Spaniens långsiktiga kreditbetyg Aa2. Spaniens premiärminister Zapatero svarade att utlysa nyval till den 20 november. Samtidigt förbereder den spanska regeringen nya budgetåtgärder.

Bland dagens mest omsatta aktier backade Ericsson med 1,4 procent till 79,30 kronor. Volvo var samtidigt upp 1,0 procent till 101,90 kronor medan Nordea tappade marginellt med 0,1 procent till 67,10 kronor. Bland vinnarna återfanns Swedish Match som höjdes 1,3 procent och Scania som var upp 1,2 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis resultat i andra kvartalet gav ett blandat utfall. Resultatet före skatt och rörelseresultatet var något sämre än förväntat, medan ebita-resultatet på 195 miljoner kronor var 3 procent bättre än analytikernas förväntningar vid 190 miljoner kronor. Försäljningen var i linje med marknadens förväntningar.

"Rapporten är i linje med konsensusförväntningarna på ebita, sedan är engångsposterna något högre än väntat vilket gör att avvikelsen på pretax är negativ", kommenterade en analytiker för Nyhetsbyrån SIX.

Att Loomis engångsposter blev högre än väntat sägs bero på ett redovisningsfel i ett dotterbolag i Frankrike.

"Jag tycker rapporten är helt okej med tanke på att det är ett integrationskvartal", sade analytikern sammanfattningsvis.

Loomis backade 0,3 procent till 85,25 kronor.

Gruvbolaget Lundin Mining väntas rapportera efter klockan 22.00 på fredagskvällen. Enligt SIX Estimates analytikerenkät väntas operating earnings, motsvarande ebitda inklusive återlagda utvecklingskostnader, i det andra kvartalet att uppgå till 85 miljoner dollar på en försäljning om 182 miljoner dollar. Aktien trycktes upp 1,1 procent till 46,37 kronor inför rapporten.

Köksbolaget Nobia låg ovanligt högt upp på omsättningslistan sedan ABG Sundal Collier mäklat en storpost på 2,4 miljoner aktier, motsvarande 1,4 procent av aktierna i bolaget. Nordstjernan har de senaste året ökat sitt ägande i Nobia och flaggade nyligen upp för 15 procent av aktierna. Aktien steg med 0,8 procent till 36,60 kronor.

Anoto Groups rapport visade på en förlust före skatt på 11 miljoner kronor och intäkter som backade till 40 miljoner kronor i andra kvartalet. Bolaget spår ett negativt kassaflöde i tredje kvartalet. Anoto är fast beslutna om att uppnå en lönsam tillväxt inom en snar framtid. Marknaden blev besviken på rapporten och aktien föll med drygt 16 procent till 2,70 kronor.

Norska PSI Groups rapport visade däremot på stigande resultat och intäkter, vilket fick ett glatt mottagande på börsen som handlade upp aktien med 10 procent till 7 kronor jämnt.

Bland övriga rapportbolag steg Acando med 2,6 procent medan Morphic sjönk 5,6 procent.

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, steg med preliminära 5,3 procent under andra kvartalet 2011 jämfört med samma kvartal i fjol. Det var högre än analytikernas förväntningar om en ökning på 4,9 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?