1515

Råvaror: Något ner för råolja och metaller

Oljepriset har fortsatt något ned under förmiddagen. Dollarn har stärkts lite och frågan om höjning av skuldtaket i USA är fortsatt olöst. Även basmetallerna och ädelmetallerna pekar nedåt.

WTI-oljan var vid 11.15-tiden ned 0:50 dollar till 96:93 dollar per fat medan Brent-oljan var ned 0:16 dollar till 117:20.

"Allas blickar ligger på den amerikanska skuldfrågan. Vi har sett en lageruppbyggnad. Om den börjar bli mer av en trend snarare än en engångseffekt, så är det ett orostecken", sade Jonathan Barratt på Commodity Broking Services till Bloomberg News.

Den tropiska stormen Don har tillfälligt rört sig västerut men väntas åter ta kurs över den mexikanska gulfen på fredagen, vilket orsakat en del stängningar av olje- och gasanläggningar i området. Enligt Bureau of Ocean Energy Management, Regulation and Enforcement har cirka 6,8 procent av oljeproduktionen i området tvingats stänga på grund av Don.

Andarko Petroleum har evakuerat all personal och stoppat produktionen i sex av sina faciliteter i västra mexikanska gulfen.

Under fredagseftermiddagen kommer det första estimatet över BNP i USA andra kvartalet, med en väntad uppgång med 1,8 procent i beräknad årstakt, vilket skulle vara en svag nedgång från första kvartalets +1,9 procent.

Basmetallmarknaden visar nedgångar överlag.

Tremånadersterminen för koppar handlades vid 11.15- tiden 12 dollar ned till 9.802 dollar per ton.

De strejkande arbetarna vid BHP Billitons Escondida- gruva uppger att de tänker förlänga sin veckolånga strejk, som har minskat leveranserna från gruvan och hjälpt till att trycka upp kopparpriset.

"Marknaden har väldigt lite lediga resurser för att kunna hantera en utdragen strejk. Företagets vägran att förhandla med facket innan de återvänder till arbetet indikerar att pausen kan dra ut på tiden", skrev Leonardo Correa på Barclays i en kommentar enligt Bloomberg News.

Escondidagruvan står för cirka en femtedel av kopparproduktionen i Chile.

Zink har sjunkit 22 dollar till 2.498 och priset på nickel är ned 5 dollar till 24.550 dollar per ton.

Guldpriset har också sjunkit något under förmiddagen. Vid klockan 11.15 låg spotpriset på guld på 1.613:87 per uns, ned 1:90 dollar.

"Medan hotet om default närmar sig så är investerarna fortfarande rätt övertygade om att de kommer att nå en överenskommelse över helgen. Guldet kan stå inför en viss nedåtpress då ingen egentligen vill ha en verkligt lång position med möjligheten av en uppgörelse på måndag", sade Huang Wei på Huatai Great Wall Futures till Bloomberg News.

Table


 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?