1515
Annons

Räntor och valutor: Räntorna upp efter oväntat starkt BNP

Svenska marknadsräntor stiger efter att BNP-tillväxten under det andra kvartalet visade sig vara överraskande stark, något som bäddar för att Riksbanken kan gå vidare med sina planerade räntehöjningar den internationella oron till trots.

Svenska marknadsräntor handlas 1-5 punkter högre, med störst uppgångar i kortare löptider. Tioårsräntan är 1 punkt upp till 2,57 procent. Tyska marknadsräntor sjunker däremot på fortsatt skuldoro och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 3 punkter till 2,61 procent.

Globalt är det fortsatt stökigt på marknaderna till följd av bristen på framsteg i frågan om det amerikanska skuldtaket, vilket under fredagen spetsades med att Moody's sätter Spaniens kreditbetyg på bevakning för eventuell nedgradering. Börserna sjunker, euron och kronan försvagas och yenen fortsätter att gå starkt samtidigt som räntespreadarna i euroområdet vidgas.

SCB:s snabberäknade nationalräkenskaper visade att den svenska BNP-tillväxten var 5,3 procent under det andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2010. Jämfört med det första kvartalet ökade BNP med 1,0 procent.

Detta var högre än analytikernas prognoser, som enligt SME Direkts enkät låg på en tillväxt på 4,7 procent i årstakt och 0,4 procent i kvartalstakt.

Riksbankens senaste prognos var att BNP skulle öka med 5,0 procent under det andra kvartalet och analytiker menade samstämmigt att en BNP-tillväxt som nu kom in lite högre än den prognosen gör att Riksbanken kommer att gå vidare med sina räntehöjningar. En ny höjning i september ses som mycket säker.

"Vår takeaway är att Riksbanken håller ut, och höjer räntan i september. Man drar upp räntan både på september- och oktobermötet", säger Martin Enlund, strateg vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger vidare att sammansättningen var välvillig där privat sektor bidrog mest till tillväxten medan offentlig sektor bidrog lite mindre. En komponent som var av speciellt intresse var lagerkomponenten, som bidrog mindre än vad Handelsbanken hade räknat med.

Bland BNP-komponenterna på användningssidan ökade hushållens konsumtion med 2,3 procent i årstakt, medan investeringarna ökade med 8,1 procent. Exporten steg 7,8 procent och importen 5,8 procent.

Störst bidrag till tillväxten gav investeringarna, +1,5 procentenheter, därefter nettoexporten med +1,3 procentenheter och hushållens konsumtion som gav ett bidrag på 1,1 procentenheter. Lagerbidraget uppgick till +0,7 procentenheter.

Knut Hallberg vid Swedbank överraskades främst av den oväntat starka nettoexporten och menade att styrkan i de underliggande komponenterna förstärktes av att lagren bidrog mindre än väntat.

"Dagens statistik stödjer ytterligare höjningar från Riksbanken och så länge som inte den globala utvecklingen försämras markant räknar vi med att Riksbanken höjer reporäntan i september", skriver Knut Hallberg i ett marknadsbrev.

BNP-statistiken kom också in marginellt starkare än vad Konjunkturinstitutet hade räknat med i sin senaste prognos. Den främsta orsaken till det var en oväntat låg import, enligt Göran Hjelm, biträdande prognosansvarig vid KI.

Bland övriga komponenter kom såväl investeringar som export och hushållens konsumtion också in lägre än vad KI räknat.

"De tre komponenterna tyder på en svagare efterfrågeutveckling. Det som var speciellt svagt jämfört med vad vi hade tänkt oss är hushållens konsumtion", säger Göran Hjelm till Nyhetsbyrån Direkt.

Ute i Europa fortsätter spreadarna i euroområdet att vidgas, med stigande räntor i Spanien och Italien efter att Moody's under morgonen meddelade att de sätter Spaniens kreditbetyg på bevakning för eventuell nedgradeing. Moody's förklarar åtgärder med fortsatta svårigheter att finansiera sig för den spanska regeringen och utmaningarna att kunna genomföra konsolideringsplanerna.

Snabb-KPI för euroområdet visade att inflationen oväntat bromsade in i juli, till 2,5 procent från 2,7 procent i juni. Väntat enligt analytikerna i Bloomberg News enkät var att inflationen skulle ha legat kvar på 2,7 procent.

"Lägre tillväxt och inflationsutsikter i euroområdet har minskat sannolikheten för ytterligare åtstramningar från ECB, men vi räknar fortsatt med att räntan höjs till 2,00 procent i början av 2012 från nuvarande 1,50", skrev 4Cast i en kommentar.

I USA syns fortsatt ingen lösning på frågan om att höja skuldtaket. Under natten mot fredagen svensk tid var det tänkt att omröstning skulle hållas i representanthuset om det republikanska förslaget till hur skuldtaket skulle kunna höjas, men den omröstningen sköts upp. Detta tolkades som om det inte finns tillräckligt med stöd för den republikanska planen vilket stegrade oron för att en kompromiss inte kommer att nås före det magiska datumet den 2 augusti. De flesta analytiker verkar dock inställda på att det trots allt kommer att bli en överenskommelse i sista minuten.

"Jag tror att de till slut kommer att träffa en överenskommelse som undviker kraftiga nedskärningar eller en default, men riskerna ökar för att de inte gör det", sade Shane Oliver, investeringschef vid AMP Capital Investors i Sidney, till Bloomberg News.

Något större utslag har skuldfrågan inte gett i amerikanska marknadsräntor, som visar relativt små förändringar från torsdagens svenska stängning. Tioårsräntan har sjunkit 2 punkter till 2,96 procent.

Till eftermiddagen publiceras det första estimatet för den amerikanska BNP-tillväxten andra kvartalet, med en väntad uppgång på 1,8 procent i beräknad årstakt, jämfört med 1,9 procent under första kvartalet. Det kommer även annan matnyttig statistik i form av inköpschefsindex från Chicago och Michigan-index över konsumentförtroendet.

På valutamarknaden fortsätter investerarna att köpa yen och schweizerfranc som båda handlas nära rekordnivåer mot dollarn. Dollarn har samtidigt stärks något mot euron, till 1:429 från 1:431 på torsdagen, efter Moody's Spanien-varning.

Den svenska kronan fick en liten skjuts efter de oväntat starka BNP-siffrorna, men i den globala oron handlas kronan ändå svagare lite än vid torsdagens stängning. Mot dollarn har kronan försvagats 3 öre till 6:36 och mot euron har kronan tappat 2 öre till 9:08.

Table

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Ikea har öppnat sitt första varuhus i Sydamerika

På onsdagen öppnade Ikea sitt första varuhus någonsin i Sydamerika. Lanseringen utgör startskottet på en intensiv expansion i den hittills outforskade världsdelen.

Anställd i kassan på det nyöppnade varuhuset i Chile.
Anställd i kassan på det nyöppnade varuhuset i Chile.Foto:Ikea
Varuhuset är Ikeas första i Sydamerika.
Varuhuset är Ikeas första i Sydamerika.Foto:Ikea
Nu väntar en expansion i flera sydamerikanska länder.
Nu väntar en expansion i flera sydamerikanska länder.Foto:Ikea

Ikeas etablering i Sydamerika inleddes på onsdagen genom öppningen av ett varuhus i den chilenska huvudstaden Santiago de Chile, där ytterligare ett blågult varuhus ska slå upp portarna redan nästa år.

”Vi är mycket glada över att ta Ikeas koncept till Sydamerika, med början i Chile”, uppger Inter Ikea Systems expansionschef Maria Johansson i ett pressmeddelande. Det nederländska bolaget kan kortfattat sägas äga rättigheterna till Ikeas koncept.

Planerna på lanseringen i Chile aviserades i maj 2018, och mindre än två år senare inleddes byggprocessen.

Bland produkterna som de chilenska konsumenterna kan lägga vantarna på återfinns bland annat sorteringssystem för hushållsavfall, kranar med vattenbesparande filter och luftreningsprodukter för bättre inomhusluft.

Parallellt med öppningen av det fysiska varuhuset har en rikstäckande e-handel lanserats i Chile. Enligt ett pressutskick innebär etableringen sammanlagt 823 nya arbetstillfällen i landet.

Ikea har storartade planer i Sydamerika. Nästa år öppnar ett varuhus i Colombias huvudstad Bogotá, och därefter väntar Peru. Expansionsresan leds av detaljhandelsbolaget och franchisetagaren Falabella, som har över 100 000 anställda i Latinamerika, Indien och Kina.

”Vi är stolta över att göra Ikea, ett av de mest beundrade och framgångsrika varumärkena i hela världen, tillgängligt för våra kunder”, säger vd:n Gaston Bottazzini i pressmeddelandet.

Ikea har i dagsläget omkring 470 varuhus på 65 marknader. Möjligheter till nya etableringar undersöks ständigt, enligt bolagets expansionsstrategi.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera