1515

Räntor och valutor: Räntorna upp efter oväntat starkt BNP

Svenska marknadsräntor stiger efter att BNP-tillväxten under det andra kvartalet visade sig vara överraskande stark, något som bäddar för att Riksbanken kan gå vidare med sina planerade räntehöjningar den internationella oron till trots.

Svenska marknadsräntor handlas 1-5 punkter högre, med störst uppgångar i kortare löptider. Tioårsräntan är 1 punkt upp till 2,57 procent. Tyska marknadsräntor sjunker däremot på fortsatt skuldoro och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 3 punkter till 2,61 procent.

Globalt är det fortsatt stökigt på marknaderna till följd av bristen på framsteg i frågan om det amerikanska skuldtaket, vilket under fredagen spetsades med att Moody's sätter Spaniens kreditbetyg på bevakning för eventuell nedgradering. Börserna sjunker, euron och kronan försvagas och yenen fortsätter att gå starkt samtidigt som räntespreadarna i euroområdet vidgas.

SCB:s snabberäknade nationalräkenskaper visade att den svenska BNP-tillväxten var 5,3 procent under det andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2010. Jämfört med det första kvartalet ökade BNP med 1,0 procent.

Detta var högre än analytikernas prognoser, som enligt SME Direkts enkät låg på en tillväxt på 4,7 procent i årstakt och 0,4 procent i kvartalstakt.

Riksbankens senaste prognos var att BNP skulle öka med 5,0 procent under det andra kvartalet och analytiker menade samstämmigt att en BNP-tillväxt som nu kom in lite högre än den prognosen gör att Riksbanken kommer att gå vidare med sina räntehöjningar. En ny höjning i september ses som mycket säker.

"Vår takeaway är att Riksbanken håller ut, och höjer räntan i september. Man drar upp räntan både på september- och oktobermötet", säger Martin Enlund, strateg vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger vidare att sammansättningen var välvillig där privat sektor bidrog mest till tillväxten medan offentlig sektor bidrog lite mindre. En komponent som var av speciellt intresse var lagerkomponenten, som bidrog mindre än vad Handelsbanken hade räknat med.

Bland BNP-komponenterna på användningssidan ökade hushållens konsumtion med 2,3 procent i årstakt, medan investeringarna ökade med 8,1 procent. Exporten steg 7,8 procent och importen 5,8 procent.

Störst bidrag till tillväxten gav investeringarna, +1,5 procentenheter, därefter nettoexporten med +1,3 procentenheter och hushållens konsumtion som gav ett bidrag på 1,1 procentenheter. Lagerbidraget uppgick till +0,7 procentenheter.

Knut Hallberg vid Swedbank överraskades främst av den oväntat starka nettoexporten och menade att styrkan i de underliggande komponenterna förstärktes av att lagren bidrog mindre än väntat.

"Dagens statistik stödjer ytterligare höjningar från Riksbanken och så länge som inte den globala utvecklingen försämras markant räknar vi med att Riksbanken höjer reporäntan i september", skriver Knut Hallberg i ett marknadsbrev.

BNP-statistiken kom också in marginellt starkare än vad Konjunkturinstitutet hade räknat med i sin senaste prognos. Den främsta orsaken till det var en oväntat låg import, enligt Göran Hjelm, biträdande prognosansvarig vid KI.

Bland övriga komponenter kom såväl investeringar som export och hushållens konsumtion också in lägre än vad KI räknat.

"De tre komponenterna tyder på en svagare efterfrågeutveckling. Det som var speciellt svagt jämfört med vad vi hade tänkt oss är hushållens konsumtion", säger Göran Hjelm till Nyhetsbyrån Direkt.

Ute i Europa fortsätter spreadarna i euroområdet att vidgas, med stigande räntor i Spanien och Italien efter att Moody's under morgonen meddelade att de sätter Spaniens kreditbetyg på bevakning för eventuell nedgradeing. Moody's förklarar åtgärder med fortsatta svårigheter att finansiera sig för den spanska regeringen och utmaningarna att kunna genomföra konsolideringsplanerna.

Snabb-KPI för euroområdet visade att inflationen oväntat bromsade in i juli, till 2,5 procent från 2,7 procent i juni. Väntat enligt analytikerna i Bloomberg News enkät var att inflationen skulle ha legat kvar på 2,7 procent.

"Lägre tillväxt och inflationsutsikter i euroområdet har minskat sannolikheten för ytterligare åtstramningar från ECB, men vi räknar fortsatt med att räntan höjs till 2,00 procent i början av 2012 från nuvarande 1,50", skrev 4Cast i en kommentar.

I USA syns fortsatt ingen lösning på frågan om att höja skuldtaket. Under natten mot fredagen svensk tid var det tänkt att omröstning skulle hållas i representanthuset om det republikanska förslaget till hur skuldtaket skulle kunna höjas, men den omröstningen sköts upp. Detta tolkades som om det inte finns tillräckligt med stöd för den republikanska planen vilket stegrade oron för att en kompromiss inte kommer att nås före det magiska datumet den 2 augusti. De flesta analytiker verkar dock inställda på att det trots allt kommer att bli en överenskommelse i sista minuten.

"Jag tror att de till slut kommer att träffa en överenskommelse som undviker kraftiga nedskärningar eller en default, men riskerna ökar för att de inte gör det", sade Shane Oliver, investeringschef vid AMP Capital Investors i Sidney, till Bloomberg News.

Något större utslag har skuldfrågan inte gett i amerikanska marknadsräntor, som visar relativt små förändringar från torsdagens svenska stängning. Tioårsräntan har sjunkit 2 punkter till 2,96 procent.

Till eftermiddagen publiceras det första estimatet för den amerikanska BNP-tillväxten andra kvartalet, med en väntad uppgång på 1,8 procent i beräknad årstakt, jämfört med 1,9 procent under första kvartalet. Det kommer även annan matnyttig statistik i form av inköpschefsindex från Chicago och Michigan-index över konsumentförtroendet.

På valutamarknaden fortsätter investerarna att köpa yen och schweizerfranc som båda handlas nära rekordnivåer mot dollarn. Dollarn har samtidigt stärks något mot euron, till 1:429 från 1:431 på torsdagen, efter Moody's Spanien-varning.

Den svenska kronan fick en liten skjuts efter de oväntat starka BNP-siffrorna, men i den globala oron handlas kronan ändå svagare lite än vid torsdagens stängning. Mot dollarn har kronan försvagats 3 öre till 6:36 och mot euron har kronan tappat 2 öre till 9:08.

Table


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?