1515

Stockholmsbörsen: Stängde på rött

Stockholmsbörsen pendlade kring nollstrecket och präglades, i likhet med Europa, av ett dystert klimat på torsdagen. Förhandlingarna kring det amerikanska skuldtaket fortsatte att styra börshumöret.

Vid stängning var OMXS30 ned 0,2 procent till noteringen 1.068,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 8,7 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 14,9 miljarder kronor.

"Framförallt är det ingenting som är nytt. Skuldkrisen i Europa och USA:s problem att komma överens om budgetproblemen och höjningen av skuldtaket håller marknaderna i ett stenhårt grepp med en negativ underton. Det vore en näsa om de inte kan fixa skuldtaket till den 2 augusti. Då får vi se en sättning. Sysselsättningssiffran från USA hade en del positiv inverkan. Övergripande har vi slaviskt följt de andra europeiska börserna", sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Överlag rådde ett det en bister stämning på börsen till följd av orosmoln på båda sidor atlanten. Ett av de få glädjeämnena var att antalet nyanmälda arbetslösa i USA sjönk med 24.000 personer under vecka 29, vilket var mer än väntat.

Banksektorn, som redan tagit mycket stryk av skuldkriserna i Europa och USA, stod emot. Samtliga storbanker på OMXS30 stängde på plus. SEB och Swedbank steg mest och var upp 1,4 procent respektive 1,1 procent.

I läkemedelssektorn redovisade Astrazeneca ett resultat före skatt som var cirka 2 procent sämre än väntat medan försäljningen tvärtom blev 2 procent bättre än väntat.

"Det som är bra i rapporten är framför allt att försäljningen kom in bättre än väntat. Det innebär en viss lättnad. Särskilt att bolagets försäljning av Crestor och Seroquel går bättre än väntat. Men det är ingen rapport som gör att konsensussiffrorna bör ändras i någon större omfattning", säger en läkemedelsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien handlades ned 0,1 procent till 311:60 kronor.

I samma sektor rapporterade även Elektas amerikanska rival Varian. Resultatet föll inte investerarna på läppen och aktien sjönk kraftigt i efterhandeln. Elektas B-aktie tappade 2,8 procent till 301:70 kronor.

Meda fortsatte att stiga efter onsdagens rykten om att amerikanska Valeant vill förvärva bolaget. Meda steg 3,3 procent till 78:30 kronor.

På torsdagsmorgonen redovisade SCB statistik över detaljhandeln som ökade med 3,4 procent i juni, väntat var en uppgång med 0,3 procent.

Hennes & Mauritz backade 0,1 procent till 216:10 kronor. Bolaget meddelade att det slutit ett långsiktigt avtal med David Beckham, gällande hans underklädskollektion.

Branschkollegan Kappahl var ned 2,9 procent

Bland verkstadsbolagen hittades flera förlorare. SSAB A backade 2,1 procent till 85:15 kronor och Sandvik sjönk 0,4 procent till 101 kronor. Torsdagens mest omsatta aktie, Volvo B, tappade 0,3 procent till 100:90 kronor. Konkurrenten Scania retirerade 2,1 procent till 121:40 kronor.

Andra bottennapp var råvarubolagen Lundin Petroleum, som tappade 1,3 procent till 87:15 kronor, och Boliden som var 1,2 procent lägre till 110:50 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?