1515

Stockholmsbörsen: Bankerna stiger på svag börs

Stockholmsbörsen sjönk initialt på torsdagen, men har efter en timmes handel återhämtat sig och handlas nu i en oregelbunden tendens. På de stora Europabörserna handlas Londonbörsen kring nollstrecket medan Frankfurt och Paris noterar nedgångar.

SIX Generalindex var klockan 10.00 oförändrad vid 326 325 medan OMXS30-index var upp 0,2 procent till 1.073. Omsättningen var 1,5 miljarder kronor.

New York-börserna sjönk rejält på onsdagskvällen. Federal Reserves konjunkturbedömning Beige Book visade att den amerikanska ekonomins tillväxttakt avtar.

Investerarnas fokus ligger fortsatt på de pågående förhandlingarna i USA om att höja det amerikanska skuldtaket och oron ökar ju närmare deadline den 2 augusti vi kommer.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca redovisar ett resultat för kärnverksamheten på 1,73 dollar per aktie i andra kvartalet. Det var i underkant av analytikernas förväntningar vid 1,75 dollar, enligt SIX Estimates enkät. Intäkterna var 2 procent högre än förväntat mätt i dollar.

Bolaget höjer sin vinstprognos till 7,05-7,35 dollar för helåret 2011. Tidigare prognos var 6,95-7,25 dollar.

Bolaget ligger väl till i förhållande till planen att nå de nya målen för helåret 2011, och ser stark utveckling för sina nyckelprodukter globalt. Dubbelsiffrig försäljningstillväxt på tillväxtmarknaderna ställs mot ökande generikakonkurrens och prisregleringar, säger vd David Brennan.

"Jag tycker det
var ett bra resultat, försäljningen var lite bättre än vad jag själv hade förväntat mig. Men sen är jag inte så imponerad över den europeiska försäljningen som tappar rejält", säger Marek Poszepczynski, analytiker på Handelsbanken till Nyhetsbyrån SIX. 

H&M har tecknat
avtal med David Beckham om att lansera hans underklädeskollektion Bodywear i 1.800 H&M-butiker i 40 länder. Aktien var upp 0,1 procent till 216,30 kronor.

Elekta sjönk med
3,4 procent. Inga nyheter noterades kring bolaget.

Swedbank steg med
1,1 procent och Nordea var upp 0,8 procent då bankerna överlag gick starkare än index.

Låskoncernen Assa Abloy
var i fokus efter gårdagens delårsrapport, och tappade 1,1 procent på börsen.

Öhman har höjt
rekommendationen på låskoncernen Assa Abloy med två steg till outperform, från tidigare underperform.

Swedbank har däremot
sänkt sin rekommendation på Assa Abloy till minska, från tidigare neutral. Riktkursen dras samtidigt ned till 170 kronor, från tidigare 180 kronor.

Och JP Morgan
Cazenove har sänkt sin riktkurs på låskoncernen till 185 kronor, från tidigare 190 kronor. Rekommendationen är fortsatt undervikt.

Nordstjernan har ökat
sitt ägande i Nobia till 15 procent av aktierna. Nordstjernan är största ägare i Nobia följt av Latour, som gått samman med Säki. Nobia sjönk med 1,4 procent till 36,50 kronor.

Bland de mindre
bolagen var bemanningsbolaget Dedicare oförändrad på 29 kronor efter sin rapport.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?