1515

Skuldtaket trycker ned börsen

Efter en trevande inledning tappade Stockholmsbörsen mark och handlades lägre runt lunchtid på torsdagen. Utvecklingen var liknande i Europa. Förhandlingarna kring det amerikanska skuldtaket fortsatte att hålla marknaden i ett järngrepp.
Det var idel röda siffror på OMXS30. Bland bolagen som klarade sig bättre än index fanns rapporterande Astra Zeneca och Hennes & Mauritz som fick hjälp av en fotbollsstjärna.

"Vad som verkligen tynger marknaden är problemet med det amerikanska skuldtaket. Vi har drygt fyra dagar kvar nu, om USA ställer in sina betalningar så är det illavarslande för hela världsekonomin. Investerare säljer aktier och köper guld. Osäkerheten oroar och de letar sig till säkrare tillflyktsorter", sade Jerome Forneris, förvaltare på Banque Martin Maurel, till Bloomberg News.

Runt klockan 12.50 var OMXS30 ned 0,8 procent till noteringen 1.062,3. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 4,2 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 6,1 miljarder kronor.

Astra Zeneca redovisade ett resultat före skatt som landade på 2,86 miljarder dollar för det andra kvartalet 2011, att jämföra med väntade 2,93 miljarder dollar, enligt SME Direkt. Försäljningen blev 2 procent bättre än väntat.

"Det som är
bra i rapporten är framför allt att försäljningen kom in bättre än väntat. Det innebär en viss lättnad. Särskilt att bolagets försäljning av Crestor och Seroquel går bättre än väntat. Men det är ingen rapport som gör att konsensussiffrorna bör ändras i någon större omfattning", säger en läkemedelsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien handlades 0,4
procent lägre till 310:70 kronor.

Hennes & Mauritz
meddelade att det sluter ett långsiktigt avtal med David Beckham, som innebär att fotbollsstjärnans nya underklädeskollektion Bodywear kommer att finnas i H&M:s butiker. Nyheten lyckades dock inte lyfta aktien, som tappade 0,1 procent till 215:90 kronor i det oroliga makroklimatet.

Pajkastningen mellan amerikanska
demokrater och republikaner fortsätter och en uppgörelse om att höja det amerikanska skuldtaket lyser fortfarande med sin frånvaro.

Riskklimatet försämrades ytterligare
av att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's på onsdagskvällen sänkt Greklands kreditbetyg till CC från tidigare CCC.

Banksektorn, som redan
tagit mycket stryk av skuldkriserna i Europa och USA, stod emot i den inledande handeln men hade fallit ned till negativt territorium runt lunchtid på torsdagen.

Dagen efter att
Assa Abloy släppt sin rapport höjde Nordea Markets på torsdagen sin rekommendation för aktien från behåll, till köp. Marknaden slog dock dövörat till och B-aktien handlades ned 2,3 procent till 156:10 kronor.

Verkstadssektorn hade en
tung dag i övrigt. SSAB A backade 3,0 procent till 84:35 kronor och Sandvik sjönk 1,6 procent till 99:75 kronor.

Andra bottennapp var
råvarubolagen Lundin Petroleum, som tappade 2,3 procent till 86:25 kronor, och Boliden som var 2,2 procent lägre till 109:40 kronor.

Under onsdagskvällen rapporterade
Elektas amerikanska ärkerival Varian. Resultatet föll inte investerarna på läppen och aktien sjönk kraftigt i efterhandeln. Elektas B-aktie tappade 6,6 procent till 289:90 kronor under torsdagsförmiddagen.

På eftermiddagens USA-agenda
står, bland annat, antalet nyanmälda arbetslösa föregående vecka, där en liten nedgång med 3.000 personer till 415.000 väntas, och kontrakterade husköp, som bedöms ha sjunkit med 2,0 procent i juni, enligt Bloomberg News enkät.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?