1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar mark

Marknaderna fortsätter att vara nervösa över statsskulderna på båda sidor Atlanten, en oro som nu även spetsats med svaga amerikanska konjunktursignaler. Börserna sjunker, yenen och dollarn stärks och räntorna i Europas kärna öppnar något ned.

Tunga besked om tillståndet i den svenska ekonomin kommer nu under morgonen i form av KI-barometrar, arbetslöshet och detaljhandel.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan handlas i öppningen till 2,63 procent, 1 punkt ned från onsdagens stängning. Den tyska tioårsräntan är oförändrad på 2,64 procent.

Klockan 9.15 presenterar Konjunkturinstitutet sina julibarometrar, som väntas visa på ett sämre sentiment hos både företag och hushåll. Konsumenternas förväntningar, CCI, väntas ha sjunkit till 15,6 i juli från 16,7 i juni, enligt SME Direkts enkät. Industrins konfidensindikator väntas ha landat på 8, att jämföra med 11 i juni och 7 i april, föregående kvartal. För den samlade barometerindikatorn spår analytikerna en nedgång till 109,4 från 110,6 i juni.

Därefter väntar statistik från SCB klockan 9.30. Analytikerna räknar med en återhämtning för detaljhandeln i juni efter den överraskande nedgången i maj, förväntningarna ligger på en blygsam uppgång med 0,3 procent jämfört med juni 2010.

"Utfallet för detaljhandeln liksom också KI:s konsumentbarometer blir viktiga för att forma synen på privat konsumtion framöver efter en del nya oroande signaler under sommaren, bland annat det stora fallet i SEB:s Boprisindikator", skriver Elisabet Kopelman i SEB:s morgonbrev.

SCB släpper även arbetslösheten i juni, som väntas ha tagit ett säsongsmässigt kliv uppåt till 8,6 procent från 7,9 procent i maj till följd av att studenter som slutat skolan letat sig ut på arbetsmarknaden. Ett utfall i linje med dessa förväntningar skulle dock innebära en säsongsrensad nedgång, enligt analytiker.

Även på den utländska agendan finns en hel del matnyttigt att uppmärksamma på torsdagen. Av störst intresse från Europa blir konjunkturbarometer från euroområdet, som släpps klockan 11.00.

På onsdagskvällen sänkte Standard & Poor's Greklands kreditbetyg till CC från tidigare CCC. Enligt S&P kommer den föreslagna omstruktureringen av den grekiska statsskulden att leda till landet delvis ställer in betalningarna på statsskulden.

De amerikanska marknadsräntorna har stigit ett par punkter från onsdagens svenska stängning. Räntorna var initialt upp mer, på kombinationen av det fortsatta dödläget om skuldtaket och en svag emission av femåriga statsobligationer, men räntorna sjönk sedan tillbaka efter Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book visat på en oväntat svag ekonomisk utveckling under perioden fram till mitten av juli.

Frågan om att lyfta det amerikanska skuldtaket verkar inte ha kommit närmare någon lösning. Under torsdagen väntas representanthuset rösta om den republikanske talmannen John Boehners reviderade budgetplan, som nu innehåller kraftigare besparingar än tidigare. Demokraterna i senaten har dock gjort klart att planen inte kommer att gå igenom den demokratiskt kontrollerade senaten.

"Vi fortsätter att räkna med att en kompromiss i sista minuten gör att staten undviker att få stänga ned", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Banken tror att lösningen blir en modifierad version av demokraten Harry Reids plan, där hänsyn tas till republikanernas invändningar. Den demokratiska budgetplanen innehåller mer besparingar än republikanernas plan, som enligt kreditvärderingsinstituten inte är nog ambitiös.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book, som släpptes på onsdagskvällen, visade att den amerikanska ekonomin har fortsatt att växa men att tillväxttakten mattades av i åtta av tolv regioner, jämfört med fyra regioner i den föregående rapporten.

Privatkonsumtionen ökade generellt med en måttlig ökning i detaljhandelsförsäljningen exklusive bilar. Arbetsmarknaden var fortsatt svag i de flesta distrikt och löneökningarna var fortsatt nedpressade medan pristrycket lättade i många distrikt.

En allmän uppfattning bland analytiker var att Beige Book ger anledning för Federal Reserves att fortsätta med sin avvaktande hållning.

"Den ekonomiska tillväxten har kylts av, inte kollapsat. Fed avvaktar för närvarande. Ekonomin är vare sig svag nog för att rättfärdiga en ny omgång stimulanser eller tillräckligt stark för att Fed ska skynda sig att dra tillbaka stimulanserna", sade James O'Sullivan, global chefekonom vid MF Global i New York, till Bloomberg News.

På eftermiddagens USA-agenda återfinns bland annat antalet nyanmälda arbetslösa föregående vecka och kontrakterade husköp i juni.

På valutamarknaden har yenen och schweizerfrancen fortsatt att gå starkt i oron när investerare söker med ljus och lykta efter säkra placeringar i dessa tider av statsskuldsoro. Euron har haft det motigt eftersom investerare oroar sig över smittoriskerna i euroområdet, vilket bland annat ses i stigande italienska spreadar. Euron har försvagats till 1:435 mot dollarn från 1:443 vid onsdagens svenska stängning.

Den svenska kronan har försvagats 5 öre mot dollarn till 6:,5 och 2 öre mot euron till 9,11.

Table

”Galen” målmedvetenhet tog henne till framgången

Hennes glasögon tog modevärlden med storm och varumärket har växt med hjälp av kända kunder, konstfull design och hårt jobb. Nu växer nya marknader som Indien och Nigeria. 

”Jag vill göra världen vackrare”, säger Anna-Karin Karlsson.

Anna-Karin Karlsson med några av sina glasögonmodeller.
Anna-Karin Karlsson med några av sina glasögonmodeller.Foto:Cornelia Jönsson

Genom glasögondesignen har Anna-Karin Karlsson fått kanalisera sin kreativitet och byggt upp ett exklusivt varumärke med glasögon som sticker ut – handgjorda, med spektakulär design och i material som titan, guld, pärlor och diamanter.

Bland de kända namn som genom åren burit hennes design finns namn som Beyoncé, Kylie Jenner och Jennifer Lopez.

”Jag försöker att inte göra saker som bara håller en säsong. Jag tänker att man ska ha en optisk garderob som fungerar hela livet. Man investerar i något som är okej idag men också om tio år och bygger på den efter hand.”

 Anna-Karin Karlsson är uppväxt i Västerås. Skapandet har funnits med sedan barndomen.

”Jag målade och ritade jämt, och höll på med musik”, säger hon.

Som nittonåring flyttade hon till London. När hon jobbade som servitris träffade hon på en man vars fru ägde en av världens äldsta optikbutiker och hon började så småningom jobba där.

”Jag designade glasögon, främst till förnäma herrar”, säger Anna-Karin Karlsson.

Tiden gick och till slut blev det dags att återvända till Sverige tillsammans med sin då femåriga son. Då hade hon varit borta ett drygt decennium.

”Jag fick inget jobb och var helt pank. Familjen hade en stuga som stod tom i Dalarna så jag och min son flyttade in där. Jag hade bara tid, men inga pengar.”

”Jag har alltid känt att jag velat göra något stort med mitt liv. Så jag gjorde en plan och bestämde mig för att jag skulle jobba aktivt med att bli en känd glasögondesigner. Jag gick upp klockan 04 varje dag och jobbade till sent, under ett års tid.”

Anna-Karin Karlsson åkte runt till tillverkare och övertalade dem att jobba med henne trots att hon inte hade några pengar. På något sätt fick hon tillslut klart tio prototyper.

”När de kom så sov jag med dem, för jag kände att det här är vår framtid nu. Det är allt jag äger.”

Anna-Karin Karlsson ansökte om att få ställa ut på Paris modevecka året därpå och kom med. Hon blev även nominerad till Guldknappen. Hon flyttade till Stockholm och uppvaktade envist moderedaktörer och skribenter på magasin i både Sverige, Europa och USA.

”Jag var helt galet målmedveten. Jag såg inga hinder, jag bara skulle lyckas!”

 

Anna-Karin Karlssons glasögon blev något nytt i modevärlden, med sin nyskapande, konstfulla design i kombination med exklusiva materialval, något som Di Weekend rapporterade om för några år sedan

”Det är inte så många som kommer in från konsthållet i glasögonvärlden. Jag använde det jag tidigare skapade i form av tavlor eller musik och gjorde glasögon istället.”

Modeveckan i Paris gav Anna-Karin Karlsson hennes första kunder.

”En del partners jobbar jag med än i dag.”

Därefter berättar hon hur hon fortsätta sälja in sina glasögon genom att resa mycket, leta upp rätt butiker, besöka finare varuhus och så småningom byggdes ett nät upp av kunder, agenter och distributörer.

I Sverige har bolaget nu fem anställda.

”Jag försöker delegera bort saker, för jag blir lätt involverad i allt. Men det jag vill är att göra världen vackrare, och då måste jag vara ännu mer i den kreativa processen. Om jag bara sitter och kollar på försäljningssiffror så kommer jag ingen vart. Jag måste in och rota i mig själv.”

I höst väntar en USA-resa med fokus på försäljning och att möta kunder för Anna-Karin Karlsson. Hon ska även delta i Paris modevecka.

Anna-Karin Karlsson äger företaget ensam, men hon har fått en del förfrågningar om att ta in externt kapital via nya delägare.

”Det känns som att jag står vid ett vägskäl och jag måste fundera över vilket håll jag vill gå åt. Är det mer kreativt utrymme jag vill ha? Är det pengar? Jag vet inte riktigt, men jag kanske inte måste bestämma mig exakt nu.”

”Nu känns det jättespännande med de nya marknaderna, Indien och Nigeria är två som växer mycket just nu. Jag har så otroligt spännande och intressanta kunder och ser fram emot att komma ut och träffa dem. Samtidigt vet jag att jag helst behöver vara ensam några veckor när jag skapar nytt, så förhoppningsvis hittar jag plats även för det framöver.”

Och trots alla framgångar med glasögondesignen så betyder det inte att glasögon är det enda hon kan tänka sig i framtiden.

”Det är snyggt och coolt med glasögon, och jag älskar mode. Men det är inte så att utan glasögon så kan jag inte andas, jag är inte riktigt där. Men när jag väl sätter igång så ska det vara den skarpaste, vackraste, bästa kollektionen som finns.”

”Måleriet är något jag vill ägna mer tid åt i framtiden. Vi får se vad som händer.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera