1515

Räntor och valutor: Kronan tappar mark

Marknaderna fortsätter att vara nervösa över statsskulderna på båda sidor Atlanten, en oro som nu även spetsats med svaga amerikanska konjunktursignaler. Börserna sjunker, yenen och dollarn stärks och räntorna i Europas kärna öppnar något ned.

Tunga besked om tillståndet i den svenska ekonomin kommer nu under morgonen i form av KI-barometrar, arbetslöshet och detaljhandel.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan handlas i öppningen till 2,63 procent, 1 punkt ned från onsdagens stängning. Den tyska tioårsräntan är oförändrad på 2,64 procent.

Klockan 9.15 presenterar Konjunkturinstitutet sina julibarometrar, som väntas visa på ett sämre sentiment hos både företag och hushåll. Konsumenternas förväntningar, CCI, väntas ha sjunkit till 15,6 i juli från 16,7 i juni, enligt SME Direkts enkät. Industrins konfidensindikator väntas ha landat på 8, att jämföra med 11 i juni och 7 i april, föregående kvartal. För den samlade barometerindikatorn spår analytikerna en nedgång till 109,4 från 110,6 i juni.

Därefter väntar statistik från SCB klockan 9.30. Analytikerna räknar med en återhämtning för detaljhandeln i juni efter den överraskande nedgången i maj, förväntningarna ligger på en blygsam uppgång med 0,3 procent jämfört med juni 2010.

"Utfallet för detaljhandeln liksom också KI:s konsumentbarometer blir viktiga för att forma synen på privat konsumtion framöver efter en del nya oroande signaler under sommaren, bland annat det stora fallet i SEB:s Boprisindikator", skriver Elisabet Kopelman i SEB:s morgonbrev.

SCB släpper även arbetslösheten i juni, som väntas ha tagit ett säsongsmässigt kliv uppåt till 8,6 procent från 7,9 procent i maj till följd av att studenter som slutat skolan letat sig ut på arbetsmarknaden. Ett utfall i linje med dessa förväntningar skulle dock innebära en säsongsrensad nedgång, enligt analytiker.

Även på den utländska agendan finns en hel del matnyttigt att uppmärksamma på torsdagen. Av störst intresse från Europa blir konjunkturbarometer från euroområdet, som släpps klockan 11.00.

På onsdagskvällen sänkte Standard & Poor's Greklands kreditbetyg till CC från tidigare CCC. Enligt S&P kommer den föreslagna omstruktureringen av den grekiska statsskulden att leda till landet delvis ställer in betalningarna på statsskulden.

De amerikanska marknadsräntorna har stigit ett par punkter från onsdagens svenska stängning. Räntorna var initialt upp mer, på kombinationen av det fortsatta dödläget om skuldtaket och en svag emission av femåriga statsobligationer, men räntorna sjönk sedan tillbaka efter Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book visat på en oväntat svag ekonomisk utveckling under perioden fram till mitten av juli.

Frågan om att lyfta det amerikanska skuldtaket verkar inte ha kommit närmare någon lösning. Under torsdagen väntas representanthuset rösta om den republikanske talmannen John Boehners reviderade budgetplan, som nu innehåller kraftigare besparingar än tidigare. Demokraterna i senaten har dock gjort klart att planen inte kommer att gå igenom den demokratiskt kontrollerade senaten.

"Vi fortsätter att räkna med att en kompromiss i sista minuten gör att staten undviker att få stänga ned", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Banken tror att lösningen blir en modifierad version av demokraten Harry Reids plan, där hänsyn tas till republikanernas invändningar. Den demokratiska budgetplanen innehåller mer besparingar än republikanernas plan, som enligt kreditvärderingsinstituten inte är nog ambitiös.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book, som släpptes på onsdagskvällen, visade att den amerikanska ekonomin har fortsatt att växa men att tillväxttakten mattades av i åtta av tolv regioner, jämfört med fyra regioner i den föregående rapporten.

Privatkonsumtionen ökade generellt med en måttlig ökning i detaljhandelsförsäljningen exklusive bilar. Arbetsmarknaden var fortsatt svag i de flesta distrikt och löneökningarna var fortsatt nedpressade medan pristrycket lättade i många distrikt.

En allmän uppfattning bland analytiker var att Beige Book ger anledning för Federal Reserves att fortsätta med sin avvaktande hållning.

"Den ekonomiska tillväxten har kylts av, inte kollapsat. Fed avvaktar för närvarande. Ekonomin är vare sig svag nog för att rättfärdiga en ny omgång stimulanser eller tillräckligt stark för att Fed ska skynda sig att dra tillbaka stimulanserna", sade James O'Sullivan, global chefekonom vid MF Global i New York, till Bloomberg News.

På eftermiddagens USA-agenda återfinns bland annat antalet nyanmälda arbetslösa föregående vecka och kontrakterade husköp i juni.

På valutamarknaden har yenen och schweizerfrancen fortsatt att gå starkt i oron när investerare söker med ljus och lykta efter säkra placeringar i dessa tider av statsskuldsoro. Euron har haft det motigt eftersom investerare oroar sig över smittoriskerna i euroområdet, vilket bland annat ses i stigande italienska spreadar. Euron har försvagats till 1:435 mot dollarn från 1:443 vid onsdagens svenska stängning.

Den svenska kronan har försvagats 5 öre mot dollarn till 6:,5 och 2 öre mot euron till 9,11.

Table


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?