1515

USA-börser: Sur start på börsdagen

Börserna i New York fortsatte nedåt i onsdagens inledande handel. Nedgångarna var brantare än tidigare under veckan. Ett fortsatt dödläge i förhandlingarna om USA:s skuldtak höll investerarna nervösa, en oro som späddes på av en oväntad svaghet i orderingången för varaktiga varor i juni.

Omkring klockan 16.40 var Dow Jones ned 1,0 procent till noteringen 12.379. Det bredare S&P 500 backade 1,4 procent till 1.314, och Nasdaq Composite tappade 2,0 procent till 2.783.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 231 miljoner aktier, och 608 miljoner aktier på Nasdaq.

Behovet av en lösning för finansiering av de amerikanska statsfinanserna blir alltmer akut. USA beräknas slå i det nuvarande skuldtaket den 2 augusti och löper då risk att tvingas ställa in betalningar. Samtidigt ökar risken för en nedgradering av kreditbetyget för USA:s statliga upplåning från nuvarande toppbetyg AAA av de tre stora kreditvärderingsinstituten Moody's, Fitch och Standard & Poors.

Orderingången för varaktiga varor i USA minskade oväntat 2,1 procent i juni, enligt data från US Census Bureau. Analytikerna hade räknat med en ökning med 0,2 procent enligt Bloomberg News snittprognos.

Teknologiaktierna, som avancerat hittills under veckan, tycktes ha tappat sin attraktionskraft. Juniper Networks ledde nedgångarna i sektorn med ett fall på 19,8 procent efter den svaga rapport som bolaget presenterade efter börsstängning på tisdagen. Cisco var Dow Jones tyngsta förlorare med en nedgång på 3,0 procent.

Det bländande undantaget i sektorn var Amazon.com som steg 4,8 procent efter att ha slagit förväntningarna med sitt kvartalsresultat på tisdagskvällen.

Boeing avancerade 2,7 procent efter att ha rapporterat resultat och försäljning för det andra kvartalet väl över marknadens förväntningar, och var därmed en av få aktier i Dow Jones Industrial som steg i den tidiga handeln.

Det amerikanska energidepartementet, DOE, rapporterade lagerstatusen för olja, bensin och destillat för den föregående veckan. Lagren ökade överlag mer än väntat, och kapacitetsutnyttjandet i de amerikanska raffinaderierna minskade mer än analytikerna räknat med.

Oljebolagen utökade sina nedgångar något efter lagerrapporten. Exxon Mobil tappade 1,0 procent, Conocophilips var ned 0,2 procent och Chevron backade 1,4 procent.

Råoljan tappade mark under onsdagseftermiddagen. WTI- terminen handlades runt 97:92 dollar.

På obligationsmarknaden var den amerikanska tioåringen oförändrad på 2,95 procent.

På tisdagskvällen klockan 20.00 presenterar Federal Reserve den senaste uppdateringen av sin regionala konjunkturrapport, Beige book.


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?